Volby do Krajského zastupitelstva Pardubického kraje  
a Senátu Parlamentu České republiky

Na základě zákona č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, se volby uskuteční ve dnech: 
pátek              7. října 2016              od   14:00 hodin do 22:00 hodin
sobota             8. října 2016              od   08:00 hodin do 14:00 hodin
v případě konání II. kola voleb do Senátu Parlamentu České republiky se budou volby konat též ve dnech: 
pátek              14. října 2016                        od   14:00 hodin do 22:00 hodin
sobota             15. října 2016                        od   08:00 hodin do 14:00 hodin
Hlasování se v našem městě uskuteční v sedmnácti volebních okrscích:
 
Okrsek č.                    1.         Základní škola Ústecká – Parník
                                   2.         Orlík – kompresory, Kubelkova ulice
                                   3.         Gymnázium, Tyršovo náměstí
                                   4.         Chalupa U Kostelíčka
                                   5.         Základní škola Habrmanova ulice          
                                   6.         Základní škola Habrmanova ulice         
                                   7.         Malá scéna, Mlýnská ulice – klubovna     
                                   8.         Malá scéna, Sadová ul.                               
                                   9.         Základní škola Nádražní ulice
                                   10.       ZŠ Nádražní – budova v Komenského ul.    POZOR  ZMĚNA !
                                   11.       Základní škola Nádražní ulice
                                   12.       Bývalá Základní škola Lhotka
                                   13.       Základní škola Ústecká – Parník
                                   14.       Knihovna Skuhrov                                                   
                                   15.       Kulturní jizba Svinná
                                   16.       Knihovna Kozlov
                                   17.       Základní škola praktická, nám. 17. listopadu
Právo volit má státní občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku  nejméně 18 let a je přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu kraje. V případě konání druhého kola voleb do Senátu může volit i občan, který alespoň druhý den konání druhého kola voleb dosáhl věku nejméně 18 let.
Překážkami výkonu volebního práva je zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu výkonu trestu odnětí svobody, omezení svéprávnosti k výkonu volebního práva, zákonem stanovené omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu a výkon základní nebo náhradní vojenské služby, vyžaduje-li to bezpečnost státu.
Voliči bude umožněno hlasování poté, kdy prokáže svou totožnost a státní občanství České republiky (platným občanským průkazem nebo cestovním dokladem ČR). Neprokáže-li uvedené skutečnosti stanovenými doklady, nebude mu hlasování umožněno.
Volič může požádat o vydání voličského průkazu písemným podáním opatřeným ověřeným podpisem voliče nebo v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem voliče nebo v elektronické podobě zaslané prostřednictvím datové schránky.
Písemná žádost musí být doručena městskému úřadu nejpozději 7 dnů přede dnem konání voleb, tj. do 30.09.2016. Osobně je možné požádat přímo v kanceláři evidence obyvatel, kde pracovnice ověří totožnost žadatele, a to nejpozději do 05.10.2016 do 16:00 hodin.
Voličské průkazy pro volby do Senátu Parlamentu ČR jsou vydávány podle požadavku voliče buď pro 1. nebo 2., či pro obě kola voleb současně. V období mezi 1. a 2. kolem voleb do Senátu je možné žádat o voličský průkaz pouze osobně nejpozději do 12.10.2016 do 16:00 hodin.
 
POZOR!
Voličský průkaz pro volby do krajského zastupitelstva lze využít pouze v příslušném kraji a voličský průkaz do Senátu Parlamentu České republiky pouze v příslušném volebním obvodě.
 
Žádáme všechny občany, aby věnovali zvýšenou pozornost Oznámení o době a místu konání voleb, které podrobně informuje o jednotlivých volebních okrscích, volebních místnostech a číslech popisných spadajících do jednotlivých okrsků.
Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních důvodů, městský úřad (evidenci obyvatelstva) a ve dnech voleb přímo okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle dva své členy s přenosnou hlasovací schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky. Požadavek je možno nahlásit předem na tel. č. 465 500 122 nebo 465 500 123.
Hlasovací lístky budou voličům doručeny nejpozději tři dny přede dnem voleb. Ve dnech voleb může volič obdržet hlasovací lístky i ve volební místnosti. V případě konání II. kola voleb do Senátu Parlamentu České republiky budou hlasovací lístky k dispozici pouze ve volební místnosti.
 
Ing. Věra Pirklová, tajemnice MěÚ