Českotřebovský deník 223/2016  (1/9) 
Bezpečnostní služba příjme nové zaměstnance na pozici strážný/á pro lokalitu Česká Třebová.
Nabízíme možnost ubytování, zálohy na mzdu. Nástup možný ihned.
Telefon 724 596 551 email: asistentka@discr.cz

Na téma  Dům u rotundy se pilně a ostře diskutuje také na facebooku              

Z velkého počtu diskuzních výstupů je třeba uvést fotografii Ladislav Šicha a zmínit komentář hejtmana Martina Netolického, je reakcí na zveřejnění této uvedené fotografie. Ani  Láďa Šich si nebere servítky a přichází s ostrým vyjádřením: 
Je to největší architektonická zhovadilost století v České Třebové     (a to ještě není celý citát.....)

Martin Netolický:
"Bohužel nezbývá než souhlasit.  Snažil jsem se o nějaké smírné řešení, nebyla vůle. Budu iniciovat vznik ochranného pásma kolem významné památky, aby k takovýmto excesům už nikdy nedošlo. Jednoznačně selhal orgán státní památkové péče - tedy Městský úřad Česká Třebová.  Až na drobnosti absolutně nerespektoval připomínky pracovníků Národního památkového ústavu. Je to katastrofální stav. Asi máme ve Třebové hodně památek a těch čtyřicet let totality udělalo málo chyb v architektuře.  Proto v tom asi musíme úspěšně pokračovat.  Kdyby ochranné pásmo kolem rotundy Sv. Kateřiny existovalo, už by náš úřad takto jednoduše připomínky NPÚ nemohl ignorovat." 
O tomto záměru jsem věděl a chválím ho. I když tímto opatřením již nebude možné zajistit změnu na problematické stavbě, tak nejde jen o prevenci. Vznikne  možnost aktivně zasáhnout do úprav v okolí areálu rotundy, do údržby zeleně a a také umožní odstranit nevhodné a ošklivé  sloupy a nadzemní elektrické vedení, které nyní prakticky znemožňují udělat pořádnou fotografii rotundy se zvonicí. Domnívám se také, že se díky tomu podaří dát do pořádku nejen samotný areál  bývalého starého hřbitova, ale přístupové cesty včetně  navigace pro návštěvníky. Pevně doufám, že současná ostrá diskuze a probíhající petiční akce pomůže i tomu, že si budeme více všímat nejen samotné rotundy a jejího okolí, ale vůbec všeho, co se v našem městě postaví.
A kdo je odpovědný za schválení  spory vyvolávajícího  projektu ? Zatím se zdá, že nikdo. (mm)


Pronájem volného sociálního bytu na Semanínské ulici

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 1 volný byt na Semanínské ulici v České Třebové:
- byt č. 8 o velikosti 1+1 v čp. 2086. Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pátek 30.09.2016.
V České Třebové dne 30. srpna 2016 Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku města
 
Nemocnice jsou za první pololetí v zisku

Radní Pardubického kraje se seznámili s informacemi o výsledcích hospodaření akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje za období leden – červen 2016. Ta za prvních šest měsíců letošního roku vykázala zisk ve výši 3,9 milionu korun. Ve srovnání s finančním plánem je to o 300 tisíc korun více.
„Po nastolených změnách se už třetím rokem ekonomika našich nemocnic vyvíjí uspokojivě a díky tomu nemusíme uvolňovat provozní dotace z krajského rozpočtu,“ komentoval výsledky náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek.
V jednotlivých obdobích roku se v hospodaření nemocnic projevují různé vlivy, jako je doúčtování tržeb od zdravotních pojišťoven, aktualizace pojistného budov a další. Proto budou důležité hlavně konečné roční výsledky. „Věřím, že rozumný trend akciová společnost dodrží podle plánu i v druhé části roku, a že budeme moci pokračovat v investicích do zlepšení prostředí nemocnic, jejich vybavení i do dalšího rozvoje zdravotnického personálu,“ konstatoval Roman Línek.

PRODÁM  vzrostlé sazenice rychlerostoucího japonského topolu

vhodné pro pěstování na rychlou dřevní hmotu nebo na živý plot.

Cena 20 Kč na sazenici.  Petr Mašek Rybník 159  Telefon 731 386 787


Odbor sokolské všestrannosti  T.J. Sokol Česká Třebová 

Cvičení rodičů a dětí - pondělí 16,30 - 17,30 hod. zahájení 12.9.2016
Ženy -    pondělí    9,30 - 10,30 hod.
              pondělí 18,30 - 19,30 hod.                    
              čtvrtek 18,30 - 19,30
              ZAHÁJENÍ V PONDĚLÍ 19.9.2016 v sokolovně na Skále
 
Nabízím k pronájmu garsonku v RD  v centru města.
Bližší info na telefonu 608 517 681.                               
Přípravné duely Kohoutů v září

Celkem pět přípravných zápasů odehrají hokejisté českotřebovských Kohoutů, kteří v minulých dvou sezonách vybojovali v krajské lize dvakrát třetí místo. Do letošní sezony vstoupí Kohouti 2. října v Hlinsku.
Termíny přípravných utkání:
pátek 9. září: Česká Třebová – Šumperk (18.30 hodin)
středa 14. září: Česká Třebová – Nový Bydžov (18.30 hodin)
středa 21. září: Česká Třebová – Jaroměř (18.30 hodin)
sobota 24. září: Dvůr Králové nad Labem – Česká Třebová (14.00 hodin, v Jaroměři)
neděle 25. září: Náchod – Česká Třebová (11.00, v Jaroměři)
Jednotné vstupné pro domácí zápasy: 20 Kč.
 
I takové chaty u nás máme....


Kraj jedná o možnosti přivézt turisty až k bráně Zámku Pardubice

Zástupce Pardubického kraje, Města Pardubice a Východočeského muzea sezval dnes na společné jednání 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Cílem bylo projednat možnosti dopravit turisty či imobilní občany až k bráně zámku, a to zároveň s ohledem na kulturní a přírodní hodnoty tohoto ojedinělého areálu.
„Zámek Pardubice prošel v posledních letech několika etapami rozsáhlých rekonstrukcí za stovky milionů korun a doslova se rozzářil jak za doby Pernštejnů. Vedle Městské památkové rezervace se stal hlavní perlou krajského města,“ předeslal Roman Línek a pokračoval: „Jako správci zámku i dvou kulturních institucí, které v něm sídlí, máme za povinnost chránit jeho podobu, ale také umožnit turistům, aby se k němu dobře dostali. Proto hledáme šetrný a funkční systém, který to umožní a nenaruší atmosféru, ani památkovou a přírodní ochranu místa.“
Zatím je zámek dostupný jen těm, kterým nevadí trochu delší pěší procházka. Nejbližší zastávky městské hromadné dopravy jsou u kostela a u Krajského úřadu, autem lze zajet na parkoviště v okolí zimního stadionu a Labe. „Naší cílovou skupinou jsou ale také zájezdy dětí a seniorů. Také cestovní operátoři po informaci, že nemohou turisty vyložit u zámku, ztrácí zájem a vyřazují nás ze svých výletových tras,“ sdílel své zkušenosti ředitel Východočeského muzea, které areál zámku spravuje, Tomáš Libánek.
Městský obvod Pardubice 1 zadal vypracování projektu manipulační plochy u zámku, který by zde umožnil zájezdovým autobusům vyložit návštěvníky a zase odjet na parkoviště. Zároveň by tu mohlo být zázemí pro příležitostné akce, kterých je na zámku asi sedm do roka. „Tento projekt sice neřeší dosud více méně živelné parkování účastníků velkých akcí na zámku a tenisových turnajů na sousedním LTC Pardubice, ale je na něm shoda všech zainteresovaných institucí a přináší významný pokrok,“ konstatoval Línek s tím, že ho Pardubický kraj bude podporovat. Investorem úprav bude Město Pardubice. Zájmem všech zúčastněných je stihnout tyto úpravy do poloviny příštího roku.