Výzva č. 25 Knihovny: Zajímavá možnoSt dotace, určená však bohužel jen pro knihovny krajského významu

Operační program: 06 Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa: 06.3 Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí
Investiční priorita: 06.3.33 Zachování, ochrana, propagace a rozvoj přírodního a kulturního dědictví
Oprávnění žadatelé: Knihovny zřízené podle § 3 odst. 1 písm. b) zákona č. 257/2001 Sb. o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb, nebo podle § 10 odst. 2 zákona č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb, v případě, že plní funkci krajské knihovny.
29/4 2016 doplněno :  Zřizovatelé knihoven zřízených podle §3 odst. 1 písm. b) zákona č. 257/2001 Sb. o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb, nebo podle §10 odst. 2 zákona č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb v případě, že plní funkci krajské knihovny.

Dne 11. března 2016 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR vyhlašuje 25. výzvu „Knihovny“, v rámci které je možné podávat žádosti o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu, specifického cíle 3.1 Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví. Cílem je podpora projektů zaměřených na zefektivnění ochrany a využívání knihovních fondů a jejich zpřístupnění. Podpořeny mohou být pouze knihovny, zřízené podle § 3 odst. 1 písm. b) zákona č. 257/2001 Sb. o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb, nebo podle § 10 odst. 2 zákona č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb, v případě, že plní funkci krajské knihovny.  Z Evropského fondu pro regionální rozvoj je pro tuto výzvu připraveno 935 mil. Kč a ze státního rozpočtu ČR 165 mil. Kč. Maximální výše celkových výdajů na jeden projekt je 123,3 mil. Kč. Minimální výše celkových způsobilých výdajů na projekt je 3 mil. Kč.  Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat od 18. března 2016 do 31. prosince 2017.  Realizace podpořených projektů musí být ukončena nejpozději  31. prosince 2021.

Aktuality a změny  25. výzvy:

5.8.2016 ŘO IROP oznamuje, že dne 5. srpna 2016 byl aktualizován text výzvy č. 25 „Knihovny“ a  Specifická pravidla pro žadatele a příjemce 25. výzvy a jejich přílohy. Jedná se o výzvu ve specifickém cíli 3.1 Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví.
Mezi nejvýznamnější změny patří:

·       zrušení povinných příloh č. 9 Seznam objednávek a 10 Průzkum trhu na základě úpravy způsobu stanovení cen do rozpočtu projektu ve studii proveditelnosti;

·       úprava osnovy studie proveditelnosti, zejména způsobu stanovení cen do rozpočtu projektu;

·       rozdělení kritérií přijatelnosti na kritéria napravitelná a nenapravitelná (podle upraveného systému schvalování individuálních projektů v IROP, schváleného na 5. zasedání Monitorovacího výboru IROP). 

Přehled změn Specifických pravidel pro žadatele a příjemce a výzvy je uveden v úvodní části těchto dokumentů.

29.4.2016 ŘO IROP oznamuje, že od 29. 4. 2016 byly aktualizovány Specifická pravidla pro žadatele a příjemce, jejich přílohy a text výzvy č. 25 "Knihovny". Mezi nejvýznamnější změny patří: 

·       Doplnění oprávněných žadatelů – zřizovatelů podporovaných knihoven

·       Úprava definice data zahájení projektu

·       Doplnění informací k velikosti podniku

·       Doplnění informací k CBA

·       Úpravy přílohy č. 1 

 
Komentář: 25. výzva Integrovaného regionálního operačního programu  06 Ministerstva pro místní rozvoj by byla krásná možnost, jak realizovat přestavbu v České Třebové bývalého objektu Univerzity Pardubice ve Slovanské ulici 452  na městskou knihovnu. Podmínky jsou však přísné. Českotřebovský záměr nesplňuje podmínku toho, že Městská knihovna Česká Třebová, pro kterou se intenzivně připravuje možnost získat nové prostory odpovídající významu této instituce, plní funkci krajské knihovny