Sedmnáctý Králičák letos nebude        


Loni se běžela Cena firmy Iscarex Dolní Morava - Králický Sněžník 15. srpna 2015 dokonce jako Mistrovství ČR v běhui do vrchu. Byl to 16. ročník závodu a byl zřejmě poslední.  Letos již není v kalendáři závodů zařazen, existuje řada problémů, které jsou obtížně řešitelné. Přitom náročná trať závodu láká svou obtížností, třeba loni  běželo v Dolní Moravě  na Králičák na 300 závodníků. Z toho 169 mužů a 32 žen absolvovalo celou 13 km dlouhou trať s převýšením 963 metrů od obecního úřadu v Dolní Moravě až na  vrchol Králického Sněžníku, další potom absolvovali Lidový běh a běh juniorek na 5 km se stoupáním 522 metrů, tedy tu nejobtížnější část  závodu od tzv. Tvarožných děr. I další ročníky byly slavné a hodně navštívené. 
Začínalo se v areálu v okolí obecního úřadu Dolní Morava, kde byla jak prezentace závodníků, tak i vyhlašování vítězů. Tato lokalita byla pořadatelům brzy malá a proto se základna por závod, který se co do rozměrů rozrostl přestěhovala do budovaného arfeálu v dolní části obce. Třeba před deseti lety v roce 2006  byl závod již vlastně dvoudenní záležitostí a těžil z věhlasu, který získal v roce 2005, kdy byl  pro svou velkou náročnost a dobrou pořadatelskou práci poprvé povýšen na Mistrovství České republiky v běhu do vrchu.  Připomínám si i tehdejší bohatý a zajímavý sportovní podvečerní program, který se točil kolem spiningu.  Pro účastníky byly v tamním "Areálu snů" připraveny vysvětlující spiningové lekce, byly zde předváděny  tréninkové  stroje a jejich programy.  Spiningovou lekci si vyzkoušela "na vlastní kůži" např. také přítomná českotřebovská místostarostka  Ing. Jaromíra Žáčková, starostka Dolní Moravy E. Bednářová, nebo např. také Oldřiška Voleská, která na sobotních závodech plnila důležitou funkci časoměřiče a zapisovatelky  přímo na vrcholu Králického Sněžníku. Byl i další zábavný program.... 
Druhý den pak mimo vlastního závodu navíc probíhal v areálu snů další bohatý doprovodný program. Uskutečnilo se plánované vystoupení šermířů, dále akrobatů,  probíhaly další spiningové lekce, na závěr se pak  konalo očekávané vystoupení Věry Martinové a její kapely. Opět je potřeba ocenit pečlivost organizátorů závodu, všechno klapalo jak bylo potřeba, bylo vidět, že organizátoři mají velké pořadatelské zkušenosti.  Na jiné trati v Dolní Moravě pak Iscarex další rok zorganizoval dokonce Mistrovství světa  v běhu do vrchu v kategoriích Masters. To byla zlatá doba běhů do vrchu v Dolní Moravě.  Několik ročníků běžel závod v Dolní Moravě třeba bývalý premiér a pozdější europoslanec Vladimír Špidla.
Potom v areálu snů vyrostlo hřiště s neodstranitelnými mantinely, podmínky se zhoršily, základna Ceny firmy Iscarex se přestěhovala  "nahoru" do areálu u Slona. Zatímco  dosud se chodilo na start závodu  asi kilometr "nahoru", od Slona to byl  na start závodu dobrý kilometr zase obráceným směrem. Závod byl stále kvalitní, navštívený, přesto již měl poněkud jiný charakter. Třeba ten loňský byl velmi slavnostní, bylo to přece opět Mistrovství České republiky. Letos  se však Iscarex tým rozhodl Dolní Moravu opustit, pro pořádání závodu jsou taková omezení, že není prakticky možný. Během let zde získala obec Dolní Morava zcela jiný rozměr navštíveného horského střediska s atraktivní letní nabídkou a současně  eskalují problémy s pořádáním tak velkého běžeckého závodu v chráněné krajinné oblasti. Ukazuje se, že i tak ekologická činnost, jakou je jednou ročně organizovaný běh mimo dráhu, může být překážkou. Je to jistě škoda, na Králičák jezdila sportovat  také řada Českotřebováků, kteří si "jen trak pro radost" střihli třeba jen Lidový běh. Připomenu např. manžele Kovářovy z Parníka. Běžela zde samozřejmě česká špička běhů do vrchu, také řada závodníků s polskými licencemi. Čas však běží dál, nelze se jen ohlížet. Iscarex tým  pokračuje v závodní činnosti a jak v rámci svého Iscarex poháru trak i V rámci Českého poháru organizuje kvalitní závody. Také přímo u nás doma v České Třebové a v jejím blízkém okolí.  (mm)
1. fotografie - start závodu 2006, 2. snímek z loňského posledního ročníku 2015 - závodníci Iscarexu s Janem, Šimůnkem