Českotřebovský deník  243/2016 (21/9)
Opravy se dočká také rozbitý úsek silnice Kozlov - točna - Kozlov - hájenka

Úsek je dlouhý 1,4 km a bude opraven ještě v letošním roce. Částka 3,6  milionu korun, která je na opravu potřeba, se  ještě našla v rozpočtu Správy a údržby silnic Pardubického kraje na letošní rok.  Navíc bude opraven povrch asi 200 metrů dlouhého velmi rozbitého úseku  ve stoupání ze Semanína směrem na Kozlov (těsně nad zatáčkou u semanínské školy) a ještě 3 další rozbité úseky na trase silnice Semanín - Zádulka - Opatov, kudy povede po dobu opravy tunelů velká objížďka pro kamiony. Protože se tunely budou uzavírat 17. října, bude nutné tento úsek opravit přednostně. Informace poskytl ředitel Správy a údržby silnic Ing. Miroslav Němec.
 
Přivaděč na D35 potvrzen z České Třebové ve směru na Litomyšl 

Ředitel SUS Pardubického kraje Ing. Miroslav Němec  v souvislosti se slavnostním otevřením nových silnic II. a III. třídy na Českotřebovsku oznámil důležitou zprávu, že  Ministerstvo dopravy se zabývalo výběrem tras pro přivaděče k budoucí dálnici D 35, která povede kolem Litomyšle a s potvrdilo zařazení přivaděče z České Třebové  ve směru stávající silnice II/358 k Litomyšli v souladu s aktualizovaným územním plánem Pardubického kraje.  Tato silnice bude tedy současně se stavbou dálnice přebudována jako přivaděč a trasována na mimoúrovňovou křižovatku u Litomyšle (Litomyšl - sever) a to za prostředky vyčleněné na stavbu dálnice. 
 
Taneční škola Knířovi informuje – říjen 2016

Latina pro ženy (10 lekcí) začne 4. 10. 2016
Každý čtvrtek probíhá kurz oblíbené SALSY.
Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé máme připravené na listopad.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi), případně na telefonu 606 223 070.
 
Tančící psi v MŠ U Koupaliště

Děti ve čtvrtek 15. září zažily opravdu nevšední zážitek. Na zahradu za nimi přijeli se svoji chovatelkou, Ing. Alenou Smolíkovou „Tančící psi“. Pejsci mají prvenství v několika mezinárodních soutěžích, v Talentmánii se probojovali do 3. semifinálového kola.Border kolie – „Keysi, Kira a Jerry“ si během krátké chvíle získali sympatie všech dětí. Paní Alena nám se svými pejsky předvedla ukázku dokonalé spolupráce a oboustranné oddanosti. Velkou výhodou celého vystoupení bylo, že se děti po celou dobu aktivně mohly do vystoupení zapojovat.
Děti se společně vyzkoušely, jak pejsci reagují na povely. Také děti vytvořily živou překážkovou dráhu, kterou pejsci zdolávali. S obdivem jsme sledovali, jak „pochodují“ v doprovodu hudby, podlézají, přeskakují, střídavě prochází mezi nohama své cvičitelky, skáčí ji na záda a koulí sudy.
Za toto vystoupení pejsci dostali od všech dětí pamlsek. Potlesk nebral konce, focení a hlazení pejsků bylo rozloučením za krásným, milým zářijovým dopolednem.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
 

Duhová křídla znovu letí do světa

Již počtvrté udělovali zástupci Pardubického kraje a Národní rady osob se zdravotním postižením ceny Duhové křídlo. Keramickou plastikou s motivem duhy a andělského křídla ocenili ve svitavské Fabrice organizace a jednotlivce působící v sociálních službách a ve prospěch lidí se zdravotním postižením. Vítězi jednotlivých kategorií se staly spoluzakladatelka a dlouholetá ředitelka Střediska rané péče v Pardubicích Blanka Brandová, dobrovolnice a filantropka Hana Hromádková a Domov pod hradem Žampach. Zvláštní cenu obdržela Ladislava Morkesová z Krajské organizace Svazu postižených civilizačními chorobami.
„Rozhodli jsme se s Duhovým křídlem tentokrát vyrazit mimo Pardubice, aby se o těchto inspirativních lidech dozvěděli i jinde. Je skutečně potěšující, kolik příběhů a zajímavých zkušeností tu člověk uslyší, rázem se mu zdá svět o mnoho lepší,“ říká radní pro sociální péči a neziskové organizace Pardubického kraje Pavel Šotola. Ten kromě oficiálních cen udělil i jednu takzvaně mimo soutěž: „Ocenil jsem klienty z chráněného bydlení Domova pod Kuňkou v Rábech, kteří pomáhali na  letošním Olympijském parku v Pardubicích. To je perfektní příklad vzájemné spolupráce tohoto sektoru, která je oboustranně prospěšná.“
Ceny Duhové křídlo 2016, jejichž autorem je architekt Miloslav Chaloupka, se udílely v kategoriích profesionál, dobrovolník/filantrop, a poskytovatel sociálních služeb. Ve speciální kategorii udělila porota zvláštní cenu za celoživotní práci ve prospěch osob se  zdravotním postižením. Dalších šest nominovaných získalo keramické sošky andělů, které vznikly v Domově sociálních služeb Slatiňany. Patronát nad letošním Duhovým křídlem přijala herečka Táňa Fischerová a také starosta Svitav David Šimek.
Udělování cen provázela vystoupení uměleckých souborů ze zařízení sociálních služeb a organizací osob se zdravotním postižením vybraných v rámci festivalu Pod duhovými křídly. Program zakončilo  vystoupení skupiny QUEENIE – world Queen tribute band.
 
Ocenění: - Kategorie profesionál
Mgr. Blanka Brandová (získala Duhové křídlo)
Paní Blanka Brandová je spoluzakladatelka a dlouholetá ředitelka Střediska rané péče v Pardubicích. Pomoc rodinám s dětmi předčasně narozenými, ohroženými ve vývoji a s dětmi se zdravotním postižením je pro ni srdeční záležitostí a vykonává ji s obrovskou energií a entuziasmem. Sama má dceru s těžkým zdravotním postižením, přesto nebo právě proto dokázala již pomoci stovkám rodin v podobné situaci.
Kategorie dobrovolník / filantrop
Hana Hromádková (získala Duhové křídlo)
Paní Hana Hromádková, majitelka Zámeckého knihkupectví v Chocni, je maminkou syna Marka, který trpí vzácným nevyléčitelným onemocněním. Přesto se spolu se svou rodinou rozhodla pomáhat dalším. Začala proto za pomoci Marka a ostatních členů rodiny navrhovat a prodávat záložky s motivem mandal. Nemalé částky získané z jejich prodeje pak daruje jiným nemocným dětem. Přes svůj nelehký osud paní Hromádková uskutečnila výjimečný projekt, pokračuje v něm a pomáhá nadále.
 
Kategorie Poskytovatel sociálních služeb
Domov pod hradem Žampach (získal Duhové křídlo)
Domov pod hradem Žampach poskytuje služby osobám s mentálním postižením. Svým klientům v maximální míře umožňuje žít běžným způsobem života. Vznikají zde alternativní služby jako například chráněné bydlení, které umožňují začlenění klientů do běžné komunity. Pracovníci Žampachu se obtížné péče nebojí a fungují jako profesionální, bezvadně fungující tým. Zaměstnanci i klienti si považují přátelské atmosféry a demokratického vedení domova.
 
Kategorie Zvláštní cena za celoživotní práci ve prospěch osob se zdravotním postižením
Ladislava Morkesová (získala zvláštní cenu)
Ladislava Morkesová od svého úrazu v roce 1975 aktivně pracuje v mnoha organizacích pomáhajících lidem se zdravotním postižením. Mimo jiné působí ve funkci předsedkyně Krajské organizace Svazu postižených civilizačními chorobami, je dlouholetou členkou Krajského výboru Národní rady osob se zdravotním postižením Pardubického kraje, s nadšením vede Country klub  Srdíčko. Nehledě na své vlastní postižení se snaží zpříjemňovat život lidem kolem sebe. Všechno, co pro lidi se zdravotním postižením během 40 let dobrovolnické práce vykonává, dělá s elánem a celým srdcem.                                 
Foto1 Lenka Bradnová.  Foto2 Ladislava Morkesová