Mimořádné jednání zastupitelstva města dne 11. 8. 2016 
Zastupitelé města se mimořádně sešli uprostřed prázdnin dne 11. srpna na jednání, které bylo svoláno pro vyřešení důležitého problému spojeného s rozvojem průmyslové zóny města. Výsledkem jednání je schválení dvou následujících usnesení, které lze sice poměrně stručně zapsat, ale bude dobré je podrobněji uvést v souvislostech a komentovat je: 
 
č. 121
Zastupitelstvo města schvaluje v návaznosti na své usnesení č. 163 ze dne 16.12.2013 celý text kupní smlouvy mezi společností METRANS, a.s., IČ 407 63 811, se sídlem Podleská 926/5, 104 00 Praha, Uhříněves jako prodávajícím, společností CFS Česká Třebová s.r.o., IČ 247 18 491, se sídlem Rašínovo nábřeží 2000/78, 120 00 Praha 2 jako kupujícím a městem Česká Třebová jako vedlejším účastníkem, v textu dle návrhu.
 
č. 122
Zastupitelstvo města schvaluje v návaznosti na své usnesení č. 163 ze dne 16.12.2013 výkup pozemků označených dle geometrického plánu č. 4066-238/2016 jako ppč. 1571/5, ppč. 1572/4, ppč. 1587/2, ppč. 1588/4 a ppč. 1606/3, o celkové výměře 3.999 m2, vše v katastrálním území a obci Česká Třebová, za cenu 150 Kč/m2, tj. celkem za 599.850 Kč, od společnosti METRANS, a.s., IČ 407 63 811, se sídlem Podleská 926/5, 104 00 Praha, Uhříněves. Náklady spojené s převodem, tj. náklady na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí, uhradí město Česká Třebová.

V textu usnesení se uvádí nyní jméno společnosti CFS, s.r.o. Česká Třebová (ovšem se sídlem v Praze), která vznikla v loňském roce spojením společnosti Wakestone Development, s.r.o. s dalšími subjekty, finančně posílila svoje základní jmění a bude investorem logistického centra, které se začne budovat v naší průmyslové zóně ještě v letošním roce. Její areál bude na pozemcích, které dříve od města odkoupila a.s. Metrans pro výstavbu dispečerského objektu a zázemí firmy. Svůj záměr později  a.s. Metrans pozměnila tak, že tyto objekty postaví jinde v návaznosti na kolejiště svého logistického centra a se společností Wakestone Development, s.r.o.  uzavřela (v roce 2013) smlouvu o budoucí kupní smlouvě, na jejímž základě město  provedlo výstavbu komunikace pro budoucí logistický areál. Město Česká Třebová bylo vedlejším účastníkem smlouvy, zavázalo se vybudovat přístupovou komunikaci, získalo předkupní právo právo. Tato komunikace je nyní dokončena, bude se kolaudovat.   Aby mohla výstavba logistického centra být zahájena ještě letos, bylo třeba změnit usnesení z roku 2013 na novou společnost CFS Česká Třebová (včetně předkupního práva) v co nejkratším termínu.  Společnosti Metrans a CFS se rozhodly mezi sebou převést ještě i další pozemky, které nebyly v původní smlouvě jmenovány. Právě tuto skutečnost bylo třeba potvrdit novým usnesením městského zastupitelstva. Současně v druhém usnesení město vykoupilo zpět od společnosti Metrans pozemky ležící pod nově postavenou přístupovou komunikací. Peníze na tento výkup již byly odsouhlaseny v rozpočtu města na letošní rok. K návrhům  na usnesení nebyly žádné připomínky, byly odsouhlaseny beze změny.

V diskuzi se zastupitelé vyjadřovali ještě k materiálům předloženým pro informaci, zejména k problému stavba u rotundy sv. Kateřiny a také potřeba úpravy a údržby zeleně v prostoru kolem rotundy. Zeleň  potřebuje úpravy provedené dle konzultovaného architektonického záměru, současně je třeba doplnit  jednotně pojatý mobiliář, vyřešit možnost osvětlení rotundy v zimním období. Podle informace starosty je problém v tom, že předchozí vedení odboru životního prostředí prohlásilo veškerou zeleň na bývalém "starém hřbitově" jako památkově chráněné stromy což ztěžuje provedení navrhovaných úprav. Řešitelné to však bude, věřím, že při důsledném zájmu veřejnosti se podaří vybrat s pomocí odborníků zeleň, kterou je nutné chránit, a která naopak vyžaduje rekonstrukci či výměnu. Je to přece prestižní prostor města.   (mm)