Českotřebovský deník 235/2016  (13/9)
Dobré zprávy z motokrosu  

Po krátké odmlce zdravíme všechny příznivce motokrosu. V sobotu 27.8.2016 se uskutečnil další díl mezinárodního mistrovství  juniorů v motokrosu. Jak již asi všichni víte, naše město v něm reprezentuje Denis Dvořák, jezdící za vlastní tým „DD Racing“. V daleké Krásné Lípě u Chomutova čekala na Denise náročná, kamenitá a hlavně neznámá trať s velmi špatným zázemím. Za velkého vedra a účasti několika jezdců z juniorských světových (Richard Šikyňa ze Slovenska) a evropských soutěží, však náš jezdec  podal  více než kvalitní výkon. Z celkového počtu 25-ti startujících skončil v první jízdě na jedenáctém místě a za stoupající teploty si ve druhé jízdě ještě o jedno místo polepšil a dostal se do TOP 10!  Součet bodů z obou závodních kol ho vynesl  na desáté místo! Tento výsledek ho posunul v celkovém pořadí seriálu na skvělé dvanácté místo.
S velkým napětím jsme čekali na tuto sobotu, kdy šampionát zavítal do nedaleké Nové Paky. Jediné, co se  neměnilo,  bylo  počasí. Teploty atakující 30 st. byly velkou prověrkou zejména  fyzické zdatnosti  jezdců. Červená, písčitohlinitá trať však Denisovi evidentně sedla. V první jízdě sedmé místo, které vyrovnaným výkonem potvrdil stejným umístěním i v jízdě druhé ho v konečném součtu zařadilo na skvělé sedmé místo a v seriálu to znamenalo posun z dvanáctého místa na fantastickou devátou pozici! O umístění v nejlepší desítce se trenérovi ani nám ostatním na počátku sezony nesnilo. Do konce letošního seriálu zbývají pouze dva závody. Doufáme, že Denis stoupající formu nejen udrží, ale třeba ještě o jednu, dvě příčky vylepší. Pokud se mu podaří zlepšit starty, má k tomu všechny předpoklady.  Přijďte tuto neděli podpořit našeho jezdce do Opatova, kde si změří své síly s opravdovými mistry na „velkém“ mistrovství  ČR. V. a M. Peterkovi
 
Ve středu 14. září první přípravný hokejový zápas

Přípravné zápasy Kohoutů začínají ! Středa 14. září: Kohouti – Nový Bydžov (18.30), za týden ve středu 21. září: Kohouti – Jaroměř (18.30), v sobotu 24. září: Dvůr Králové nad Labem – Kohouti (14. v Jaroměři), v neděle 25. září: Náchod – Kohouti (11, v Jaroměři).
Nový ročník krajské hokejové ligy odstartuje v neděli 2. října, kdy se českotřebovští Kohouti představí na ledě Hlinska. V dalších dvou utkáních bufou mít Kohouti výhodu domácího prostředí, ve středu 5. října přivítají Chrudim a v neděli 9. října Poličku.
Všechny fanoušky našeho klubu tímto upozorňujeme, že od středy 14. září (od 10 hodin) si mohou v českotřebovském městském Infocentru zakoupit permanentní vstupenky. Tyto vstupenky platí pro první a druhou část soutěže, tedy pro celkem 15 domácích zápasů, a to v období od 2. října 2016 do 29. ledna 2017. Cena permanentky je 500 Kč.  Prvních deset fanoušků, kteří si permanentku v Infocentru zakoupí, dostane od klubu dárek, a to fandící trubku vuvuzelu a poukázku na kávu v cukrárně U Suků.
 
Mezinárodní soutěž Řemeslo/Skill ve Vysokém Mýtě je zcela unikátní

Drobné stavby, na kterých se střídají učni stavebních řemesel z různých evropských zemí, uvidí návštěvníci šestého ročníku mezinárodní soutěže v řemeslných dovednostech. Ta se koná ve dnech 20. – 22. září 2016 na vysokomýtském náměstí Přemysla Otakara II. a svou zajímavou koncepcí, časovým záběrem i náročností soutěžních zadání je v rámci celé České republice zcela unikátní. Záštitu nad ní převzala náměstkyně hejtmana Jana Pernicová, zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči.
Letos své síly změří 60 soutěžících z 18 škol z České republiky, Slovenska a Maďarska. Soutěžit se bude ve stavebních profesích zedník/zednické práce, obkladač, instalatér, montér suchých staveb a truhlář. Nejprve v úterý 20. září vyzdí soutěžní stavby zedníci ze dvou různých materiálů a do nich následně nastoupí montéři suchých staveb, kteří se budou při práci střídat s instalatéry. Na dalších stavbách budou plnit soutěžní zadání obkladači a obkládat koupelnu – sprchový kout vytvořený ze speciálních desek. Truhláři budou ve dvojici pracovat na zhotovení dětské „rostoucí“ židličky.
Soutěžící budou mít možnost pracovat s nejmodernějšími materiály a technologiemi používanými ve svém oboru. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout například moderní velkoformátové obklady a dlažbu, moderní sanitární keramiku, koupelnové baterie včetně jejich instalace do ukázkové části koupelny.
Důležitou součástí „Stavařského vysokomýtského svátku“ bude i tradiční prezentace škol Pardubického kraje s nabídkou učebních a studijních oborů a s praktickými ukázkami řemesel a pozvání žáků základních škol Pardubického kraje na celý program. Odborná i laická veřejnost bude mít možnost získat v průběhu několika dnů informace důležité pro vlastní profesní činnost, výběr vhodného učebního oboru pro své děti nebo i informace potřebné pro výstavbu nového domu, bytu nebo jeho rekonstrukci.
„Srdečně zváni jsou všichni občané a návštěvníci Vysokého Mýta nejen k návštěvě soutěže, ale mohou se hlavně přijít poradit s odborníky ze stavebních profesí. Se zástupci firem zde mohou konzultovat své představy ohledně použití moderních stavebních systémů a technologií při stavbě a rekonstrukci bytu nebo domu, montáži sádrokartonů, zateplovacích systémů, interiérových úprav, rozvodů vody a odpadu, instalace sanitární keramiky, vodovodních baterií, použití moderních typů obkladů a dlažeb včetně výběru módních barev, a dalších designových prvků v koupelnách, při opravách balkónů apod.,“ uzavírá za pořadatele pozvánku Hynek Míka.
 
Poslední letní parní vlak na Králicko potáhneVelký bejček

Od začátku července do září jezdily o sobotách z České Třebové do Červeného potoka a zpět historické soupravy. Nyní v sobotu 17. září se jede poslední jízda. Historickou soupravu potáhne lokomotiva Velký bejček 534 0432, odjezd z České Třebové od třetího nástupiště je v 8:26 hodin. Vlaky jelo dosud přes 3000 lidí. Loni jezdily podobné soupravy z Letohradu, letos až z České Třebové. Snímky z první jízdy v sobotu dne 2. července 2016.
 
Kraj navyšuje podporu mladým fotbalistům, pošle jim čtvrt milionu

Krajští radní na svém dnešním jednání schválili příspěvek 250 tisíc korun na činnost spolku FK Junior Pardubice, který sdružuje fotbalové oddíly od přípravek až po dorost a obstarává chod Sportovního střediska mládeže v Ohrazenicích. Pardubický kraj tak navazuje na již fungující podporu fotbalových oddílů, kterou zajišťuje prostřednictvím nadačního fondu.  Chceme, aby mladí fotbalisté neodcházeli do jiných regionů, ale fotbalově rostli v našem kraji a poté se stali například základem pardubického týmu dospělých. Péče o mládež je jednou z našich priorit, a proto budeme i nadále vytvářet maximální možné podmínky pro jejich rozvoj,“ uvedl hejtman Martin Netolický a zdůraznil, že kraj myslí i na ostatní oddíly, které podporuje mimo jiné prostřednictvím Nadačního fondu Pardubického fotbalového svazu.
„Kraj každoročně přispívá ze svého rozpočtu nadačnímu fondu částkou 500 tisíc korun. V letošním roce jsme díky dobrému hospodaření uvolnili dalších 750 tisíc korun, takže celková podpora kraje se vyšplhala na částku jednoho a čtvrt milionu korun. A to se bavíme stále pouze o nadačním fondu,“ shrnul hejtman Netolický a uvedl, k čemu jsou finanční prostředky fondu využívány. „V minulém roce bylo pořízeno téměř 80 bezpečných branek a pro letošek se jedná prozatím o téměř 50 kusů. Nadační fond, stejně jako v loňském roce, zaplatí jednu branku s tím, že druhou pořizuje klub či obec.“
V současné době fond zajišťuje i další projekty. „Letos podporujeme materiální vybavenost klubů v regionu také nákupem brankových sítí nebo příspěvkem na světelné informační tabule či fotbalové míče. Fond navíc připravuje zakoupení 50 tréninkových sad pro mládež, které budou obsahovat například žebříky, tyče, rozlišovací dresy, kužele či pevnou zeď pro nácvik standardních situací,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj také společně s městem Pardubice podporuje krajskou fotbalovou akademii, která vznikla v Pardubicích a od Fotbalové asociace ČR získala velice pozitivní hodnocení. „V memorandu, které jsme podepsali společně s předsedou Peltou a primátorem Charvátem, jsme se jako kraj zavázali, že v roce 2016 poskytneme dotaci na náklady spojené s akademií ve výši půl milionu korun, v dalších letech to pak bude částka 1,5 milionu korun,“ podotkl hejtman.
 
Náraz do stromu přežil jako zázrakem
Nečekaný výsledek měla kontrola chatové oblasti Hliníky dne 11.9.2016 v 00.45 hod. V lese vedle komunikace směr Skuhrov nalezla hlídka Městské policie těžce havarované vozidlo, které po nárazu do stromu zůstalo zaklíněné na boku. Nedaleko ležel i jeho řidič, u kterého byla zjištěna mnohočetná poranění. Na místo byly přivolány všechny složky integrovaného záchranného systému, po poskytnutí první pomoci strážníci dále usměrňovali dopravu. Příčinou dopravní nehody byla nepřiměřená rychlost v kombinaci s alkoholem, v dechu zraněného řidiče bylo naměřeno 1,480 promile. Při šetření vyšlo navíc najevo, že za volantem neměl co dělat, protože má soudem uložen zákaz řízení.  Petr Baláž, zást. velitele MP, www.ceska-trebova.cz
 
Tragická dopravní nehoda z poloviny měsíce června v obci Rybník má rozuzlení.

 Vraťme se pár minut před dobu, než k tragédii došlo. V sobotu 18. června 2016 krátce před sedmou hodinou večerní jel na silnici I. třídy č. 14 přes obec Rybník do České Třebové jednatřicetiletý řidič s nákladním vozidlem značky Mercedes – Benz Sprinter. Při průjezdu mírnou levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy dopravně technickému stavu komunikace, vjel vpravo mimo vozovku do silničního příkopu, tam se nejprve střetl se směrovým sloupkem a svislou dopravní značkou a následně čelně narazil do domu. Čelní střet si vyžádal daň nejvyšší, těžká zranění řidiče, kterým na místě podlehl. Prověřováním nehody jsme zjistili, že k jízdě užil vozidlo bez svolení jejího majitele. Dodávku řídil i přes to, že mu Okresní soud ve Vyškově uložil zákaz řízení všech motorových vozidel a navíc soudní pitva prokázala přítomnost alkoholu v jeho těle.  Řidič se dopustil přečinů neoprávněné užívání cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky. Tímto jednáním zaplatil tím nejcennějším - svým životem. Majiteli vozidla způsobil škodu ve výši téměř 1,5 milionu korun. U plotu v místě nehody najdeme občas květiny nebo zapálenou svíčku...  (Podle webu policie.cz)
 
Historické budovy Krajského úřadu Pardubického kraje září  

Z historické budovy Krajského úřadu Pardubického kraje mizí po třech měsících lešení a fasáda budovy znovu září. Nezbytné oživení barev je navíc doplněno o nasvětlení čela historické budovy z Komenského náměstí. Osvětlení je řízeno automaticky a reaguje na danou denní dobu. „Po 15 letech od rekonstrukce budov bývalé Základní školy Komenského náměstí a Střední zdravotnické školy na budovu Krajského úřadu Pardubického kraje nazrál čas na potřebnou údržbu fasády, která je vystavena nejen povětrnostním podmínkám, ale také silné smogové a dynamické zátěži díky hustému provozu v Jahnově ulici,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht. „Jednalo se o očištění fasády, běžné opravy prasklin, opadaných či mechanicky poškozených částí omítky a revitalizaci stávající barvy fasády. Jsem velmi rád, že díky pracovnímu nasazení společnosti, která údržbu prováděla, se vše podařilo stihnout do začátku návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana,“ dodal Jaroslav Folprecht. Oprava velké plochy fasád domů čp. 124 (dům se sálem Rady Pardubického kraje), 125 (hlavní budova z Komenského náměstí) a 127 (prostřední budova se sálem Zastupitelstva Pardubického kraje) stále včetně osvětlení  přes dva miliony korun.
 
Dřevěné lehárny pro pacienty v Jevíčku potřebují opravit

Pavilony v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku, které slouží pacientům hospitalizovaným s pneumologickými onemocnění či TBC, jsou kulturní památkou. Nutně však potřebují rekonstrukci, řada jejich částí je v havarijním stavu. Pardubický kraj hledá na desetimilionovou investici prostředky, situaci dnes projednala Rada.
„Připravujeme podání žádosti na Ministerstvo kultury České republiky o zařazení obnovy nemovité kulturní památky do Programu záchrany architektonického dědictví na rok 2017 - Projekt záchrany kulturní památky,“ říká 1. náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek. „Ta by mohla v následujících třech letech hradit zhruba polovinu potřebné částky, zbytek by hradil Pardubický kraj.“  Kompletní rekonstrukcí tedy projdou po částech, tak, aby nebyl narušen provoz, lehárny ve dvou pavilonech. Dojde ke kompletní obnově všech částí dřevěné konstrukce včetně dřevěných výplní skeletu, výplní otvorů, konstrukcí klempířských, zámečnických, střech z pálené krytiny, nátěrů, elektroinstalace a hromosvodu. Tímto bude celá konstrukce odlehčena a připravena na výměnu poškozených nosných prvků. Zpevnění konstrukce bude provedeno přidáním skrytých kleštin do konstrukce stropů. Obnova lehárny pavilonu N bude spočívat především v obnově ochranných nátěrů. Stávající dispoziční řešení a vzhled včetně ozdobných prvků zůstanou zachovány. "Pokud se nám podaří získat dotaci z Ministerstva kultury, mělo být vše hotovo v roce 2019,“ doplnil Línek.