Láska věří                                              


Název článku je kratičkým citátem z Bible a dal by se jinými slovy přetlumočit takto:

Když mám někoho rád, tak mu zároveň důvěřuji. Znamená to, že láska a důvěra patří k sobě. Sotva bychom našli dva lidi, kteří se navzájem sice mají rádi, ale přitom jeden druhému nevěří. Zkrátka tak jako automobil bez kol nikam nedojede, tak také láska bez důvěry „nefunguje“ ani nepomáhá, protože jí něco zásadního schází.

Nutno přiznat, že není úplně snadné někomu věřit, spoléhat na něj. Kdo se rozhodne důvěřovat, ten riskuje. Zádrhel je nejspíše v tom, že bych mohl být bolestivě zklamán, nebo dokonce podveden. Ostatně leckdo takové zklamání nejednou zažil. Ten, kdo se rozhodne důvěřovat, dává v sázku příliš mnoho, totiž sám sebe. Jenomže v tomto případě platí víc než kdekoli jinde, že kdo nic neriskuje, ten také nic nezíská. Když se neodhodlám věřit druhému, když budu pro jistotu spoléhat jen sám na sebe, pak stěží získám nějaké opravdové přátelství. A ještě hůř – když se rozhodnu, že raději nebudu důvěřovat jiným lidem, pak dost možná poničím i ty láskyplné vztahy, které jsem doposud měl. Protože auto bez kol nejezdí.

A proto se mi zdá, že stojí za to alespoň trochu a alespoň občas riskovat. Stojí za to dát svoji důvěru  druhému. A rozhodně stojí za to, abych se snažil nezklamat toho, kdo mi věří. Vždyť jestliže mě někdo má rád – a to znamená, že si troufl mi věřit – pak si mohu troufnout totéž. Nebo naopak, když nabídnu svoji důvěru, tak třeba dostanu na oplátku přízeň a lásku ostatních. Risk je zisk.

Kamil Vystavěl
(nastupující farář do místního sboru ČCE)
 
Vážení a milí – už od ledna se zamýšlíme (doufám, že spolu s Vámi, čtenáři zpravodaje) co že je to láska.
 
Dnes jsme dospěli ke čtení 1.listu do Korintu 13. kapitoly k vyznání  - Láska věří.
Láska umí odpouštět, pochopit, propustit, zřeknout se, nežárlí, nevymýšlí zlé, brání zlému, nezrazuje, přeje milovaným bez výčitek….
Lásko, Bože lásko, kde tě lidé berú, na horách nerozteč, v poli tě nesejú?
Lidé se nežení a nevdávají (téměř 50 % se rozvádí) a co děti – budoucí život?
Proč mnohé přicházejí na svět nemilované, nebo se ani nestačí narodit.
Kde jsme lásku poztráceli? Nebo jsme ji zapomněli zasít?
Láska si váží každého života – ať je kočičí, psí, broučí,dětský nebo starý, zelený či vodní.
Láska je život. Žijme a braňme obojí – tím zachraňujeme i sebe.
 
Pohodový, prosluněný podzim ze srdce přeje Lidmila Kukuczková