Českotřebovský deník 225/2016  (3/9) 
Návštěva prezidenta republiky v České Třebové

Návštěva prezidenta republiky v České Třebové ve dnech 14. až 16. září přijede na oficiální návštěvu Pardubického kraje prezident České republiky Miloš Zeman. Bude to již jeho druhá návštěva v našem městě během jeho volebního období. Do České třebové přijede v pátek 16. září dopoledne ve třetí a závěrečný den jeho návštěvy v Pardubickém kraji.  Program 3. dne návštěvy:
Pátek 16. září 2016
10:50                     Setkání se zástupci v oblasti železniční dopravy
(Národní dům, Kozlovská 565, 560 02 Česká Třebová, sál v přízemí)      
 
13:00                     Setkání s občany Letohradu
(Václavské nám. 1, 561 51 Letohrad, dolní část náměstí mezi informačním centrem a zámkem)
 
15:30                     Tisková konference na závěr návštěvy prezidenta republiky v Pardubickém kraji
(Hotel na zámku Letohrad, Václavské nám. 1, 561 51 Letohrad, salonek v přízemí)
 
Připomeňme první návštěvu prezidenta v České Třebové před 3 lety 

Poprvé navštívil prezident Miloš Zeman Českou Třebovou ve dnech 11. - 13 září 2013 a dokonce se v České Třebové v hotelu Bravo ubytoval. Ve čtvrtek 12. září 2013 ho tehdy před vstupem do staré radnice kyticí květů přivítal starosta města pan Jaroslav Zedník.  Prezidenta doprovázel hejtman Pardubického kraje pan JUDr. Martin Netolický, Ph.D., radní pověřený řízením oblasti dopravy Ing. Jaromír Dušek a další hosté z Krajského úřadu Pardubického kraje. První setkání prezidenta se uskutečnilo v obřadní síni staré radnice, kam byli pozváni starostové spádových obcí, členové rady a zastupitelstva našeho města, ředitelé základních a středních škol, ale také ředitelky mateřských škol a ředitelů institucí zřízených Městem. Nechyběl ani bývalý starosta města,  předseda Sboru dobrovolných hasičů a předsedové osadních výborů.
Město Česká Třebová dostalo darem pamětní stuhu prezidenta ČR, kterou pan prezident osobně připojil k městské vlajce. Pan starosta předal panu prezidentovi keramický obraz českotřebovského keramika Ladislava Šicha. Poté následovalo setkání s občany na Starém náměstí, na kterém čekalo na  setkání s prezidentem několik stovek občanů, včetně studentů středních škol. Také zde proběhla diskuse se spoustou zajímavých otázek, které vzešly jak od žáků, tak také od studentů, ale i lidí střední a starší generace. Účastníky setkání na náměstí v České Třebové zajímaly také otázky nezaměstnanosti, soužití s Romy a další témata. Prezident se ve svých odpovědích zaměřil zejména na nutnost vytváření nových pracovních příležitostí, což by pomohlo i Romům. Odpovědi Miloše Zemana byly vždy oceněny potleskem. V závěru setkání se uskutečnila neplánovaná autogramiáda. Prezident s doprovodem odjel do firmy CZ LOKO, kde se setkal s vedením společnosti a také „pokřtil“ novou čtyřnápravovou lokomotivu řady 744.  Dále Miloš Zeman navštívil obec Přívrat, "Zemi krále Miroslava". Po setkání se starostou obce Ing. Stránským rychle vyhledal také exstarostu Miroslava Veselého, velmi pak cenil i vytvoření Společnosti pro veselejší současnost. I v Přívratě se setkal s občany, ochutnal u stánku vzorek  kotlíkového kančího a hovězího guláše, seznámil se se členy zastupitelstva obce a v sále hostince u Coufalů nejen poobědval (oběd zajistil hotel Bravo Česká Třebová), ale setkal se především se starosty obcí přislušejících do Regionu Orlicko Třebovsko.  Téhož dne odpoledne prezident navštívil také  SOR Libchavy, setkal se s občany na orlickoústeckém náměstí,  s personálem v Orlickoústecké nemocnici a v Letohradě - Orlici se setkal se starosty měst s širší působností.

U nás v Letohradě je kaplička vidět  ...

 U nás v Letohradě vymýtili stromy a keře kolem kaple na kopečku, protože tam původně žádné stromy nebyly, vedla k ní jenom lipová  alej. Dalším důvodem bylo vlhnutí a degradace zdiva. Teď je kaple vidět  zdaleka a v noci je nasvícená. Ve Třebové postupujete obráceně. Zajímavé. Tady ale bylo pozdvižení kvůli kácení stromů. Byla jsem na schůzce  zastupitelů s občany. Tam nám to vysvětlovali a my jsme se uklidnili.  Co člověk, to názor. (píše Třebovačka bydlící nyní v Letohradě).
Poznámka Kaple sv. Jana Nepomuckého v Letohradě není tak stará, byla postavena v letech 1734 -36, přesto bude vidět. U nás vidět nebude. Podívejte se na fotografie kaple v Letohradě při úpravě aleje a po ní:

I jinde se "zadaři"

Ve čtvrtek 1/9 v událostech byla další reportáž. I jinde města povolují "neuvěřitelné věci" jako tady.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/216411000140901-udalosti-v-regionech/obsah/490446-novostavby-u-historicke-basty-budi-emoce
5 přípravných duelů Kohoutů - z toho tři na domácím ledě

Celkem pět přípravných zápasů odehrají hokejisté českotřebovských Kohoutů, kteří v minulých dvou sezonách vybojovali v krajské lize dvakrát třetí místo. Do letošní sezony vstoupí Kohouti 2. října v Hlinsku.
Termíny přípravných utkání:
pátek 9. září: Česká Třebová – Šumperk (18.30 hodin)
středa 14. září: Česká Třebová – Nový Bydžov (18.30 hodin)
středa 21. září: Česká Třebová – Jaroměř (18.30 hodin)
sobota 24. září: Dvůr Králové nad Labem – Česká Třebová (14.00 hodin, v Jaroměři)
neděle 25. září: Náchod – Česká Třebová (11.00, v Jaroměři)
Jednotné vstupné pro domácí zápasy: 20 Kč.
 
Okresní výstava ovoce, zeleniny a květin bude v říjnu v Ústí nad Orlicí

Územní sdružení Českého zahrádkářského svazu v Ústí nad Orlicí Vás zve na Okresní výstavu ovoce, zeleniny a květin, která se bude konat od pátku 14. 10. 2016 do neděle 16. 10. 2016 vždy od 9 do 17 hodin v Zahrádkářském středisku v Ústí nad Orlicí, Hřbitovní 218. vstupné dobrovolné. Srdečně zvou pořadatelé.

Jiřinkáři se sdružují už 90 let. Své chlouby vystavili na pardubickém zámku

Rytířské sály na pardubickém zámku opět po roce rozzářily pestrobarevné jiřinky. Po loňském suchém roce tentokrát přálo počasí pěstitelům o něco více, a tak je k vidění opravdu bohatá expozice aranžovaných květin. Dnešní dopoledne bylo ve znamení slavnostního zahájení a také předání cen nejúspěšnějším pěstitelům, kterého se společně s organizátory ujal také krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. 
„Lepší počasí způsobilo, že se nám na zámku sešlo opravdu hodně vystavovatelů a samozřejmě nemůže chybět ani zahraniční zastoupení. Ze všech těch výročí, co tady zazněla, je zřejmé, že pěstování jiřinek má opravdu dlouhou tradici, a tak organizátorům přeji, aby se stále připojovali noví mladí nadšenci, kteří v ní budou důstojně pokračovat,“ uvedl radní Václav Kroutil, který také předal pohár Pardubického kraje za nejlepší expozici výstavy. „Poděkování a obdiv za trpělivou práci si však zaslouží všichni vystavovatelé,“ dodal radní Kroutil.
Celostátní výstavu jiřinek organizuje specializovaná organizace Českého svazu zahrádkářů DAGLA a Východočeské muzeum v Pardubicích již 15. rokem. Dnešní organizace navázala v roce 1962 na Společnost čsl. jiřinkářů, která byla ustanovena již v roce 1926. O rok později vznikla v Pardubicích tradice výstav jiřin, tehdy byla v dnešních Tyršových sadech jiřinková zahrada známou okrasou. Právě proto se parku říkalo také Jiřinky.
 
Fotbalový turnaj městských čtvrtí - rok 1963

Získávám postupně některé identifikace hráčů a týmů na fotografiích. Děkuji za všechny informace, třeba toho dáme dohromady ještě více, třeba se najde i ta ztracená kronika z tohoto unikátního turnaje.... Na dále uvedené fotografii je tým "Javorka", vedoucím je pan Horáček (v saku) a podařilo se identifikovat i některé hráče: Stojící zprava J. Pajer - Emil Vydra - Vlastimil Hruška - Rudolf Vyhnálek. Děkuji za další zprávy, třeba se podaří získat ještě více informací. Od tohoto turnaje přece uplynulo "jenom" 53 let!
 
Akce na hradech a zámcích  - září – Pardubický kraj 

4. září: státní hrad Kunětická hora – Dny evropského dědictví – sklepení a ochutnávka vín. Bezplatné zpřístupnění pernštejnských sklepení pod hradním nádvořím spojené s ochutnávkou vín včetně burčáku.  Vstupné zdarma. (www.hrad-kunetickahora.cz)
10. září: státní hrad Litice – Dny evropského dědictví - Na cestách s Karlem IV. Projekt „Na cestách s Karlem IV.“ přináší návštěvníkům hradu Litice jedinečnou příležitost vyzkoušet si, jak náročné bylo žít ve středověku a co obnášelo cestovat s císařským dvorem. Kromě workshopů, při nichž účastníci budou moci zapojit všechny své smysly, dojde i na tříbení intelektu při setkání s Karlem IV. a odhalení středověkého oděvu. Tato jedinečná středověká zábavně naučná reality šou bude završena videomappingem, tedy audiovizuálním uměleckým dílem, které přímo v prostorách hradů oživí středověké rytíře. Workshopy probíhají v čase od 11:00 do 12:30 a od 14:00 do 15:30 hodin. Vstupné: dospělí 70 Kč, děti 6 - 15 let, studenti do 26 let, senioři od 65 let 45 Kč, děti do 6 let zdarma, rodinné vstupné (max. 2 dospělí a 3 děti) 185 Kč
Doporučujeme rezervaci SMS na tel. čísle: 775 873 239 nebo e-mailové adrese: rezkova.nadezda@npu.cz Účast není věkově omezena, děti mladší deseti let pouze v doprovodu dospělé osoby. Večerní program s projekcí (videomappingem) - začátek ve 20:30 hodin. Vstupné: dospělí 45 Kč, děti 6 - 15 let, studenti do 26 let, senioři od 65 let 20 Kč, děti do 6 let zdarma, rodinné vstupné (max. 2 dospělí a 3 děti) 110 Kč, pro účastníky workshopů vstup zdarma. Rezervace na večerní program není nutná.
Doporučujeme vzít si s sebou svítilnu.  (www.hrad-litice.cz)
17. září – 6. listopadu: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Střípky z historie. Výstava v Pickově domě č. p. 178 přibližující osudy obyvatel hlineckého Betléma. (www.betlem-hlinsko.cz)
17. září: státní hrad Kunětická hora – Kunětické vinobraní. Celodenní degustace vybraných vín a doprovodný kulturní program pro celou rodinu. (www.hrad-kunetickahora.cz)
18. září: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš!. Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112.(www.zamek-slatinany.cz)
20. září – 2. října: státní zámek Slatiňany – Všechny krásy podzimu. Pestré barvy podzimu bude možné obdivovat v přepychově zařízených komnatách slatiňanského zámku. Výstava pozoruhodných květinových vazeb a aranží bude součástí prohlídky zámecké expozice, kde budou jednotlivé dekorace i jejich propracované soubory vkusně doplňovat vybrané prostory bývalého knížecího apartmá.(www.zamek-slatinany.cz)