Českotřebovský deník 237/2016  (15/9)
Místo peťouru už rostou macešky

Po připomínce, že peťour maloúborný není  nejvhodnější rostlina pro výzdobu našeho centra města, neboť jde vlastně o úporný plevel, rostoucí např. na rumištích, došlo v záhonech určených pro květinovou výsadbu na Starém náměstí před radnicí přece jen ke změně a na stejné ploše již nyní najdeme vysázené jiné kvetoucí rostliny, které budou pro toto určení v této roční době vhodnější - macešky. Děkujeme.
 
Nečekané setkání

Je večer 20.00 hodin. Jdu zavřít kostel. Na schodech v průčelí kostela sedí kluci (18-19 let) a kouří cigarety. Okolo nich na zemi spousta vajglů.  V duchu si říkám: „Kdo to zase bude uklízet. Pane Bože, jak jim to mám říci?“ Zavřu kostel a na chvíli si k nim sednu. Vidím, že jsou otevření pro rozhovor a tak promluvím: „Můj kamarád nemá rád kuřáky. Jsou nezodpovědní. Hází na zem vajgly a nechají to na druhých, aby je uklízeli. Jednou budete starostové nebo v zastupitelstvech a budete se snažit o to, aby vaše obce byly hezké.“ Odpověď jednoho z nich mě zcela překvapila. „My jsme slušně vychovaní. Jestli mi dáte lopatku, tak my to uklidíme. Jsou to i naše cigarety.“ Odcházím na faru a přemýšlím. Pak vezmu lopaty a košťata a jdu k nim. Kluci si je rozebrali a začali jsme společně uklízet prostranství okolo kostela.  V srdci cítím velikou radost a vděčnost. Ti mladí v sobě mají mnoho dobrého. Oni budou umět dělat svět lepším. Matěji, Petře a Pavle, děkuji Vám za dnešní nečekané setkání.
Miloš Kolovratník, děkan českotřebovské farnosti
 
ANIMAČNÍ PROGRAMY TANEČNÍ ŠKOLY V ÚSTECKÉM AQUAPARKU 

Taneční škola Česká Třebová připravila během léta program plný hudby, tance a cvičení nejen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Tím se stal Ústecký aqvapark lákadlem pro široké okolí. Pod vedením Šárky Prossové se areál stal na chvíli zajímavým pro všechny bez rozdílu věku.  Nechyběla rozcvička i taneční rej v příjemné třiceticentimetrové hloubce bazénu pro nejmenší.  Dále pak byla zaměřená půlhodinka zábavy na rodiče s dětmi. Nechyběly ani soutěže s odměnou. Děti mohly procházet opičí dráhou, potápět  se či skákat rodičům přímo do náruče. Pohybové aktivity na trávníku mohlo  vyzkoušet na několik desítek dětí a na závěr si mohly starší děti a dospělí  zatančit a protáhnout ve velkém bazénu.  Ukázkou činnosti školy bylo vystoupení skupin, které v kostýmech a bez ohledu na venkovní teplotu zatančily skoro jako by bojovaly o zlatou medaili…

PRODÁM  vzrostlé sazenice rychlerostoucího japonského topolu

vhodné pro pěstování na rychlou dřevní hmotu nebo na živý plot.

Cena 20 Kč na sazenici.  Petr Mašek Rybník 159  Telefon 731 386 787

 Připomínka z Kozlova 

Pozdě, ale přece se připojuji k dotazu p. Vlastíka Peterky v srpnovém vydání radničních listů. A to z jednoho prostého důvodu: místní komunikace v Kozlově k domům čp. 51 a 24 už dlouho připomíná malý tankodrom a pořád je beze změny, a to na hranici sjízdnosti. Ještě za úřadování Jaroslava Pakosty  ve funkci předsedy osadního výboru jsme byli každý rok ujišťováni, že už přijdeme na řadu, že bude přístupová cesta opravena. Od roku 2010 je předsedou osadního výboru Jan Stránský a sliby se opakují. I letos na jaře nám bylo slíbeno, že bude oprava provedena, je to už opravdu neúnosné.  Nyní je polovina září a nic se neděje.  Nedaly by se peníze vynaložené na vydávání novin využít účelněji?  M. Rousková.
Bezpečnostní služba příjme nové zaměstnance na pozici strážný/á pro lokalitu Česká Třebová.
Nabízíme možnost ubytování, zálohy na mzdu. Nástup možný ihned. Telefon 724 596 551 email: asistentka@discr.cz

Nabízím k pronájmu garsonku v RD  v centru města.  Bližší info na telefonu 608 517 681. 
Prezident Miloš Zeman navštívil ve čtvrtek 15/9 Jevíčko, Poličku a také Rváčov, část obce Vysočina