Českotřebovský deník  247/2016 (25/9)
Jednalo českotřebovské zastupitelstvo

Jednání bylo poměrně dlouhé, i když se základní program vyčerpal za 35 minut.  Dalšími body programu byla stavba u rotundy sv. Kateřiny a problémy směny pozemků v Křivolíku.
 
ANKETA KŘIVOLÍK Máme nebo nemáme přijít o rybníček Panamák?

V anketě, vyhlášené v ČtZ 9 jsem získal jen dvě desítky názorů, které se vzácně rozdělily na 10x odpověď B (průmyslová výroby může zůstat v oblasti, kde byla a stávající území Křivolíku zachovat pro sport a rekreaci) a 10x odpověď C, která preferuje přírodní oblast v Křivolíku dokonce rozšířit. Anketa však nebyla vůbec např. avizována na webových stránkách..
Ačkoliv na srpnovém zastupitelstvu bylo slíbeno, že směnu pozemků dotýkající se Křivolíku bude řešit ZM v září, nestalo se tak, problém (asi horký brambor) dosud nedořešila ani rada města. Starosta města na jednání zastupitelstva 26. 9. však nyní s pomocí projekce přesně prezentoval, o jakou směnu pozemků bylo požádáno.  Majitel firmy Techplast nabízí zbytkové území Primony, které v dražbě zakoupil, směnit za rybníček Panamák s okolím s vědomím toho, že musí zachovat regulační podmínky provozu soustavy (věcné břemeno). Směněné pozemky by tedy nebyly využity pro průmysl, parkování nebo vjezd kamionů. 
Došlo by však omezení stávající přírodní oblasti, rybníček Panamák, nyní vzorně provozovaný MO ČRS s dalším (ne tak rozsáhlým) okolním by byl oddělen plotem od zbytkové části patřící městu. Plocha mezi pivovarským rybníčkem a Panamákem je významná pro budoucí přístup ke koupališti po jeho rekonstrukci a nikdy se neuvažovalo o tom, že by měla být rozdělena. Po směně pozemků by však její část pod rybníčkem Panamák už městu nepatřila, byla by za plotem. 
Lokalita Křivolík by tak podstatně ztratila na významu. Starosta je přesvědčen, za těchto podmínek by nebylo třeba měnit územní plán. Ztratíme Panamák a získáme Primonu, nebo to co z ní zůstalo. Je to fér nebo není?  Na co potřebuje Techplast, a.s. městský rybníček s okolím?
Potřebujeme Primonu? Sami tam stavět nebudeme, ale bylo by výhodné mít možnost o dění v oblasti rozhodovat.  Je to významná rozvojová plocha města.  Můžeme si ji i koupit, bude-li potřeba. Zatím takový nápad nikdo nahlas neřekl a byla v dražbě na prodej dost dlouho.
 
Stavba u rotundy se řešila na jednání zastupitelstva města

Diskuze k problematice přestavby bývalého sirotčince 254 by zabrala několik stránek, je k dispozici na webových stránkách zpravodaje. Petiční výbor po 14 dnech petici ukončil, petici spolu s 1600 podpisy a průvodním dopisem odevzdali na podatelně MÚ v České Třebové a na stavební úřad Krajského úřadu v Pardubicích. Petici řešil odbor výstavby MěÚ.
Členové petičního výboru  se sešli s dalšími občany města  na Starém náměstí 26. 9. a  zúčastnili se také jednání zastupitelstva města. Zastupitele požádali o slyšení a navrhli přijmout usnesení, ve kterém se zastupitelstvo města Česká Třebová uloží radě města zvážit možnost  požádat stavební úřad o obnovení stavebního řízení. Město má na to právo jako účastník stavebního řízení, ovšem jen tehdy, shledá - li proto vážné důvody. Tento krok je významný především proto, že dne 19. října uplynou 3 roky od vydání stavebního povolení a po tomto datu není stavební povolení možné dle stavebního zákona obnovit. Výše popsané usnesení bylo v zastupitelstvu schváleno po asi hodinové diskuzi 19 hlasy, 1 zastupitel byl proti a 4 se zdrželi hlasování. Nyní se tímto problémem bude ještě zabývat rada města, petiční výbor přislíbil spolupráci. Podle vyjádření  členů petičního výboru učiní další podání na stavební úřad i další účastníci stavebního řízení. Cílem je vše ještě bez časového  stresu posoudit pomocí odborníků.                        (re)
 
PozvánkA na VEPŘOVÉ HODY,

které se uskuteční dne 22. 10. 2016 od 10:00  v hasičské zbrojnici u starého nám. "kastrůlkový" prodej zabijačkových pochutin, teplá zabijačková kuchyně. Na vaši návštěvu se těší hasiči.
 
5. jubilejní sraz „PAVLAČOVÝCH  ČERVEŇÁKOVÝCH“ dětí

(2. a zároveň poslední výzva)
Vážení a milí „Červeňáci“, čas se nachýlil, brzy už uběhne další rok od našeho setkání v roce 2015.
Podle domluvy jsme naše další setkání naplánovali
na pátek 7. 10. 2016   po 17. hodině
opět ve vinárně restaurace Pod Skalkou.
Je to poněkud pozdější termín, ale změnil se na přání některých zářijových „dovolenkářů“, kteří také chtějí být s námi.
Pokud máte na někoho kontakt, pozvěte ho mezi nás. Těch, kteří pocházejí z Červeňáku, je mezi námi stále dost a rádi se uvidíme i s těmi, kteří dříve nemohli. Těšíme se na setkání.
Pokud máte někdo nějaký dotaz, použijte e- mailovou adresu:   xcervenak@seznam.cz
Za organizátory Daša Chadimová a Hana Frűhaufová