Českotřebovský deník  249/2016 (27/9)
ROČENKA ČESKOTŘEBOVSKO 2017

Nabídka i výzva ke spolupráci – příspěvky, náměty

Již od počátku (od roku 1999) jsem vydavatelem (nebo se kolem vydávání pohybuji) Ročenky Českotřebovsko. Mým cílem je a vždy bylo, aby naše ročenka přinášela úplné informace bez omylů a chyb. Vždycky se jich ale pár objevilo, informací je více než deset tisíc. Byl bych rád, aby ročenka přinesla i nové informace... Proto děkuji předem za každý nový námět, nápad, jak ročenku oživit, za každý příspěvek. Pro letošní rok prosím především o tyto informace...
1)            Nabídka pro občanská sdružení, sportovní oddíly, kulturní spolky, hudební skupiny a další i nezávislá sdružení (např. trampské osady, skupiny sběratelů atd.)
Napište do ročenky text o svém sdružení (oddíle, spolku, skupině atd.) na půl strany v ročence, což je nejvíce 20 řádků velikost písma 12 + nadpis + kontakt s adresou a číslem telefonu. Pokud chcete dát místo části textu fotografii, úměrně tomu prosím text zkrátit (jedna fotka je asi o 6 – 7 řádků textu méně). Jedná se tedy o základní informace, protože bychom rádi získali informace a uvedli je od všech (téměř všech)...
2)            Výzva pro pracovníky ve zdravotnictví, lékaře atd.
Prosím všechny pracovníky ve zdravotnictví (lékaře) o zaslání základních informací (jméno, obor, adresa, telefon, ordinační hodiny) nebo alespoň e-mailovou adresu, kam bych mohl zaslat informace pro případnou opravu, případně informaci, že v seznamu být nechtějí... Zdravotnictví je jedna z nejdůležitějších a nejvyužívanějších rubrik a je nutné, aby informace v ní byly přesné, aktuální a lehce dostupné...
3)            Výzva pro hudební skupiny
Prosím třebovské hudební skupiny a orchestry, napište mi o hudebních nosičích (LP, CD, staré desky, DVD, klip), které jste vydaly. Rád sestavím seznam hudebních nosičů o třebovské hudbě. Pošlete tyto údaje – název skupiny (orchestru), název nosiče, členy skupiny (u orchestrů pouze dirigent), rok vydání a vydavatel.
4)            Výzva pro trampy a trampské osady
Prosím všechny pamětníky, kteří mohou zavzpomínat, aby mi napsali své vzpomínky (nebo se pouze ozvali), majitele fotografií, fotku osadní vlajky či jiných materiálů o třebovském trampském hnutí, které by se daly využít pro úvodní článek o historii hnutí, o zaslání jejich kopií nebo zapůjčení. Na délce a množství materiálu nezáleží...
5)            Nabídka pro firmy
Firmy, které zaujala inzerce v Ročence Českotřebovsko, napište na níže uvedený e-mail nebo telefonujte. Obratem se ozveme a sdělíme Vám podrobné informace... Prosím také všechny o opravy nebo doplnění v seznamu firem!
Všechny informace zasílejte do 20. listopadu 2016 na e-mail karel.0202@seznam.cz nebo volejte na mobil 604 785 560 (po dohodě lze termín prodloužit). Napište i to, co Vám v ročence chybí; vašimi náměty se budeme zabývat!
Děkuji za pomoc zasláním materiálů, informací a námětů              Mgr. Karel Kubišta

Z facebooku k problému stavba u rotundy


Nejsem z České Třebové, ale už delší dobu sleduji boj některých občanů tohoto města o rotundu sv. Kateřiny. Zůstává mi nad tím rozum stát. Proč bojovat o tak samozřejmou věc. Je to památka, které by si město mělo vážit a mělo by jí dát takový prostor, aby vynikla! Ne ji zastínit nějakým moderním domem. Generace našich dědů a otců si této památky , kterou postavili dávní předkové, vážili a byli na ni hrdi. Jako důkaz vám předkládám staré obrázky z abiturientských setkání mého tchána.Copak naše generace a generace našich synů a dcer, kteří teď rozhodují, jsou kulturní barbaři? Doufám, že ne a přeji všem bojovníkům za kostelíček v Č. Třebové, aby z boje vyšli vítězně. Kostelíček sv. Kateřiny za to určitě stojí!!!

Tento názor sdílela dnes na facebooku paní, která bydlí za kopcem v Rudolticích !!


Co píše Orlický deník:


http://orlicky.denik.cz/zpravy_region/boj-o-rotundu-jde-do-rady-mesta-20160927.html

 

 
PROGRAM HC KOHOUTI ČESKÁ TŘEBOVÁ - ŘÍJEN 2016

Základní část soutěže odstartuje v neděli 2. října, závěrečné kolo se odehraje ve středu 14. prosince. Startuje celkem 11 mužstev, každé v této fázi soutěže odehraje dvacet zápasů.
Jízdní řád České Třebové:
2.10.: Hlinsko – Kohouti,
5.10.: Kohouti – Chrudim,
9.10.: Kohouti – Polička,
12.10.: Ledeč nad Sázavou – Kohouti,
19.10.: Kohouti – Choceň,
23.10.: Chotěboř – Kohouti,
26.10.: Kohouti – Moravská Třebová,
30.10.: Kohouti – Litomyšl.
Domácí zápasy budou hrát Kohouti ve středu od 18.30 hodin a v neděli od 17.00 hodin.

 

Premiér Bohuslav Sobotka  přijede  v sobotu do Orlickoústecké nemocnice. 


 Akce je naplánovaná na odpolední hodiny. Po cestě z Biskupic u Jevíčka a z Mladějova je posledním cílem premiéra orlickoústecká nemocnice, kde se má premiér se svým doprovodem seznámit s rekonstruovanými prostorami nemocnice.  Premiéra bude doprovázet hejtman Martin netolický a také Ing. Dalibor Zelený,  kandidát do senátu za ČSSD. návštěvou nemocnice se výjezd premiéra do Pardubického kraje ukončí.

 


Ústecký kostel slaví 240 let 


Ústí n. O. – Jednou z dominant patnáctitisícového města je kostel Nanebevzetí Panny Marie. Podobně jako sousední budova fary vznikl zásluhou děkana Jana Leopolda Mosbendera, který se jeho otevření na konci roku 1776 již nedožil. Letos si zdejší farnost připomíná 240. výročí kostela a v rámci nedělních oslav představila veřejnosti výstavu Jak vidíme kostel my. Její součástí jsou také práce žáků místní uměleckoprůmyslové školy.

Součástí nedělních oslav byla slavnostní mše svatá sloužená královéhradeckým biskupem Josefem Kajnekem či koncert známé folkrockové skupiny Oboroh. Výstava, která vznikla z iniciativy děkana Vladislava Brokeše, představila kostel v mnoha různých podobách. „Oslovili jsme ústecké školy, do projektu se zapojilo přibližně 250 žáků a studentů ze šesti škol, vystavujeme přibližně 160 prací,“ uvedl během nedělní vernisáže Vladislav Brokeš
Slavnostního zahájení se kromě farníků účastnilo také vedení města a rovněž pedagogové škol, které se do ztvárnění kostela zapojily. Starosta Petr Hájek vyzdvihl spolupráci města a farnosti, která podle něj má konkrétní výsledky. „Jsou to takové výsledky, které přetrvávají. Jsem rád, že se nám spolupráci daří udržovat. 240 let kostela, to je úctyhodná historie!“ řekl mimo jiné. Zajímavé pohledy a detaily Z orlickoústecké „umprumky“ se na výstavě prezentují studenti z 2. a 3. ročníku.
Místy velmi netradiční pojetí kostela vznikala v hodinách výtvarné přípravy a fotografické tvorby. Úroveň prací ocenila ve svém projevu Marie Švecová z Klubu přátel umění Ústí nad Orlicí. „Uměleckoprůmyslová škola je zastoupena největším množstvím prací. Z technik můžeme vidět kresbu tužkou, uhlem i rudkou, kresbu tuší, malbu temperou i pastelem, koláže, grafickou techniku linoryt a v neposlední řadě fotografie. Soubor prací vás zaujme nejen kvalitou provedení, která se u studentů takové školy předpokládá, ale povšimnete si zajímavých a neotřelých pohledů a úhlů, ze kterých studenti kostel pozorovali, a různých zajímavých detailů, které běžným návštěvníkům někdy unikají,“ okomentovala díla mladých umělců zkušená pedagožka a výtvarnice.

Sociální služby Česká Třebová - Domov pro seniory, přijmou zaměstnance na pozici Pracovních přímé obslužné péče - dobrý zdravotní stav, čistý trestný rejstřík, chuť pracovat s lidmi. Kurz Pracovníka v sociálních službách není podmínkou, zkušenost s péčí o seniory vítána. 12 hodinové směny, nepřetržitý provoz o SO, NE, svátcích. 


Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka začne v sobotu  

Již v sobotu 1. října začíná 12. ročník varhanního festivalu, který má i letos pět koncertů. Toho zahajovacího se ujme vynikající lucemburský varhaník Paul Kayser, kterého potom vždy každou sobotu vystřídají další mimořádní interpeti. Dramaturgie celého festivalu se i letos ujal Jan Lorenc. Ten do programu zařadil například koncert Františka Vaníčka (8/10) nebo studentů Univerzity Hradec Králové, kteří celý festival zakončí v sobotu 29/10.  I letos se bude konat externí koncert. Letos to bude koncert v Třebovicích, kde je v kostele sv. Jiří nádherný nástroj, který nutně potřebuje restaurovat. Na opravu tohoto nástroje budou moci návštěvníci festivalu přispět. Koncert v Třebovicích provedou Václav Uhlíř (varhany) a Jiří Stivín (flétna).  Novinkou letošního ročníku je koncert v Litomyšli, který proběhne v sobotu 22/10 v klášterním kostele. Provedou ho Drahomíra Matznerová (varhany) a Barbora Polášková (zpěv). Tento koncert je zařazen díky velké shodě náhod, díky Bohu za ně. A my doufáme, že si díky němu najdou cestu na náš festival i Litomyšláci. Všechny koncerty v České Třebové se letos konají v kostele sv. Jakuba Většího. A na všechny, včetně externích, je vstupné opět velmi vstřícné: 100,- Kč. (Držitelé abonentních průkazů KPH mají 50% slevu.)