Českotřebovský deník  244/2016 (22/9)

Nový partner HC Kohouti 

Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová má nového silného partnera. Společnost CZ LOKO, a.s., je největším českým výrobcem diesel-elektrických lokomotiv podle norem TSI, UIC a GOST pro železniční sítě s rozchodem 1 435, 1 520 a 1 524 mm. Portfolio produktů zahrnuje výrobu nových lokomotiv, komplexní modernizace, opravy vozidel závislé i nezávislé trakce, údržbu a pronájem lokomotiv.
 
Personální změny v HC Kohouti

Novým sekretářem našeho hokejového klubu se stala Magda Peterková, která je současně předsedkyní dozorčí rady krajského svazu ledního hokeje Pardubického kraje. Klub tímto děkuje za vykonanou práci jejímu předchůdci Zbyňku Rudovi. Na vlastní žádost v klubu skončil kustod Bohuslav Dobroucký, také jemu děkujeme a přejeme pevné zdraví a pohodu do dalších let.
 
Pozvánka na krajské dožínky  v Pardubicích

Svátek všech milovníků jídla, řemesel či tradic je tu. Jako každý rok se na Pernštýnském náměstí a na Zámku Pardubice představí střední školy Pardubického kraje spolu se zemědělci a potravináři. Návštěvníci se mohou těšit na tradice spojené s dožínkami, ochutnávky regionálních potravin, tlučení špačků i na vystoupení zpěvačky Kristiny. Oslavy konce léta začnou v neděli 25. a skončí v pondělí 26. září. „Zámek Pardubice bude v neděli a pondělí plný stánků středních škol, které představí nejen dožínkové tradice a řemesla. Malí i velcí návštěvníci si budou moci vyrobit dožínkové předměty, ale také ochutnat dožínková jídla a nápoje nebo zasoutěžit o ceny,“ zve na akci náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. „Chybět nebudou dětmi oblíbená domácí zvířata, výstava historických zemědělských strojů a atmosféru podtrhne i flašinetář,“ dodává náměstkyně Pernicová
Pernštýnské náměstí bude patřit zemědělcům
Od nedělní 11. do 19. hodiny bude historické pardubické náměstí ve znamení zemědělců a jejich techniky. „Návštěvníci se mohou těšit na jízdy koňskými povozy, ukázku moderní zemědělské techniky, která je vždy lákavá pro malé i velké návštěvníky, ale také na ochutnávky nejlepších potravin soutěže MLS Pardubického kraje,“ uvedl radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil. Nabitý nedělní program zakončí od 18 hodin koncert slovenské zpěvačky Kristiny.
Na pardubickém zámku se nudit nebudete
Bohatý program mohou návštěvníci v neděli, ale i v pondělí očekávat na pardubickém zámku, kde se představí tradice a řemesla našich předků. „Návštěvníci se mohou těšit na zábavnou poznávací soutěž s kolem štěstí nebo na výstavu historických zemědělských strojů a nářadí. Uvidí, jak se stavěl panák nebo mlátilo obilí,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Děti se zblízka setkají s domácími zvířaty z tradičních hospodářských chovů. Návštěvníci si také zkusí výrobu upomínkových dožínkových předmětů, ochutnají tradiční dožínkové pokrmy a nápoje připravené žáky středních odborných škol v Pardubickém kraji. Pohodovou atmosféru nedělního odpoledne zpestří i flašinetář a folklorní vystoupení:
13.30 h – Saframentská kapela ze ZUŠ Vysoké Mýto
14.30 h – Dětský folklorní soubor Perníček
15.00 h – zahájení a představení nositelů obyčejů, zvyků a lidových tradic v Pardubickém kraji
16.00 h – Saframentská kapela ze ZUŠ Vysoké Mýto
Východočeské muzeum v Pardubicích připravilo pro zájemce hru "tlučení špačka"  Jedná se o pálkovací hru, kdysi běžně rozšířenou, dnes spíše výjimečnou. Provozovala se venku, na louce či na návsi. Prvotně šlo nejspíše o hru při pasení dobytka. V čem tato hra spočívá? Nejjednodušší variantou je, že hráči jednoduchou pálkou ze dřeva odrážejí dřevěný špalíček (špačka) do co největší vzdálenosti. Přijďte vyzkoušet!
 
Portmoneum v Litomyšli se stane majetkem kraje

krajské zastupitelstvo potvrdilo rozhodnutí radních, kteří před časem doporučili odkoupení budovy Portmonea v Litomyšli, které ve 20. letech minulého století stvořil grafik a malíř Josef Váchal. V domě svého přítele Josefa Portmona tehdy nástěnnými malbami i vyřezávaným malovaným nábytkem vyzdobil dva pokoje.
 „Portmoneum je unikátním dílem a má velký turistický a kulturní význam, který sahá i za hranice republiky. Celkové náklady na pořízení Portmonea dosahují výše 15 milionů. Po převedení do majetku Pardubického kraje bude Portmoneum spravovat Regionální muzeum v Litomyšli, čímž bude zajištěn další rozvoj této jedinečné památky,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Toho podpořil také starosta Litomyšle Radomil Kašpar. „Jsem rád, že se kraj k nákupu Portmonea přihlásil, jelikož kupní částka přesahuje rozpočtové možnosti města, avšak jedná se o důležitou památku, kterou je nutné nadále udržovat a rozvíjet,“ uvedl Kašpar.
 
Ministr Ťok chce zřejmě místo silnic tankodromy

Plán ministra dopravy Dana Ťoka, který veřejně uvedl, že kraje nedostanou na opravu silnic nižších tříd v příštím roce žádné finanční prostředky, silně znepokojil hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, který jej považuje za absurdní.
„Vůbec nechápu, jak na takovou věc mohl ministr Ťok přijít a čeho tím chce dosáhnout,“ uvedl hejtman Netolický. Pardubický kraj si podle něj zaslouží rovnoměrný rozvoj a k tomu je dobrý stav komunikací II. a III. třídy naprosto nezbytný. „Naprosto odmítám, aby lidé bydlící v odlehlejších regionech byli odsouváni na vedlejší kolej. Jestli si pan ministr myslí, že lidem na venkově k životu stačí rozbité silnice, tak se zásadně mýlí,“ zdůraznil hejtman.
Podle Netolického je naopak rozvoj dopravní infrastruktury nutnou podmínkou k tomu, aby se kraj mohl rozvíjet a přicházeli investoři, kteří nabídnou nová pracovní místa. „Zároveň jde pochopitelně i o turistický ruch, ale především je to naprostá podpásovka vůči těm občanům, kteří po silnicích nižších tříd jezdí každý den. Jestli pan ministr svou práci nezvládá, tak by měl odstoupit,“ dodal hejtman Netolický.