Českotřebovský deník 234/2016  (12/9)

Zeleň v Husově ulici upravena

Velké poděkování patří všem, kteří se zasloužili o úpravu zeleně v Husově ulici u firmy Pirell, kde se prořezání několik klet zanedbávalo. Důsledkem byla nutnost jezdit až středem vozovky, což nebylo při míjení zejména cyklistů bezpečné. Nyní se situce dostala do normálu. Především cyklisté děkují.
 
Třebovák Jiří Kapoun členem prezídia Klubu seniorů silničního hospodářství

Členy nově vzniklého klubu jsou a budou lidé, kteří před nástupem do důchodu dlouhá léta pracovali v silničním hospodářství. „Jsou to lidé, kteří toho v silničním hospodářství mnoho odpracovali a kterých bychom si měli vážit. 
I proto vznikl klub, jehož posláním je vyjadřovat se k dopravě v kraji. K věcem aktuálním i budoucím, podávat návrhy a připomínkovat a komentovat aktuální dění," informoval Deník ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.  Klub seniorů si také zvolil pětičlenné prezidium, ve kterém jsou zastoupeny všechny okresy Pardubického kraje. Okres Pardubice reprezentuje Jan Poláček, Chrudimsko Jiří Kapoun, Svitavsko Jan Rektořík a Orlickoústecko Slávek Fencl. V prezidiu bude zasedat také jedna žena. Tou je Alena Mašíková. Prezidium si také zvolilo prezidenta klubu. Stal se jím Slávek Fencl.  Zajímavé ovšem je, že členem prezídía za Chrudimsko je Třebovák Jiří Kapoun, bývalý ředitel  SUS našeho kraje, dlouhá léta bydlící v Chrudimi, který ovšem nevynechá jedinou významnější kulturní akci v našem městě, a ve Třebové si koupil i domeček v Bezděkově a vlastí i chatu   na serpentinách.  (Podle Orlického deníku)
 
Potok u selky v Javorce se opravuje - OK, ale padají opět velké suché větve !

Velmi děkuji za rychlou reakci odpovědné organizace, která realizuje opravu již málo pevného okraje plochy u potoka v Javorce. Dříve možná i nebezpečný okraj se zpevňuje a upravuje. Je to prestižní prostor v parku kudy projde spousta lidí a je dobře, že bude v pořádku.
Současně si však dovolím upozornit na problémy některých zdejších stromů, bohužel právě nad dětským hřištěm. Ze stromů  padají z velké výšky  velké suché větve, stačí větrné počasí. Jedno velké neštěstí je spojeno s těžkým, vlastně smrtelným  zraněním rybáře pana Pelikána, nedaleko odtud poblíž rybářské líhně a není to tak dávno. Po té byly všechny stromy upraveny, ale není to natrvalo.  Právě včera v neděli 11. září jsem spolu s panem Františkem Janderou odstraňoval novou velkou větev spadlou právě na plochu dětského hřiště nedaleko si hrajících dětí. Je to zachyceno na fotografii. František Jandera má těchto větví odnesených k rybářské líhni již několik, můžete se tam na ně jít podívat.  Je to nebezpečí, které se možná opět zase podceňuje. Nikdo by si nepřál, aby na hrající děti spadlo něco takového... (mm)
 
Umývání střechy nástupišť terminálu

Již od srpna lze na dopravním terminálu Jana Pernera vidět někdy ráno zvedací plošinu Eko Bi a na střeše pracovníky jak umývají skleněné výplně střechy. Za  šest roků od instalace (slavnostní otevření bylo 10. září 2010)  byla skla zašpiněná, zamaštěná a tak umývání není jednoduché samotná voda to nespraví.  Je to bolest všech skleněných střech. Podobnou střechu ze skleněných panelů má nástupiště na přednádražním terminálu MHD  v Olomouci, myslím, že se tam o to tak jako u nás ve Třebové prostě nestarají a podle toho to tam vypadá. Na druhé straně může být vzorem terminál Mnichov, kde jsou skla opravdu průzračná. Jenže asi za jakou cenu. To že se o skleněné panely staráme je ovšem dobrá zpráva.  Ještě by to chtělo nějaký stroj na úklid chodníku kolem laviček na autobusovém nástupišti, různé vylité sladké nápoje , odhození cigarety a obaly od všeho nám dobrou reklamu nedělají,

Datel nemá rád
novou omítku ?

Takhle dopadl nově omítnutý štít nově přestavovaného domku u rotundy sv. Kateřiny, sotva z něho oddělali lešení. Kdo za tím stojí  bude snadné odhadnout, jistě to nejsou vandalové.
Je otázka, jak to bude pokračovat, bude těžké viníka odhánět....

Věřím, že se to nakonec opraví a původce problému si najde nějakou jinou práci...

 
 
 
 
 
Foxconn přivítal prezidenta Hospodářské komory

Seznámení s aktivitami firmy Foxconn CZ v Pardubicích a představení jejích plánů. To bylo hlavním cílem setkání managementu společnosti s prezidentem Hospodářské komory České republiky Vladimírem Dlouhým.
Společnost Foxconn CZ, která na českém trhu již více než šestnáct let poskytuje kompletní řešení v oblasti IT a v současné době je také nejlepším zaměstnavatelem v Pardubickém kraji, ve svém areálu přivítala prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého. „Vážíme si toho, že jsme mohli představit naši firmu, která rozhodně nechce být pozadu, a proto následuje nejnovější trendy. V rámci čtvrté průmyslové revoluce tak spouštíme několik nových projektů,“ řekl Vice-President, European Operations, Foxconn CZ Bill Campbell.
Právě tyto nové projekty prezidentovi představil Bill Campbell společně s personální ředitelkou Foxconn CZ pro region EMEA Jitkou Kratochvílovou a ředitelem Supply Chain Management Petrem Škodou. Vladimír Dlouhý se tak dozvěděl o novém výzkumném a designovém centru Foxconn DRC, které bude pro zákazníky navrhovat softwarová řešení, nebo o datovém centru SafeDX. Vedení samozřejmě neopomenulo představit ani novou společnost Foxconn 4Tech, která se zaměřuje na rozvoj a rozšíření konceptu Industry 4.0, tedy čtvrté průmyslové revoluce.
„Již na mé jarní návštěvě firmy Foxconn v Kutné Hoře jsem zdůraznil, že obdivuji efektivnost využití moderních technologií při výrobě serverů a rovněž schopnost implementace procesů v rámci Průmyslu 4.0 v této společnosti. Návštěva v Pardubicích mě utvrzuje v dojmu, že podnikatelské prostředí v České republice je zdravé a na dobré cestě, situace v tuzemsku přitahuje i nadále silné zahraniční hráče, čímž logicky podporuje rozvoj i na regionální úrovni,“ uvedl prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.