Českotřebovský deník  246/2016 (24/9)

Příroda je nevyzpytatelná !

I v současných suchých dnech se dají v lese najít houby. Tyto krásné hřiby obecné ze skuhrovských lesů jsou toho důkazem. Jen pro úplnost dodávám, že nebyly téměř červavé. Fotografie a samozřejmě i nález je opravdu z 24.září 2016.  Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz
 
Podzimní projekt Bezkorupce tour, se uskuteční od 3. do 7. října t.r. také v České Třebové. 

Na základě objednávky Zastupitelů Koalice pro Českou Třebovou  se právníci zastaví v České Třebové v pondělí 3. října, aby se zastupiteli  Koalice probrali témata, která je zajímají. 
Soutěž firem a živnostníků na Pardubicku ovládla designérka a strojaři

Odbornou porotu nejvíce zaujala a titul Vodafone Firma roku 2016 Pardubického kraje získala společnost Fortell, která se zabývá vývojem, konstrukcí a výrobou tvářecích nástrojů na lisování kovů a vstřikovacích forem na plasty. Česká Spořitelna Živnostníkem roku 2016 Pardubického kraje se stala interiérová designérka Hana Matějková. Vítězové jedenáctého ročníku podnikatelských soutěží postupují do celorepublikového finále, kde budou reprezentovat Pardubický kraj. Odborná porota vybrala regionální vítěze ze 434 firem a živnostníků z nejrůznějších oborů.
Podnikání Hany Matějkové je věkově sice ještě v jesličkách, ale vášeň a láska ke své práci ji rozhodně nechybí. Věnuje se interiérovému designu, ale zajímá jí víc než jen barva tapet. Od návrhů dětských pokojíčků po realizaci kancelářských objektů a developerských projektů. To vše může svým zákazníkům nabídnout. „Nejvíc mě baví industriální styl a řešení malých prostor, kde záleží na každém centimetru. Interiérům a jejich zařizování se věnuji odmalička, svou první knihu o bytovém designu jsem dostala ve 13 letech a od té doby se neustále vzdělávám, čtu, absolvuji kurzy, jezdím na výstavy a školení,“ popisuje Hana Matějková. Návrhy vytváří jak pro komerční, tak pro rezidenční objekty. „Vše v duchu mého motta: Bydlete krásně, žijte ještě líp“. Věřím, že prostředí, ve kterém žijeme, ovlivňuje naše duše,“ dodala vítězná živnostnice.
 
Specializovaný průmysl boduje díky inovacím
Na začátku byli tři pánové, kteří odešli ze zaběhnutých pracovních pozic v touze podnikat ve strojírenském průmyslu. A jestli se jim to povedlo? „Prakticky z nuly jsme vybudovali společnost o 170 zaměstnancích s letošními očekávanými tržbami přes 300 mil. Kč. Z pronajímaných problematických prostor jsme se dostali v roce 2008 do nového výrobního závodu a letos právě otvíráme další novou montážní a skladovou halu,“ uvedl jednatel společnosti František Jiras. Heslem firmy Fortell je „Všechno pod jednou střechou“ a je to mu opravdu tak. Od konstrukce přes výrobu forem a nástrojů k lisování plastových a kovových dílců a montážím. Následná údržba a modifikace forem a nástrojů je pak samozřejmostí.
 
V každém kraji je udělován také titul Vodafone Odpovědná firma roku 2016. Cenu uděluje společnost Vodafone Czech Republic ve spolupráci s Nadací Vodafone. V Pardubickém kraji si tuto cenu odnesla společnost Ergotep, která se primárně zabývá vytvářením pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením.
Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Vodafone Firma roku 2016, Česká spořitelna Živnostník roku 2016 i Vodafone Odpovědná firma roku 2016 se uskuteční 7. prosince na pražském Žofíně.
 
Vodafone Firma roku 2016 Pardubického kraje:
1. Fortell s.r.o. - vývoj, konstrukce a výroba tvářecích nástrojů na lisování kovů a vstřikovacích forem na plasty (Lanškroun)
2. THERMO INDUSTRY,a.s. - vývoj, výroba a prodej termoaktivních stěrek (Pardubice)
3. LABETA, a.s. - výroba, balení a distribuce suchých potravinových směsí a tekutých potravin (Chrudim)
 
Česká spořitelna Živnostník roku 2016 Pardubického kraje:
1. Hana Matějková - design interiérů (Pardubice)
2. Marek Čáslavský - geologické průzkumy a vedení agendy Životního prostředí (Chrudim)
3. Pavel Hrubý - prodej motocyklových doplňků (Chornice)
 
Vodafone Odpovědná firma roku 2016 Pardubického kraje:
ERGOTEP, družstvo invalidů - sociální podnik - především vytváření kvalitních pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením (Proceš)