Kurz experienciální archeologie
pro studenty nejen vysokých škol v osadě Křivolík
 
Od čtvrtka 21. července až do konce víkendu se v areálu pravěké osady v Křivolíku konal kurz, který účastníkům přiblížil experienciální přístup k archeologii. Tedy způsob, jak přinést díky experimentu prožitky a zkušenosti. Cílem není provádět přísné experimentální úkony pomocí replik, ale jde o porozumění a prožití minulosti. Studenti oborů archeologie a historie z Karlovi Univerzity v Praze, Masarykovi univerzity v Brně, Univerzity Hradec Králové a Universiteit Leiden tak mělo možnost během čtyř dnů nakouknout do světa trochu jiné archeologie.
S Kristýnou Urbanovou, archeoložkou z Národního muzea poodhalily taje pravěkého textilnictví. Prala se ovčí vlna, následně spřádala a došlo i na tkaní a barvení přírodními barvami. Zpracováním keramiky, přesněji vytáčením na kopacím hrnčířském kruhu a vinutím skleněných perel provedla účastníky keramička a restaurátorka Monika Maršálková. V dalších dnech byla možnost se seznámit se štípáním pazourku díky profesionálnímu štípači Petru Zítkovi, zpracování přírodních vláken osvětlila pedagožka a odbornice na rostlinné materiály Eva Pecháčková a kameník Jaroslav Fieger se pokusil přiblížit způsoby řezání a vrtání kamene v pravěku. Závěr víkendu byl věnován převážně tavbě bronzu a omazávání stěn domu hrnčíře.
V programu se našel čas i na večerní rituál, který měl účastníkům nabídnout i jiný pohled na pravěk. Že iniciační rituály jsou s lidstvem spjaty od nepaměti až do dneška i když si to možná vůbec neuvědomujeme. V pozdních nočních hodinách se tak rozhořel oheň a za zvuků bubnů a zpěvu měl každý možnost se ponořit do slavnostní atmosféry. Zanedlouho poté už společně přes oheň skákali i ti, co se před pár dny vůbec neznali. A to bylo právě to, o co organizátorům šlo v prvé řadě, poznání prožitkem…
Během sobotního dne v osadě také natáčela Česká televize. Již v jednom z podzimních dílu publicistického cyklu českých dějin Historie.cs zaměřeném na experimentální archeologii, budete moci sledovat debatu s předními odborníky na toto téma. Nejen že se tam objeví osada Křivolík, ale do debaty byl přizván i náčelník spolku Bacrie David Maršálek.
Projekt byl realizován Ústavem archeologické památkové péče středních Čech ve spolupráci se spolkem Bacrie a podpořen záštitou hejtmana Pardubického kraje Martinem Netolickým.  
 
Bacrie o.s.
Monika Maršálková
gregorova@bacrie.cz
Autor fotografií : Veronika Mikešová