Projekt v současné podobě nelze doporučit k realizaci, neboť by došlo k výraznému ohrožení společenského uplatnění památky ....


Vážený pane Mikolecký, po shlédnutí záznamu z televizního natáčení královéhradeckého studia ze dne 17.8.2016 bych se ráda, doufám, že už naposled, vyjádřila k přestavbě domu U Kostelíčka 254. Všechny, kdo mě neznají, chci upozornit, že nejsem ani architekt, ani historik umění, že jsem jen občan, který má rád svoje město a jen nerad se dívá, jak se s jeho nejstarší a jistě i nejcennější památkou neuctivě a přezíravě zachází.
Záznam z natáčení jsem si pustila několikrát a je mi jasné, že pro jeho časovou omezenost nebylo možné podrobnější vyjadření zúčastněných z obou stran. Čili celá akce nepřinesla nic nového, jen snad vyjádření pana starosty Zedníka o tom, že ač byla nabídnuta ze strany města kompenzace za určité změny ve stavbě, nebyla ze strany stavitelů přijata, čili k žádným úpravám zřejmě nedojde.
Teď bych se vrátila o několik let zpátky. Během nich byl a je v předsíni rotundy vystaven na nástěnce zamýšlený projekt přestavby bývalého sirotčince. Proč jsem se k němu nevyjádřila již dříve? Prostě proto, že jsem během posledních několika let uvnitř rotundy nebyla a jinde plány k posouzení vystaveny (pokud vím) nebyly. Jsem sice člověk věřící, ale nepraktikující, kostel navštěvuji jen o půlnoční a nebo při koncertech (a to kostel sv.Jakuba), protože chůze do kopce mi při mých problémech dělá velké potíže. Nicméně podobně jako já je na tom s návštěvou rotundy většina občanů města, kteří jsou nevěřící a rotundu při mších nenavštěvují. Kde se tedy měli s plány seznámit? Nevím, jestli všichni věřící, kteří rotundu pravidelně navštěvují, s přestavbou souhlasí, ale jistě se dá předpokládat určitá loajálnost se záměry spolku. A co sousedé? Ti se snad k projektu vyjádřili, nějaké jejich námitky byly prý vzaty v úvahu, ale nebylo řečeno konkrétně které. A že se zlobí, to se jim nedivím, ke každé sebemenší přestavbě musí mít spoustu povolení a tady se jim nad jejich domy tyčí něco, co by si v životě nedovolili v této lokalitě postavit. Vím, že domky sousedů pod rotundou ze strany pohledu z města (sousedé mi snad prominou) nejsou také architektonickými skvosty, ale mají jednu přednost, jsou skromné a nesnaží se na sebe upoutat pozornost.
NPÚ ÚOP se k zamýšlené přestavbě vyjádřil takto : „Projekt v současné podobě nelze doporučit k realizaci, neboť by došlo k výraznému ohrožení společenského uplatnění památky“. A tady mi rozum nebere jednu věc – jak je možné, že církev nerespektuje dané rozhodnutí, (i když se nejedná o výslovný zákaz), tím spíše, že zmíněnou památkou je také církevní stavba (i když nyní v majetku města), která je svým stářím a krásou jistě hodna úcty a obdivu.
Ano, spolek rekonstruující bývalý sirotčinec má také bohulibé záměry, ale nestačila by pro ně stavba méně monstrózní? Potřebné WC jistě mnoho místa nezabere, velká místnost pro setkávání by snad mohla být menší (jen pro zajímavost, kolik křtů a jiných akcí se ročně v rotundě koná a kolik lidí se jednotlivých akcí zúčastní?). Jistě, záměr pomáhat mladým lidem je bezvadný, ale budou prostory opravdu stále využité, potřebují mladí lidé ke svému rozjímání velká francouzská okna, která na sebe tak upoutávají pozornost? Teď řeknu jen něco z vlastní zkušenosti. Když se potřebuji zamyslet a obrátit se k Bohu, jsem mu vždy nejblíže pod volnou oblohou. Možná by to mladí měli také zkusit, místa v parku kolem rotundy je dost a ticho a klid tam jsou také. Třeba tam najdou více odpovědí na své otázky, než v uzavřeném prostoru. Tím ale nechci poslání spolku zlehčovat, dělají to v dobré víře, jen ten projekt, alespoň zvenku, hodně přehnali. Chtělo to jen víc pokory.
A co se týká barokní věže na gotické katedrále sv.Víta – je gotice stavebně rozhodně blíž, než monstrum před rotundou. A nestíní ji.
Na jedné z městských věží v Berouně byl a je nápis : „Všeho do času, Pán Bůh na věky“. Doufám, že nepěkná stavba před rotundou tu bude jen do času a až ji stáří povalí, znovu se odkryje našim potomkům pohled na náš milý kostelíček. Snad už pak tam nikoho nenapadne nic stavět.  
Iva Stolínová
Další publikované ohlasy na vysílanou televizní reportáž  (bez úprav):

1) Průvodkyně na odložení věcí potřebuje velký barák. I do té původní chaloupky by se vešel záchod a šatnička.

Je to absurdní situace. Zedník "chudák" nemůže nic dělat, jen prosit. Je to  pokrytec. 
Podle fotek se stromem je navýšení okapní hrany střechy o dvě vrstvy cihel, tedy o 2 x 25 cm = 50 cm. Př pohledu od zídky vypadá navýšení ještě větší, až přes 75 cm, ale je to focené trošku pod jiným úhlem. Jak vysoko je hřeben se dá těžko posoudit. To by mělo být vidět z dokumentace. Vždycky tam má být stávající stav a pak vykreslení nového stavu. Je možné nahlédnout?

 
2) Ten barák u kapličky je opravdu zhůvěřilost. Nechápu ,jak to mohlo projít .Ta stavba, sama o sobě, by tak špatná nebyla, oni se dneska takovým způsobem navrhují ,,modernizace"  starších rodinných domků, ale  k té  kapličce  se ten styl opravdu nehodí. To asi pan architekt  chtěl předvést co umí,  ale  bohužel na nesprávném místě.... ( dnes i špatná reklama je reklama, lidi si sice řeknu,kdo to  tam mohl navrhnout,ale časem se na to zapomene,ale on se  zviditelnil  ......)..Ale divím se,že to památkáři spolkli a teprve tedˇse ozývají , takové dostavby  procházejí  docela složitým procesem povolování a  je otázka ,co vlastně předložil investor k posouzení a co se staví .....ty dálkové pohledy, jak to zapadne do původní zástavby, to se dnes na počítači dá  udělat běžně, ne že až to stojí , že se všichni budou divit , jak to tam ,, trčí " a zakrývá  dominantu kopce. Asi budete muset do toho dál št´ourat,ale ten váš starosta je  nějaký  divný,tak on ,,  poprosil investora " a  nic se s tím nedá dělat?  Měli by jste to řešit s těmi památkáři,  podle mě v této fázi ještě  můžou zasáhnout....
 

A ještě něco z Jihlavy, bylo ve zprávách.  V Jihlavě to vyřešili, že průhledy do podzemí, co vypadají na náměstí jako podivná "pařeniště"zlikvidují. My zase máme na náměstí kontejnery. Ty náměstí hyzdí mnohem víc. Turisti  se diví a žasnou.  Na náměstí to určitě nepatří, jak se to mělo řešit nevím, ale od toho měli být odborníci.

 

http://jihlava.idnes.cz/pruhledy-do-podzemi-pareniste-z-jihlavy-zmizi-fqg-/jihlava-zpravy.aspx?c=A160708_2258317_jihlava-zpravy_evs