Koncert pro Starou dámu                    

Ústí nad Orlicí, 4.8.2016

V rámci 31. ročníku Janouškova Ústí se v pátek 12. srpna od 17 hodin na zdejším historickém vlakovém nádraží uskuteční předsunutý koncert pro Starou dámu. Folkový zpěvák Slávek Janoušek tak chce podpořit zachránce památkově chráněné železniční stanice.

„Už před osmi lety začal boj o zachování staré výpravní budovy nádraží z roku 1874 v Ústí nad Orlicí, která měla přijít zbourat kvůli novému koridoru. Podobně jako se před třiceti lety zbourala budova Těšnovského, dříve Denisova nádraží v Praze kvůli magistrále, což je dnes vnímáno jako obrovská škoda. A rovněž před třiceti lety začalo v Paříži v upravené budově starého nádraží fungovat Musée d'Orsay, nádherná galerie malířství 19. století. Nemáme právo bourat, pokud to není nezbytně nutné. A ono nebylo. Přidal jsem se tehdy k iniciativě Nádraží nedáme! Budovu se nakonec podařilo přes obtíže zachránit, stala se kulturní památkou a nový majitel - Oustecké nádraží s.r.o. - chce budovu nabídnout k novému využití, když železničáři použít budovu jako nádraží už dál nechtěli a vybudovali si nádražní objekt nový, který poněkud překvapil charakterem zastávky v polích, kde se asi moc zastavovat neplánuje. Vývoj kauzy ukázal, že zachránci jsou ochotni vzít vlastní úspory a budovu odsouzenou k trvalému uzavření koupit a postupně ji veřejnosti znovu otevřít. A v jejich plánech je chci podpořit, “ říká orlickoústecký rodák a známý zpěvák Slávek Janoušek.

A nebude sám, kdo nové vlastníky přijede podpořit. „Máme velkou radost, že se má oustecké nádraží probudit k novému životu! Jsme muzikanti a tak jsme nabídli, že do Ústí z Plzně přijedeme a zahrajeme tu bez nároku na honorář,“ říká muzikantský bard a experimentální hudebník Oldřich Janota. Toho doprovodí  Luboš Vondrák a Romana Šilhavá.

Na návštěvníky čeká nejen ojedinělý hudební zážitek, ale i možnost po letech shlédnout původní podobu stropu ve zdejší restauraci. Novodobý polystyrenový stropní podhled noví vlastníci s pomocí brigádníků odstranili minulý víkend. „Čekají nás provozní úkoly. Zjistili jsme totiž, že do budovy díky popraskaným nekvalitním střešním šablonám zatéká. Musíme je vyměnit. Jen toto nás bude stát desetitisíce. Rádi bychom také pro cestující zprovoznili toalety,“ říká iniciátor záchrany historické nádražní budovy Martin J. Kadrman.

Slávek Janoušek se po koncertu na nádraží přesune do Cakle, kde v 19:15 bude festival zahájen.

Janouškův koncert pro Starou dámu zakončí odpolední program, v rámci které již od 14:00 zde bude například hrát pardubická bluegrassová kapela Zvláštní škola.

Více info:

www.janouskovousti.cz

http://www.oldrichjanota.com/

http://oustecke-nadrazi.cz/

https://www.facebook.com/oustecke.nadrazi/?fref=ts