Před 10 lety:  Vejrychova chaloupka poprvé otevřena - ohromná návštěvnost


Vejrychova chaloupka má za sebou veleúspěšný premiérový provoz, když byla o víkendu 23. a 24. září představena poprvé po rekonstrukci veřejnosti, byť zatím bez vybavení a inventáře. První návštěvnost byla ohromná. V sobotu přišlo 154 lidí, v neděli 210. Přišli lidé všech věkových kategorií, mnozí s dětmi, pěší turisté, hodně bylo cyklistů, obtížně se na úzké cestě v kopci vyhýbalo a otáčelo množství aut. Řidiči, kteří znali příchod k chaloupce, věděli, že je rozumné zaparkovat na dolní návsi a zbývajících cca 100 m dojít pěšky. Někteří návštěvníci se po sobotní návštěvě chaloupky vraceli znovu v neděli se svými příbuznými či přáteli. Myslím, že nepřeháním, když řeknu, že návštěvníci projevovali obdiv a nadšení, občané České Třebové a zejména pak Kozlova hrdost nad tím, jak pěkná památka zdobí jejich obec. 

Návštěvníci procházeli starou "sekníčku" s kamennou síňkou i přistavěnou novou část s kuchyní a tzv. bílým pokojem, kde na velkém panelu bylo množství fotografií s popiskami, dokumentujících historii objektu a jeho obyvatel. Na protějším panelu pak viděli reprodukce některých prací obou malířů, kteří proslavili Kozlov - Maxe Švabinského a Rudolfa Vejrycha. Nikdo si nenechal ujít pohled do "kufru", Švabinského půdní pracovny, k níž vedou příkré dřevěné schody. Návštěvníci obcházeli i zahradu, zatím neupravenou, a kladli bezpočtu otázek nejen o Vejrychově rodině a obou malířích, ale i o mnohých věcech, týkajících se rekonstrukce, včetně některých technologických postupů. 

Brožury s názvem Kozlov a Kozlovský kopec byly rychle rozprodány. Lidé žádali pohlednice s obrázkem chaloupky, Švabinského sgrafita na sousedním Vejrychově statku, s obrázkem Dolíku aj. Zajímali se o to, kdy bude dodán nábytek a ostatní vybavení, kdo provádí jeho restaurování, jak bude zajištěno větrání v zimním období a zda budou místnosti temperovány, aby ta spousta práce nepřicházela nazmar. Ptali se, zda obraz na štítu je původní, na další možnost návštěvy a na otvírací dobu v příštím letním období. Dokonce padl dotaz na to, jakou barvou byla natírána okna a dveře, čím je natřena šindelová střecha a jak často se bude muset nátěr v budoucnu obnovovat. Chtěli vědět, zda bude chaloupka opět porostlá zeleným vitisem, zda bude zrušen lesík, který brání pohledu na Dolík, a kdy je v plánu dokončení úprav zahrady. Některé otázky zatím zůstaly bez odpovědi.  Byl to vodopád zájmu, nápadů a připomínek. Tento první zkušební provoz přinesl i některé praktické poznatky, především potřebu zajistit značení cesty od silnice až k Vejrychově chaloupce. Mnozí z těch, kteří navštívili Kozlov poprvé, bloudili vesnicí a obtížně hledali cestu. Nesčetněkrát se opakovalo přání zprovoznit bývalou krásnou travnatou cestu pro pěší a cyklisty, která vedla mimo ves od autobusové zastávky přímo k chaloupce, a která byla mnohem kratší, než současná cesta vesnicí. Je třeba zajistit Knihu návštěv a umožnit lidem sdělit své nápady a dojmy, které tentokrát byly rozhodně velkolepé a obdivné. Ke všeobecné spokojenosti přispívalo i perfektní počasí - modrá obloha, zářící slunce a příjemná teplota.

Dík patří především představitelům města, kteří se nezalekli obtíží s opravami zchátralé památky a s jejím provozováním, a dokázali zajistit dostatek potřebných prostředků, stejně jako MK ČR a Pardubickému kraji, kteří finančně k tomuto řešení přispěli. Dík patří i dalším zaměstnancům  Městského úřadu v České Třebové, zejména panu Ing. Karlu Šverclovi a neúnavné a starostlivé paní Márii Turayové. Zásluhu má i Mgr. Milan Mikolecký, který od počátku všemožně podporoval začlenění památky do majetku města a její opravu a zprovoznění. Obdiv patří pracovníkům firmy Drup, kteří objekt krásně zrekonstruovali a opravili.

Ať duch Vejrychovy chaloupky ještě dlouho žije a ať se z ní těší co nejvíce návštěvníků.

Jana Vejdovská září 2006