Kynologové z Javorky hlásí                  
Letní tábor pro děti a psy

 Pod patronací  ČKS a Pardubického kraje jsme koncem července pořádali v Nemošicích u Pardubic již 16.ročník tábora pro mladé psovody, s nejširším programovým zaměřením v ČR. Účastníci ve věku od 8 do 18ti let se zde věnují nejrůznějším disciplínám –  agility, dogdancingu, juniorhandlingu, specielním stopám a obraně, všestrannosti, okrajově záchranářským cvikům či fly ballu, dogtrakingu. To vše od základních nácviků až po předvedení na soutěžích a zkouškách.
V rámci doplňkového programu opět proběhla oblíbená Psí olympiáda (letos velmi aktuální), klasická Výstava psů, Psí maškarní, Branný víceboj či teoretická soutěž Riskuj. Na programu byly i další klasické pohybové hry, soutěž ve střelbě a další závody se psy či bez nich. Díky letnímu počasí bylo i dost prostoru na koupání či plavání se psy v blízké Chrudimce.
Po celou dobu tábora probíhala soutěž družstev Hopy Team. Zvlášť vyhodnocen byl náš vlastní projekt  Top Dog, kde soutěží za každý tým v každé disciplíně pouze jeden vybraný závodník. Asi nejzajímavější je velká soutěž v aportování z vody či přes překážky, kterou vyhrála Karolína Hyláková s Indym. Ve všestrannosti se specielními cviky zvítězil další z našeho týmu Karel Brulík s Ascarem. Družstvo pod jeho vedením vyhrálo i v celotáborové soutěži.
V rámci akce proběhly tradičně teoretické přednášky s MVDr Jiřím Karlíkem a psovodem Policie ČR Petrem Vyčítalem, který se zaměřuje na výcvik psů pro vyhledávání výbušnin, drog a požárových ohnisk.
Závěr tábora patřil Zkouškám z výkonu, jež přijel posoudit pan Jindřich Hon z Ostravy.  Jako každoročně všichni nastoupení (včetně dvou vrcholových zkoušek) splnili, někteří dokonce na plný počet bodů.
 
Mistrovství ČR mládeže ve všestrannosti

Netypicky v prvním srpnovém víkendu proběhlo MČR mládeže v Dobříši, na které se nominoval celý náš Reprezentační tým – Karel Brulík s Artem, Jakub Šnopl s Hassanem a Lucie Zárubová s Falcem. Vedoucím družstva byla Marie Stráníková. V roli rozhodčí na poslušnosti byla delegována Iveta Skalická, obrany posuzoval předseda Výcvikové komise ČKS Bc.Jiří Lasík a stopy Jiří Vychodil.
Celý závod provázelo opravdu aprílové počasí. Páteční tréninky krajských družstev proběhly za přívalových dešťů, naopak v sobotu již od brzkého rána, kdy se nastupovalo na poslušnosti a stopy, šplhala teplota velmi vysoko, což výkony psů silně ovlivnilo.
A samotný průběh? Pouze 6 výsledků v disciplínách bylo oceněno známkou Výborně a dva týmy byly diskvalifikované, přesto bylo k vidění mnoho opravdu pěkných výkonů. Ovšem na úrovni Mistrovství se neodpouštějí ani drobné chyby.
Naši závodníci předvedli kvalitní práci, Karel s Artem druhou nejlepší stopu na známku Výborná, Jakub s hassanem pro změnu líbivou  poslušnost a všichni velmi pěkné a razantní obrany, bohužel s horší ovladatelností. Mladým mistrem se právem stal Marek Hytych ze Středočeského kraje, Juniorským mistrem pak slečna Galuzsková z Moravy. Naše Družstvo vybojovalo pohár za třetí místo.
Nyní nás čeká účast na Junior Open ČMKU, Mistrovství MSKS mládeže a především MČR mládeže stopařů, kde budeme obhajovat titul Mistrů ČR v jednotlivcích i v Družstvech.
                                                                                                                                 Výbor ZKO Javorka