/table>
Českotřebovský deník 226/2016  (4/9) 
Chceme zajistit obslužnost důležité spádové oblasti, říká hejtman Netolický po jednání s Jančurou

Na základě rozhodnutí Rady Pardubického kraje o objednávce zastavení vlaků vyšší kvality v České Třebové a Ústí nad Orlicí dnes jednal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s majitelem skupiny STUDENT AGENCY, kam patří železniční dopravce RegioJet, Radimem Jančurou. Výsledkem jednání je vyjasnění některých pojmů a dohoda na dalším postupu ve vztahu k zastavování vlaků. 
„Především jsme si s panem Jančurou vyjasnili některé pojmy, které byly špatně interpretovány, a to včetně toho, že naším záměrem nebylo rozšíření závazku veřejné dopravy, ale o objednávku zastavení dvou párů ranních a odpoledních spojů v České Třebové a Ústí nad Orlicí. U těchto spojů se aktuálně řeší, který dopravce je bude provozovat a naším cílem je především zajistit obslužnost těchto dvou spádových oblastí, které čítají kolem 200 tisíc lidí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pardubický kraj svým rozhodnutím nijak nepochybil, avšak v souvislosti s konkurenční nabídkou dopravce RegioJet budeme celou záležitost projednávat na nejbližším jednání krajské rady a následně také se zastupiteli kraje,“ sdělil hejtman Martin Netolický a doplnil: „Dlouhodobě vedeme spor s Ministerstvem dopravy o zastavování vlaků vyšší kvality v České Třebové, a proto považujeme za správné využít možnosti objednat zastavování vlaků v těchto místech jiným způsobem,“ dodal hejtman Netolický. Radim Jančura, majitel společnosti RegioJet k tomu doplnil: "RegioJet předložil nabídku Pardubickému kraji s tím, že jsme připraveni také zastavit v uvedených stanicích či akceptovat jízdenky integrovaného tarifu Pardubického kraje. Cestujícím nabídneme kapacitu až desetivozových souprav a služby, které znají z palub vlaků RegioJet. Občané Pardubického kraje se tak mohou těšit na rozšíření dopravní obslužnosti."
 
Jednání s Radimem Jančurou navázalo na nedávnou informaci k rozšíření zastávek vlaků vyšší kvality v České Třebové a Ústí nad Orlicí (viz Českotřebovský deník 217/2016)

Krajští radní rozšířili objednávku veřejné drážní dopravy na období nového jízdního řádu 2016/2017 po zastávky dvou exponovaných spojů  z Brna (ranní spoje) a z Prahy (odpolední spoje), které budou zastavovat v Pardubicích, Ústí nad Orlicí a v České Třebové, čímž se rozšíří a zkvalitní dopravní obslužnost obou dvou sídel. Zároveň se tím dosáhne  stav který  byl v minulosti. Na argumenty kraje však Ministerstvo dopravy neslyšelo.
V novém jízdním řádu by tak na třech místech Pardubického kraje zastavovaly spoje EX 576 s odjezdem v 6:09 z Brna, EC 284 s odjezdem 7:09 z Brna a dva odpolední spoje EC 285 s odjezdem v 15:19 z Prahy a IC 575 s odjezdem v 17:19 z Prahy. Spoje budou  zařazeny do integrovaného dopravního systému kraje a Pardubický kraj na ně nebude přispívat.  České dráhy budou spoje provozovat na své komerční riziko.
Proč vzniklo jednání s Radimem Jančurou: Dva páry  spojů Regiojet budou od nového grafikonu jezdit také po trati 260: 1. spoj Praha - Brno - Staré Město  a 2. spoj Praha - Brno - Bratislava. Uvedené spoje Regiojet jedou v podobných časech jako nově objednané vlaky ČD EX 576 a EC 284. Radim Jančura má zájem zmíněnou objednávku Pardubického kraje také získat. Pro získání podpory také pan Jančura dokonce kontaktoval i starostu České Třebové Jaroslava Zedníka. Zatím jsou v návrhu  nového grafikonu jak uvedené vlaky ČD, tak spoje Regiojet uvedeny bez zastávek v České Třebové (a Ústí n. O.), ale mělo by se to změnit. Počet ve Třebové zastavujících vlaků vyšší kvality by se tedy měl dále zvyšovat. Statisticky je prokázáno, že se to dopravcům vyplatí. Průměrně zde při každé zastávce vlaku vyšší kvality nastupuje a vystupuje 36 pasažérů. Je to jistě dáno nejen polohou našeho města, ale i toho, že zdejší stanice poskytuje další komplexní služby včetně možnosti podzemního parkování. Snahy našeho města i Pardubického kraje se tak postupně  naplňují, i když Ministerstvo dopravy na ně neslyší.
Návrh nového vlakového jízdního řádu  2016/2017 najdete ZDE)
Bezpečnostní služba příjme nové zaměstnance na pozici strážný/á pro lokalitu Česká Třebová.
Nabízíme možnost ubytování, zálohy na mzdu. Nástup možný ihned.
Telefon 724 596 551 email: asistentka@discr.cz
 
Parkoviště u Billy má dostat závoru

Parkoviště, které má sloužit pro potřeby supermarketu Billa je stále více zaplněné vozidly, které sem nepřivezly žádné nakupující, na které naopak parkovací místa nezbudou.  Zvláště v pracovních dnech. V okolí jsou další cíle Třebováků, ale i návštěvníků města, studentů VDA . Jsou i tací, co zde zaparkují a  pak odjíždí ze města vlakem. Podle informace odboru dopravy MěÚ se připravuje opatření, které umožní bezplatné parkování nakupujícím (případně dalším uživatelům) po omezenou dobu (návrh je na 1 hodinu), za delší parkování bude třeba zaplatit časové parkovné. Podobně to je řešeno na parkovištích obchodů v exponovaných místech jiných měst. Termín zavedení této úpravy zatím není znám.  (mm)
 
Úsekové měření rychlosti na silnici I/14 v Třebovici až příští rok

Před časem bylo uvedeno, že se Městský úřad Česká Třebová připravuje na to, že jeho odbor dopravy bude mít více práce, spojené  s likvidací přestupků zjištěných na připravovaném úsekovém měření rychlosti na nebezpečném úseku silnice I/14 v Třebovici.  Měření v Třebovici  se sice stále chystá, bude však spuštěno v roce 2017, především díky tomu, že nyní v Třebovici probíhá rekonstrukce mostu přes Třebovku a měření by ztratilo význam. Současně se však uvažuje i o tom, že by obdobné měření také spustilo na průtahu silnice I/14 v České Třebové. Zatím není nic konkrétního připraveno, zatím je vše ve stadiu úvah. Přijde na řadu zřejmě v době, kdy bude přes město vybudován nový definitivní "tichý" povrch, který může nabádat k vyšší rychlosti. Tato úprava povrchu komunikace by se měla podle informace ŘSD provádět v příštím roce, současně s vybudováním nových chodníků a veřejného osvětlení na bázi diod.

PRODÁM  vzrostlé sazenice rychlerostoucího japonského topolu

vhodné pro pěstování na rychlou dřevní hmotu nebo na živý plot.

Cena 20 Kč na sazenici.  Petr Mašek Rybník 159  Telefon 731 386 787

Šumperk nepřijede!

První přípravné utkání českotřebovských Kohoutů se tento pátek 9. září hrát nebude, druholigový soupeř ze Šumperka účast odřekl.
„Zástupce šumperského klubu nám v pondělí 5. září telefonicky sdělil, že u nich došlo ke změně na postu trenéra. Nový trenér plánovaný páteční duel vyškrtl, prý nezapadal do jeho koncepce. Mrzí nás to, není to naše chyba, pouze nám to přináší zbytečné starosti,“ uvedl předseda českotřebovského klubu Vladimír Vaněk.
Další termíny přípravných utkání:
středa 14. září: Česká Třebová – Nový Bydžov (18.30 hodin)
středa 21. září: Česká Třebová – Jaroměř (18.30 hodin)
sobota 24. září: Dvůr Králové nad Labem – Česká Třebová (14.00 hodin, v Jaroměři)
neděle 25. září: Náchod – Česká Třebová (11.00, v Jaroměři)
Jednotné vstupné pro domácí zápasy: 20 Kč.

Petiční výbor petice proti přestavbě domku u rotundy  rozhodl, že petice bude zítra v úterý 6.9. v 17 hodin  ukončena. Jistě by bylo možné sbírat podpisy ještě třeba měsíc, ale daleko důležitější  je petici uzavřít a odeslat na příslušná místa. Je zapotřebí vytvořit kopie, ověřit u notáře, dotvořit průvodní dopis a co celé nejdříve odeslat. Petiční výbor velmi děkuje Českotřebovákům za podporu a aktivní přístup. S výsledky petice i s dalším postupem Třebováky seznámíme. 

Dobrá zpráva:

Tůj u kamenné hřbitovní zdi v areálu rotundy sv. Kateřiny není památkově chráněna. Vzniká tím tedy možnost odstranění a tím se podstatně změní výhledové poměry z nejexponovanějšího  směru při příchodu k rotundě. Vznikne možnost osvětlit ji tak, aby byla dobře vidět. Informaci o možnosti odstranění tohoto stromu podal starosta Jaroslav Zedník na dnešní dopolední tiskové konferenci.
 
Dotace na dohled

Město Česká Třebová postoupilo do 2. kola posuzování v investičním projektu do zvýšení bezpečnosti dopravy kolem průjezdové silnice i/14. Při posuzování žádosti města o dotaci  nám bylo přiděleno 74 bodů z 90, což vypadá na dobrý výsledek,  Jak dopadneme při posuzování projektu ve druhém kole bude zřejmé již v listopadu t.r.  Předložený projekt zahrnuje rekonstrukce chodníků na úseku od světelné křižovatky směrem na Ústí nad Orlicí až na konec katastru a nové diodové osvětlení silnice na úseku Kaufland - Špice. Nové sloupy veřejného osvětlení mají stát na straně silnice blíže železniční trati.  Rekonstrukce osvětlení se má týkat i dalšího úseku Kaufland - Tyršovo náměstí, zde ale  již z prostředků městského rozpočtu. V případě získání dotace bude třeba zahájit práce co nejdříve na jaře.
 
ORTEL Pod Skalkou - problémy nebyly

V sobotu 3.9.2016 večer se rozezvučel sál restaurace Pod Skalkou tóny s napětím očekávaného koncertu skupiny ORTEL a dalších pozvaných hostů.Kontroverzní kapelu a její fanoušky předcházela pověst, která vzbuzovala obavy z možného narušení veřejného pořádku. Policie proto neponechala nic náhodě a na akci se důkladně připravila. K žádnému incidentu nedošlo.  Akci monitorovali tři desítky policistů v uniformách i v civilu a spolupracovali i strážníci městské policie. Koncert navštívilo dle odhadu 330 návštěvníků, po po ukončení se v pořádku rozešli.  (podle zprávy MěP)
 
Za jeden provaz v pohádkovém lese

Poslední prázdninový čtvrtek v okolí chaty U Floriána Mateřské centrum Rosa z.s. zorganizovalo pohádkové odpoledne pro děti. Odpolední akce s překvapením nesla název „Pohádkový les“. Náš spolek byl osloven, a tak jsme se na pár hodin stali pohádkovými postavami – konkrétně Pat a Mat, Ferda Mravenec a Brouk Pytlík a pak také dvě čarodějnice. Pohádkový les však obývalo mnohem více postav, které už byly v režii Mateřského centra Rosa z.s.
Naše pohádkové dvojice si pro děti připravily různé úkoly. Pat společně s Matem chtěli zatloukat hřebíky, ale nakonec zvolili bezpečnější úkol v podobě házení šišek do stromu na různé vzdálenosti. Ferda Mravenec a Brouk Pytlík chtěli, aby jim děti spojily kartičky se zvířaty a jejich místy, kde obvykle přebývají. Čarodějnice, které představovaly poslední dvojici z našeho spolku, si pro děti připravily síť s pavouky, kterou děti musely prolézt, a na konci na ně čekala sladká odměna.
Celé odpoledne bylo velmi vydařené, počasí nás nezklamalo a jsme velice rádi, že nás Mateřské centrum pozvalo a my jsme se mohli zúčastnit. Pohádkový les byl plný usměvavých dětí. Anna Hamplová
Nabízím k pronájmu garsonku v RD  v centru města.
Bližší info na telefonu 608 517 681.                               
Výzva ministrovi kultury Danielu Hermanovi k zákazu vývozu Slovanské epopeje do zahraničí.

Před třemi týdny vlastník, kterým je hl. m .Praha, požádal MKČR o povolení k vývozu za účelem několikaleté nepřetržité výstavy v Číně, Japonsku, Jižní Koreji a USA. Před čtrnácti dny jsme se společně s akad. mal. Zuzanou Polákovou a prof. Karlem Strettim setkali s radním pro kulturu Janem Wolfem. Seznámili jsme jej s riziky, která převoz a výstava v Asii přinese. Zároveň jsme vyzvali ICOMOS, aby se k tématu vyjádřil. Stejně jako my, i ICOMOS, v jehož řídícím orgánu zasedá ministrův náměstek V. Ouroda varuje před souhlasem k vývozu! Součástí dopisu je i obrazový materiál, ze kterého jsou zřejmé defekty na malbách. Není pravdou to, co tvrdí vlastník, tedy, že obrazy jsou v dobrém stavu. Obrazy nejsou v pořádku. Jsou poškozeny barevné vrstvy, jsou viditelné restaurátorské retuše, obrazy jsou poškozeny i manipulací (sedřená barva), které jsou z fotek zřejmé.
http://icomos.cz/index.php/en/pamatky-unesco/78-slovanska-epopej-ohrozena  
Martin J. Kadrman, viceprezident ASORKD


>