Českotřebovský deník 231/2016  (9/9)

Tradiční odpoledne pro děti z Kozlova a okolí uspořádal místní osadní výbor spolu s hasiči tentokrát v netradičním termínu 27. srpna 2016, a tak z původně plánovaného dětského dne bylo nakonec loučení s prázdninami. Obavy pořadatelů z většinou chladného kozlovského počasí na konci srpna již od rána příjemně rozpouštělo letně horké slunce a nic tedy nebránilo tomu, aby se od 14. hodin na hřišti za obchodem rozběhlo obvyklé putování asi šedesátky dětí po jednotlivých stanovištích, na kterých byly přichystané různé dovednostní nebo tvořivé úkoly po zásluze odměňované. Avšak bezesporu největší odměnou bylo letos pro děti skotačení v ohromné závěji jarové pěny a následné „sprchování“ hasičskou hadicí. O tuto dosud v Kozlově nevídanou atrakci se postarali hasiči z Litomyšle, kteří také po celé odpoledne ochotně dětem předváděli hasící techniku a umocnili tak ještě víc jejich zážitky, za což si zaslouží velký dík. Celé vydařené odpoledne zakončilo ladné kroužení dálkově ovládaného modelu letadla na jasně modré obloze. A potom už se všichni až do pozdních večerních hodin při dobrém občerstvení bavili sami. Všem, kteří jakkoliv pomohli, patří poděkování za krásné odpoledne a večer.  Jaroslav Pakosta

Zdravotní klaun v MŠ U Koupaliště a piknik v trávě

Nový školní rok naše MŠ otevřela trochu netradičně. Dne 7. září se konal na školní zahradě piknik pro děti a jejich rodiče. Po chladných dnech opět vylezlo sluníčko a louka se zaplnila pestrobarevnými dekami. Programu se ujal zdravotní klaun (mimochodem bývalá žačka naší školy). Okamžitě si získal sympatie všech dětí, svými kousky pobavil i rodiče. Občerstvení se ujaly kuchařky školy, rodiče mohli ochutnat pomazánky, které jejich děti jedí během školního roku. Podávala se i kopečková zmrzlina a paní ředitelkou pečené mufinky. Rodiče si mohli mezi sebou popovídat, seznámit se navzájem a strávit příjemné odpoledne ve společnosti svých dětí. Každé z dětí si od klauna odneslo domů zvířátko, vytvořené z balónků. Velké poděkování patří panu Danielovi Sloupenskému, majiteli firmy DS INTEX, který nám klauna objednal a zaplatil. 
Učitelky a spokojené děti z MŠ U Koupaliště  (fotoreportáž  viz ZDE)
 
Poděkování MŠ I koupaliště

Dovoluji si touto cestou poděkovat MŠ U Koupaliště, za velmi příjemný a veselý piknik konaný v zahradách školky a poděkovat za zábavné odpoledne díky doprovodu zdravotního klauna, který dětem daroval to nejcennější a to úsměv na jejich malých dětských tvářích. Děkujeme za ochutnávku výborných pomazánek, zdravotnímu klaunovi za nádherné výrobky z balónků a těšíme se na další zážitky v MŠ. Rodiče Dospělovi
 
Integrační setkání osob se zdravotním postižením
a veřejností na náměstí 

22. září 2016 Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí  10:00 - 16:00 hodin
Pořádá: Pracovní skupina pro osoby se zdravotním postižením - Komunitní plánování Města Ústí nad Orlicí

...aneb JAK SE ŽIJE LIDEM S POSTIŽENÍM... Přijďte mezi nás! Již POPÁTÉ si můžete vyzkoušet chůzi se slepeckou holí, jízdu na invalidním vozíku nebo speciální obleček, ve kterém si budete rázem připadat jako senior. 
Poskytovatelé různých sociálních služeb budou prezentovat svoji službu, budou připravené soutěže pro děti a veřejnost a další zájemce. Soutěže pro děti chystají studenti Střední školy zdravotnické a sociální Ústí nad Orlicí. Soutěže budou i u stánků poskytovatelů. Děti si tak během soutěžení vyzkouší, s jakými obtížemi se osoby se zdravotním postižením potýkají.
Akci zahájí Jiří Preclík, I. místostarosta města, který převzal nad akcí záštitu.
Program bude doplněn o kulturní vystoupení uživatelů se zdravotním handicapem.
10:00 hod. Speciální základní škola, mateřská škola a praktická škola Ústí nad Orlicí
12:00 hod. Žabky Anenská Studánka
13:00 hod. Stacionář Ústí nad Orlicí 
15:00 hod. Barbušáci Žampach
15:30 hod. Honorata Dolní Dobrouč – šermířské vystoupení s palnými zbraněmi
V odpoledních hodinách bude i ukázka canisterapie s pejskem Teylou. Propagováno bude i Komunitní plánování sociálních služeb ve městě. Účast přislíbila většina místních mateřských, základních a středních škol.  Akce bude po celý den moderovaná pořadatelem. Akci finančně podpořilo město Ústí nad Orlicí.  Srdečně Vás zveme!
Za skupinu KPSS pro osoby se zdravotním postižením  Iva Sedláčková, koordinátorka pracovní skupiny


Pardubický kraj představil kladrubský hřebčín v sídle UNESCO

Několik krajů a hlavní město Praha dostaly poprvé v historii možnost představit se na výstavě v sídle UNESCO v Paříži. Hlavním námětem expozice nazvané Památky mé země byly samozřejmě památky už zapsané na seznamu UNESCO, ale také ty, které na zápis aspirují. Expozici Pardubického kraje tedy vedle modelu litomyšlského zámku vévodila velká fotografie z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem.
Čtvrteční vernisáže se kromě zástupců ministerstev, Asociace krajů, CzechTourismu  a řady měst zúčastnili také hejtman Martin Netolický a předseda Rady památky Kulturní krajina Národního hřebčína Kladruby nad Labem Roman Línek. „Česká republika má na seznamu UNESCO už 12 památek, jednou z nich je Zámek Litomyšl v našem kraji, a třeba vedlejší Královehradecký kraj tam zatím nemá ani jednu. Proto není jednoduché obhájit další jedinečné místo.  Rozhodně to může zvýšit turistický potenciál kraje do zahraničí. Z krajské úrovně můžeme pomoci zejména zlepšováním infrastruktury. A o to se také pravidelně snažíme,“ zdůraznil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický důvod, proč se také kraj do celé záležitosti zapojil.
Podáním přihlášky to nekončí
„Vedli jsme velmi přínosná jednání a konzultace s vedoucím naší stálé delegace při UNESCO Réné Mikem a sešli jsme se také se zástupcem generální ředitelky UNESCO a ředitelem programu ochrany památek  Francescem Bandarinem. Dozvěděli jsme se, jak celý zhruba dvouletý proces posuzování po podání přihlášky probíhá.  Představili jsme jim naše kroky a bylo dobré, že na výstavě jsme byli s kladrubským hřebčínem jediní z indikativního seznamu památek České republiky, kteří tu udělali takovou prezentaci,“ shrnul Roman Línek přínos celé akce.
Týdenní výstava byla určena převážně odborné veřejnosti, jenom v centrále UNESCO pracuje na 1200 zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že UNESCO klade důraz nejen na ochranu památek, ale také na vzdělávání, zaujal návštěvníky i projekt Hravý architekt, kterého se Pardubický kraj spolu s žáky základních škol také už několik let zúčastňuje na Pražském hradě v rámci festivalu Architecture Week.
Kurátorem výstavy byl pardubický rodák a známý architekt Miroslav Řepa: „Ještě nikdy se nedostalo českým a moravským památkám takové publicity, jako se nám to podařilo nyní, v centru UNESCO. Buďme za to vděční a buďme pyšní na to, co můžeme předvést celému světu z naší země.“
 
Kateřina Valachová na návštěvě

Na jednodenní návštěvu Pardubického kraje zavítala v pátek ministryně školství Kateřina Valachová. V doprovodu hejtmana Martina Netolického navštívila mimo jiné společnost Bühler CZ, která úzce spolupracuje se Střední školou obchodu, řemesel a služeb v Žamberku.
„Paní ministryně patří mezi podporovatele takzvaného duálního systému vzdělávání, jehož prvky se již delší dobu snažíme v našem kraji aplikovat. Proto jsme také záměrně vybrali k návštěvě Žamberk a průkopníky v této spolupráci, kterými jsou společnost Bühler a žamberecká Střední škola obchodu, řemesel a služeb,“ sdělil hejtman Martin Netolický, jehož slova ministryně potvrdila.  „Velmi oceňuji úzkou spolupráci společností a středních škol v Pardubickém kraji a zejména v Žamberku. Studenti tak aktivně propojují středoškolskou praxi se svým budoucím zaměstnáním,“ řekla ministryně Valachová a dodala: „Duální vzdělání rozhodně podporuji a Pardubický kraj může díky svým projektům a stipendijnímu systému sloužit jako příklad pro ostatní kraje,“ dodala ministryně Valachová, která společně s hejtmanem Martinem Netolickým slavnostně přestřihla pásku nové odborné učebny pro obráběče kovů.
Následně navštívila také Letohradské soukromé gymnázium či biatlonový areál Šedivec, kde se také setkala s úspěšnými českými reprezentanty Gabrielou Koukalovou a Michalem Šlesingerem, kteří se zde připravují na mistrovství České republiky v letním biatlonu. Pardubický kraj v letošním roce zafinancoval v tomto areálu další etapu vybudování umělého zasněžování. „Již v roce 2015 jsme z rozpočtu kraje poskytli částku jednoho milionu korun. Dobré hospodaření nám umožňuje uvolnění dalších finančních prostředků, a proto chceme v této podpoře ve stejné výši pokračovat i v letošním roce. Jsem přesvědčený, že za výsledky místních závodníků ve všech kategoriích, si naši podporu letohradský klub zaslouží,“ dodal hejtman Martin Netolický.