Stavba u rotundy sv. Kateřiny proběhne beze změn          
Dne 17.8. dopoledne přijel do České Třebové štáb České televize ze studia Hradec Králové, aby natočil reportáž o problematice některými občany i památkáři kritizované přestavby domu čp. 254 v sousedství rotundy sv. Kateřiny.  Přestavba se prozatím dostává do  stádia dokončení hrubé stavby, podle toho co řekl na mimořádném jednání zastupitelstva města dne 11. srpna 2016 starosta města Jaroslav Zedník, tak je projekt povolen v pořádku, a i když bylo jednáno o možnostech provedení některých dodatečných úprav (úprava jižního štítu  přestavovaného domu na valbu), tak majitel a investor na tyto návrhy nepřistoupil, i když by bylo zřejmě možné náklady na jejich realizaci kompenzovat. Podle všeho tedy zůstane přestavovaný subjekt v rozměrech, tak, jak je nyní postaven. Podařilo se snad pouze zařídit, aby na střešním plášti nebyly instalovány sluneční kolektory.
Zastupitelům města byl doručen dále uvedený "Otevřený dopis", který byl doložen 153 podpisy dárců finančních příspěvků a příznivců stavby, tedy vlastně jakási petice.
Otevřený dopis k situaci týkající se přestavby domu č.p. 254 
zastupitelům města

My, občané podepsaní pod tímto dopisem, vyjadřujeme velké znepokojení nad vývojem situace týkající se přestavby domu č.p. 254 v České Třebové, kdy na výzvu zástupců Krajského úřadu proběhla kontrolní prohlídka stavby s účastí investora výše zmíněné stavby a zástupců oddělení kultury a památkové péče Krajského úřadu Pardubického kraje za přítomnosti městského architekta včetně zástupců města z odboru výstavby a odboru rozvoje města a investic. Po této kontrolní prohlídce proběhlo jednání, na kterém zástupci oddělení památkové péče KÚ navrhli investorovi další dodatečné úpravy objektu, a to i přes vydané platné stavební povolení, podle něhož se stavba realizuje. Zároveň se na stránkách iČTZ objevil článek s velmi zavádějícím titulkem „Zmizí rotunda sv. Kateřiny z očí Třebováků?“, který následují vesměs negativní reakce několika občanů na přestavbu domu.

V roce 2013 proběhlo správní řízení o vydání stavebního povolení, v průběhu kterého se podle připomínek dotčených správních orgánů a občanů bydlících v sousedství projekt významným způsobem architektonicky upravoval a teprve po těchto úpravách bylo vydáno Rozhodnutí o stavebním povolení. Stavební povolení je platné a stavba je prováděna podle schválené projektové dokumentace. Nyní se nachází ve stavu před dokončením hrubé stavby a k dnešnímu dni nebylo shledáno procesní pochybení na straně investora. Podle smlouvy se zhotovitelem má být tato etapa prací skončena k 30. 6. 2016.

Zamýšlený projekt byl opakovaně představen veřejnosti v rámci akcí pořádaných v rotundě a jejím okolí, od podzimu roku 2012 je v rotundě umístěna stálá nástěnka, která seznamuje návštěvníky se záměrem přestavby. Je zde i leták s tehdejším návrhem podoby domku po přestavbě. Každý, kdo od té doby do rotundy alespoň jednou zavítal, měl možnost se s tímto záměrem seznámit, a měl tedy možnost v průběhu uplynulých let na něj reagovat.

V této souvislosti bychom chtěli připomenout skutečnost, že není tak samozřejmé, aby se našel někdo, kdo se rozhodl shánět finanční prostředky a zrekonstruovat chátrající budovu nacházející se v blízkosti rotundy. A to i navzdory velkým omezením a s tím související finanční náročnosti, kvůli kterým nebylo snadné najít zhotovitele, který by v takto složitých podmínkách přestavbu realizoval

Ptáme se, zda je možné takto zasahovat do průběhu stavby prováděné investorem v dobré víře v souladu s pravomocným stavebním povolením.

Je oprávněné požadovat po investorovi, aby v kterékoli realizační fázi bez výhrad akceptoval požadavky zástupců památkové péče na změny v projektu k objektu, který není kulturní památkou, a které, pokud by byly brány doslova, by neumožnily realizovat záměr rekonstrukce, se kterým investor přišel?  Je oprávněné požadovat po investorovi, aby bez výhrad akceptoval požadavky lidí, kterým se nelíbí současný vzhled stavby a kteří se k přestavbě vyjadřují až nyní, kdy je objekt před dokončením hrubé stavby, aniž nějakým způsobem tomuto dílu pomohli?

Navíc je dobré připomenout, že problematika skloubení starého a nového je stále živé téma, nikdy se totiž nelze zavděčit vkusu všech okolo, a i mezi odborníky panují na tuto problematiku protichůdné názory. Dnes se již nikdo např. nepohoršuje nad tím, že gotická katedrála sv. Víta má barokní věž apod.

Vzhledem k tomu, že jakékoli i drobné dodatečné úpravy by si vyžádaly nové procesní řízení a další vyjadřování, je na místě reálný předpoklad, že by došlo ke zdržení nebo pozastavení stavby a znamenalo by to také zvýšení investičních nákladů. Znepokojuje nás tedy jednání vyvolané zástupci oddělení kultury a památkové péče Krajského úřadu Pardubického kraje, na kterém, jak je uvedeno výše, byly i přes vydané platné stavební povolení navrženy další dodatečné úpravy objektu a to i přesto, že při několika kontrolách provedených odborem výstavby Městského úřadu v České Třebové bylo konstatováno, že stavba probíhá v souladu se schváleným projektem.

Chceme tímto dopisem vyjádřit podporu spolku a záměru dokončení přestavby domu č.p. 254 dle platné a schválené projektové dokumentace tak, aby mohl co nejdříve sloužit svému zamýšlenému účelu.Tento dům je přestavován výhradně z prostředků získaných od drobných dárců, na tento projekt nebyly poskytnuty žádné dotace, a proto bychom rádi, aby takto získané prostředky byly účelně využity jen na to, co bylo v záměru a přání dárců; tedy přestavba podle schváleného projektu v co nejkratším možném termínu. A to i proto, že dle současného stavu přestavby nelze usuzovat na konečný stav a dojem, kterým bude dům působit po dokončení.

Co se týká námitek, že stavba zastíní rotundu, chtěli bychom v této souvislosti  připomenout, že dům č.p. 254 stojí v těchto místech již více než 100 let a současnou přestavbou se viditelnost rotundy změnila jen v malém rozsahu. Tím více zdůrazňujeme, že rotunda je stíněna spíše stromy, které jsou v její blízkosti, a to takovým způsobem, že přes ně kaple není vidět.

Závěrem bychom chtěli uvést, že spolek Přátelé Jeunesse Lumiere z.s. přestavuje tento dům mimo jiné s tím záměrem, aby v části domu vzniklo zázemí sloužící pro významnou kulturní památku, rotundu svaté Kateřiny, která v současné době žádné podobné prostory nemá. V rotundě se nekonají jen církevní obřady, pořádají se zde koncerty (např. v rámci Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka), během letních měsíců je v rotundě šest dní v týdnu přítomen průvodce z městského muzea, v rámci Jabkancové pouti je v kapli celodenní program pro širokou veřejnost, počítá se s programem také při Noci kostelů atd. A při všech těchto akcích nemají ani pořadatelé či účinkující, ani účastníci možnost použít toalety, není zázemí pro občerstvení, chybí šatna apod.

Podepsáni dárci a příznivci záměru přestavby.

Záměr rekonstrukce byl zveřejněn již před dvěma lety dne 6.8. 2014 v Orlickém deníku poněkud střízlivěji, že je nyní prováděno:

Orlický deník 2014: U rotundy najdou zázemí hlavně mladí lidé

Česká Třebová – Jako své sídlo zvolilo město občanské sdružení Přátelé Jeunesse Lumière, které založili absolventi školy Jeunesse Lumière ve Francii a její příznivci. Sdružení působí v České Třebové a Brně. Pro naplňování svých cílů upravuje domek v těsném sousedství románské rotundy sv. Kateřiny.
„Cílem sdružení je nabídnout mladému člověku čas se zastavit, srovnat si hodnoty, uvědomit si svou důstojnost i důstojnost druhých lidí. Svá obdarování i obdarování druhých lidí s cílem učit se tyto hodnoty v životě uplatňovat a umět se o ně dělit. Je to nabídka prohloubení osobní víry a pomoc v hledání svého místa v životě," vysvětlují členové křesťanského společenství.
Přestavbě domku loni požehnal Daniel Ange, francouzský katolický kněz, řeholník a spisovatel, který v roce 1984 založil mezinárodní školu modlitby a evangelizace Mládí – Mládež Světlo (Jeunesse Lumière) s myšlenkou Jana Pavla II. „Prvními apoštoly mladých jsou mladí".
V přízemí domku by měla vzniknout velká místnost pro setkávání, například pro posezení během Jabkancové pouti, při snídani po rorátní mši svaté v adventu, ale i pro přednášky nebo posezení po koncertě. Další možností využití budou různá setkání i rodinné oslavy, například posezení po křtinách v rotundě. „Po rekonstrukci domu vznikne také prostor, kde by lidé mohli strávit nějaký čas v tichu, modlitbě, duchovním doprovázení. V domě by tak byla možnost chvíli žít, případně pravidelně nebo nepravidelně přicházet, například jednou týdně přespat. Duchovní doprovázení znamená po nějaký čas pomáhat člověku na jeho osobní a duchovní cestě. Cílem duchovního doprovázení je, aby vyrostli zdraví lidé, zdravé rodiny, zdravá povolání," vysvětlují členové sdružení.  (zr, miš) Orlický deník 6.8.2014