Českotřebovský deník 224/2016  (2/9) 
Hejtman navrhne okolí rotundy sv. Kateřiny  vyhlásit ochranným pásmem

V souvislosti s diskusemi a petičními akcemi, které již řadu měsíců probíhají v České Třebové, navrhne hejtman Martin Netolický prostřednictvím krajského úřadu vyhlášení okolí rotundy svaté Kateřiny v České Třebové ochranným pásmem dle zákona o státní památkové péči. Do budoucna se tak zamezí případným stavebním pracím v jejím blízkém okolí.
„Vzhledem k tomu, že rotunda je nejstarší stavbou ve městě a zároveň jedinou dochovanou románskou rotundou ve východních Čechách, měla by tomu odpovídat její ochrana a zajištění blízkého okolí. Považuji za nezbytné reagovat na petiční akci a diskuse ve městě, které je potřeba utišit,“ uvedl hejtman Martin Netolický a nastínil další postup: „K návrhu, který podám krajskému úřadu, se bude následně vyjadřovat Národní památkový ústav. Po jeho kladném stanovisku by měl městský úřad v České Třebové ochranné pásmo vyhlásit. Nemá to však vliv na současnou situaci, ale zabrání se něčemu podobnému do budoucna,“ dodal hejtman Netolický s tím, že již v minulosti mohlo k podobnému kroku dojít a památka by již nyní byla chráněna zákonem.
Zákon o státní památkové péči mimo jiné říká, že vyžaduje-li to ochrana nemovité kulturní památky nebo jejího prostředí, vydá obecní úřad obce s rozšířenou působností rozhodnutí o ochranném pásmu. Úřad také může v ochranném pásmu omezit nebo zakázat určitou činnost nebo učinit jiná vhodná opatření na základě závazného stanoviska dotčeného orgánu.

 

PRODÁM  vzrostlé sazenice rychlerostoucího japonského topolu

vhodné pro pěstování na rychlou dřevní hmotu nebo na živý plot.

Cena 20 Kč na sazenici.  Petr Mašek Rybník 159  Telefon 731 386 787


Místopředseda vlády se v kraji zajímal o podniky s vlastním výzkumem a vývojem

Pardubice/Orlickoústecko (2. 9. 2016) - Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek  v doprovodu 1. náměstka hejtmana Romana Línka navštívil 1. září 2016 Pardubický kraj, jednal zde s místními technologickými firmami o podpoře inovací a podnikového výzkumu. V Lanškrouně se vicepremiér setkal s vedením firmy Soma Engineering, která se zabývá vývojem a výrobou tiskových a zpracovacích strojů a vyváží své produkty do celého světa.
Jde o stoprocentně českou firmu, nejsou subdodavatelé, ale produkují vlastní výrobky, a dokázali uspět ve světové konkurenci. Takových podniků potřebujeme víc,'' uvedl vicepremiér  Bělobrádek.
Ve Svitavách pak místopředseda vlády navštívil společnost Fibertex Nonwovens, která je předním výrobcem netkaných textilií pro průmyslové a technické využití. „Obě firmy patří k progresivním společnostem s vysokou přidanou hodnotou a přispívají k tomu, že náš kraj i přes svou malou rozlohu patří ke třem největším exportérům v zemi," řekl 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. V rámci své pracovní cesty se vicepremiér setkal také se starostou Lanškrouna Radimem Vetchým, starostou Svitav Davidem Šimkem a návštěvu kraje zakončil debatou s občany v Poličce.
 
Pozvánka na závěr výstavy Vlaky, vláčky, koleje

V neděli 18. září 2016 proběhne v Městském muzeu a galerii Svitavy derniéra výstavy Vlaky, vláčky, koleje. Výstava se zařadila mezi nejúspěšnější výstavy, konané v tomto muzeu. Naposledy tedy bude možnost prohlédnout si výstavu, věnovanou výročí 120 let místní dráhy Svitavy – Polička. Od 9 do 17 hodin bude v provozu modelové kolejiště Milana Meisla, pro zájemce proběhnou komentované prohlídky výstavy, v dílnách si mohou děti vyrobit vláčky z papíru, nebo ze dřeva. Na nádvoří muzea bude v provozu Síčova drobná železnice v měřítku 1 : 8, která bude vozit zájemce. Ku příležitosti závěru výstavy bude otevřeno také Muzeum poličské lokálky na nádraží v Květné, kam se mohou zájemci dopravit osobními vlaky ČD z obou svitavských nádraží. Pavel Stejskal Více ZDE

Nabízím k pronájmu garsonku v RD  v centru města.
Bližší info na telefonu 608 517 681.                               

Hurá do školy! Prvňáčkům zpříjemnil premiéru ve škole batůžek s překvapením

Potěšit, ale i chránit a varovat. S tímto cílem Pardubický kraj ve spolupráci s Rádiem Blaník obdaroval všechny prvňáky v regionu při jejich premiéře ve školní lavici praktickým batůžkem na boty, ve kterém děti nalezly rozvrhy hodin, vystřihovací písmenka či vstupenky, ale také předměty s reflexními prvky nebo bezpečností časopis. Batůžky předávali prvňákům také hejtman Martin Netolický a jeho náměstci Roman Línek s Janou Pernicovou.
„Po vzoru jiných krajů jsme se rozhodli zapojit do osvětové kampaně týkající se bezpečnosti dětí především v silničním provozu. Bohužel se stále setkáváme se situacemi, kdy jsou děti jako chodci či cyklisté obětmi smrtelných dopravních nehod, což je způsobeno neznalostí pravidel silničního provozu nebo jejich špatnou viditelností,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Věřím, že jim tímto pomůžeme, aby byly na situace, které mohou nastat, lépe připraveny. Chtěli jsme také prvňákům zpříjemnit jejich první den ve škole, protože je to něco nového a pro někoho i stresujícího,“ dodal hejtman Netolický s tím, že pokud se kampaň osvědčí, tak v ní bude kraj pokračovat i nadále.
Předávat batůžky se hejtman Martin Netolický vydal do Vesnice roku Pardubického kraje 2016, tedy do Sebranic. Místní škola je rozdělena do dvou obcí, na první stupeň docházejí žáci do Sebranic, od šesté třídy se pak přesunou do sousední Lubné, která se stala krajskou Vesnicí roku před deseti lety.
Děti v balíčku naleznou i zásady první pomoci
Do tří prvních tříd na základní škole Dubina v Pardubicích přišel děti, jejich rodiče a prarodiče pozdravit náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. Upozornil děti na to, jak nástupem do školy stoupá jejich důležitost a že i ony mohou někomu zachránit život, když jim rodiče nebo učitelé ukáží, jak na to.  „Do balíčku jsme zařadili kartu s obrázky pěti základních situací první pomoci, kterým porozumí i dítě v první třídě. Podle zkušeností odborníků si totiž připravené děti v kritických situacích dokážou poradit už zhruba od čtyř let,“ řekl Línek. Kartu s ilustracemi výtvarníka Petra Korunky si děti mohou pověsit na viditelné místo a zafixovat si tak spolu s dospělými postupy, o kterých už v případě potřeby nemusí dlouho přemýšlet.
Základem je balíček v podobě batůžku na přezuvky, který obsahuje reflexní vestu a další reflexní prvky, zábavně naučnou brožuru od společnosti BESIP, zásady první pomoci, rozvrhy hodin, omalovánky, vstupenky, pexeso a spoustu dalších věcí, které mají pomoci zvýšit bezpečnost malých školáků. Pardubický kraj na této kampani spolupracuje s celou řadou subjektů včetně Krajského ředitelství policie ČR, Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, Českých drah, BESIPu, basketbalového klubu BK JIP Pardubice či Království železnic.


Střední školy musí zůstat apolitické

V souvislosti s množícími se dotazy ředitelů středních škol na území Pardubického kraje vydá dnes vedoucí odboru školství a kultury Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss doporučení vztahující se k návštěvám politických představitelů na školách a diskusích se studenty. Na ředitele škol se měsíc před krajskými volbami obrací sekretariáty jednotlivých politických představitelů s žádostí o možnou návštěvu a diskuzi s žáky.
„Interním sdělením doporučíme ředitelům středních škol, aby zvážili vhodnost návštěv politicky aktivních osob ve svých školách v období, které je vzhledem k blížícím se krajským volbám silně exponované,“ uvedl vedoucí odboru školství Martin Kiss. Činnost a propagaci politických stran a hnutí zakazuje paragraf 32 školského zákona, a proto je nutné dbát na jeho dodržování. Není proto v této době podle našeho názoru vhodné pořádat setkání s žáky, která se mohou velmi rychle proměnit v agitaci jednotlivých stran a hnutí,“ sdělil Martin Kiss.