Českotřebovský deník 230/2016  (8/9) 
Historická vlaková souprava pojede v září ještě dvakrát v sobotu 10. a 17. září.

Od 2. července vyráží každou sobotu historická vlaková souprava z České Třebové do Červeného Potoka a zpět. Za dva měsíce provozu vyzkoušelo tuto turistickou atrakci téměř 3000 cestujících, kteří se svezli osobními vagony zvanými Rybák, taženými prvorepublikovými parními lokomotivami, nebo motorovým vozem Krokodýl z 60. let. Poslední jízda je na pořadu v sobotu 17. září.
Odjezd vlaku je v 8:26 hodin od třetího nástupiště, vlak poveze lokomotiva "Velký bejček"
 
Máme pěkné náměstí, ale s velkými rezervami přímo před radnicí

O víkendu obdivovali turisté z Prahy naše náměstí. Jak je vidět na fotce, máme opravdu pěkné náměstí. Horší to je v týdnu, kdy se náměstí zaplní auty. Jen jedna věc turisty překvapila. Květinová výzdoba, přesněji plevelová. Peťour malokvětý je úporný plevel. Může sloužit jako vydatná šťavnatá píce pro užitková zvířata, ale také se používá v lidovém lékařství. Obsahuje bílkoviny, flavonidy, trochu silice, pryskyřičné látky,  vitamín C a další látky. Sbírá se kvetoucí nať která se suší. Podává se ve formě tinktur, odvarů, zábalů i koupelí proti lupence, ekzému, na bércové vředy  i na špatně se hojící rány. Droga zpevňuje dásně postižené paradentózou, zvyšuje laktaci, působí desinfekčně, snižuje horečku a krevní tlak. Bohužel jsme nepřišli na to, jestli to vyrostlo samo, nebo jestli město dbá o zdraví lidí, protože léčivé účinky peťouru jsou značné. (VV)

Pěstounství pomáhá dětem vyrůstat v rodině

Zahájení kampaně Pardubického kraje „Pěstounství pomáhá dětem vyrůstat v rodině“  se uskuteční ve čtvrtek dne 15. září 2016 v 10 hodin v budově Sokolovny v Pardubicích. Kampaň bude zahájena vernisáží výstavy „Kniha k dětským právům“ Národního parlamentu dětí a mládeže.
Na vaše dotazy budou odpovídat:
Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor
Helena Zahálková, vedoucí odboru sociálních věcí KrÚ Pk
Michaela Svobodová, LUMOS
Kateřina Fialová, ředitelka Dětského domova Pardubice
Současní pěstouni, kteří pohovoří o svých zkušenostech
Kampaň k vyhledávání pěstounů logicky navazuje na předcházející aktivity Pardubického kraje, ale měla by znovu nastartovat zájem veřejnosti o pěstounství a pomoci v řešení nedostatku dlouhodobých pěstounů v Pardubickém kraji.
Bezpečnostní služba příjme nové zaměstnance na pozici strážný/á pro lokalitu Česká Třebová.
Nabízíme možnost ubytování, zálohy na mzdu. Nástup možný ihned.
Telefon 724 596 551 email: asistentka@discr.cz
 
Transformaci nemocnic završuje program Přátelské nemocnice

Rada Pardubického kraje vyjádřila svůj zájem na programu Přátelská nemocnice také finanční podporou jednotlivých projektů. Částka převyšující 2,5 milionu korun pomůže nemocnicím financovat například nový navigační systém, vytvoření klidných konzultačních místností, aktivity pro pacienty a také komunikační školení pro zaměstnance. Nemocnice bude potřebovat na jejich uskutečnění v příštích dvou letech celkem 5,8 milionu korun.
„Program Přátelské nemocnice je završením celkové transformace akutních nemocnic. Je jasné, že ne všechno je jen o vzájemných vztazích zdravotníků a pacientů a změny něco stojí. Chceme mít nemocnice se vstřícným prostředím, kde lidé nebudou bloudit, s možností individuálního přístupu pro všechny kategorie pacientů od dětí až po seniory na LDN nebo umírající, se zpestřením případných dlouhých dnů na lůžku a možnosti psychologické pomoci,“ uvedl předkladatel programu 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Nejvyšší částku „spolkne“ venkovní orientační značení, dohromady v pěti nemocnicích to bude přes 3,3 miliony korun. „V současné době máme připravené studie s rozmístěním jednotlivých navigačních prvků v mapě areálů našich nemocnic a pracujeme na přípravě grafického značení. Jde nám především o to, aby bylo pro naše pacienty dobře čitelné, srozumitelné a jednotné ve všech nemocnicích,“ řekla Markéta Nemšovská, manažerka kvality a vedoucí pracovního týmu Přátelské nemocnice.
K projektům které se dobře rozjíždějí, patří školení zdravotníků od Tyflocentra Pardubice. „Ti prostřednictvím zážitkové metody získávají zkušenosti, jak pomáhat pacientům s poruchami zraku a nevidomým. Ve dvouletém cyklu se v každé lokalitě uskuteční čtyři školení, kterými projde celkem 600 zaměstnanců,“ vysvětlil Línek. Součástí tohoto projektu bude i konzultace úprav prostředí pro samostatný a bezpečný pohyb nevidomých a slabozrakých pacientů v konkrétním zdravotnickém zařízení a doporučení bezpečnostních a jiných prvků v prostředí. Každá z nemocnic bude mít tři metodické odborníky, kteří budou schopni zajistit okamžitou kvalifikovanou pomoc osobám se zdravotním postižením v daném místě.
„V nejbližších dnech nás čeká oslava 130 let Svitavské nemocnice. Ta se se bude konat 30. září ve spolupráci s Městem Svitavy. A protože program Přátelská nemocnice zahrnuje i osvětově-vzdělávací akce zaměřené na problematiku seniorského věku, tak se ve Svitavách v tento slavnostní den zaměří na osteoporózu a prevenci tohoto onemocnění,“ dodal Línek.
Nabízím k pronájmu garsonku v RD  v centru města.
Bližší info na telefonu 608 517 681.                               
Sociální služby si v Pardubickém kraji polepší

Letošní rok je rokem příznivým pro fungování sociálních služeb. Po několika letech napjatého financování, kdy nebylo možné tyto služby rozvíjet dle potřeb, došlo ke zlepšení. Pardubický kraj obdržel ještě v průběhu června od státu další prostředky na dofinancování sociálních služeb. Celková částka ze státního rozpočtu činí pro letošní rok 477,7 milionu korun, ke kterým rozdělil Pardubický kraj ještě téměř 110 milionů ze svého rozpočtu.
„Nyní máme možnost rozdělit ještě 31,2 milionu korun z účelové dotace Ministerstva práce a sociálních věcí na posílení mezd, platů a jejich navýšení na jednotlivé sociální služby,“ uvedl Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor a pokračoval: „Nejvíce jsou podpořeny pečovatelské služby a osobní asistence, které vnímáme jako velmi potřebné především pro seniory a osoby se zdravotním hendikepem. Dále došlo k navýšení dotací pro odlehčovací služby, denní stacionáře, ale také pro domovy pro seniory.“
Návrhy na rozdělení této částky na jednotlivé sociální služby schválila Rada Pardubického kraje a bude je předkládat ke konečnému posouzení zářijovému zastupitelstvu. Výsledky navýšení dotací budou zveřejněny hned po jejich schválení. Během října se tedy poskytovatelé sociálních služeb mohou těšit na navýšení financí.
„Pokud i pro rok 2017 bude možné počítat s určitým navýšením dotací, mohl by nastat i mírný rozvoj sociálních služeb včetně postupného navyšování platového ohodnocení jejich zaměstnanců, a to především pracovníkům v přímé péči,“ doplnil radní Šotola.

PRODÁM  vzrostlé sazenice rychlerostoucího japonského topolu

vhodné pro pěstování na rychlou dřevní hmotu nebo na živý plot.

Cena 20 Kč na sazenici.  Petr Mašek Rybník 159  Telefon 731 386 787