Českotřebovský deník  251/2016 (29/9)
Historické vlaky na Kralicko byly lákadlem sezóny

Druhý ročník pravidelných sobotních jízd historických vlaků z České Třebové do Červeného Potoka a zpět je za námi. Za dva a půl měsíce provozu vyzkoušelo tuto turistickou atrakci přes 3500 cestujících, kteří se svezli osobními vagony zvanými Rybák, taženými prvorepublikovými parními lokomotivami, nebo motorovým vozem Krokodýl z 60. let. Nejvíce cestujících využilo posílenou soupravu v rámci akce Cihelna 2016, kdy tato lokomotiva svezla přes 660 cestujících.
„Zájem cestujících nás rozhodně nepřekvapil, jelikož jsme se setkávali s pozitivní zpětnou vazbou nejen v minulém roce, ale také po celou dobu letošních jízd. Jako dobré řešení se ukázalo prodloužení čekací doby vlaku před zpáteční jízdou z Červeného Potoka do České Třebové. Lidé si tak mohli bez zbytečného stresu prohlédnout jednotlivé destinace a využít historickou soupravu i pro cestu domů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Králicko je jedinečnou destinací, a proto budeme chtít v těchto jízdách v této oblasti pokračovat i v příštích letech,“ dodal hejtman Martin Netolický.
MYKOLOGICKÁ VYCHÁZKA

Neděle 2.10. 2016
Vycházka s určováním hub proběhne pod vedením mykologa Martina Mičky.
Sraz je v České Třebové v parku Javorka u hříbku v 9,00.
V případě nepříznivého počasí se akce nekoná.
 
14.VÝSTAVA HUB a MYKOLOGICKÁ PORADNA 7.- 9.10. 2016

Ekocentrum Podorlicko Podbranská 959 Výstavou provází mykolog Martin Mička.
Pátek 7.10.2016  od 8,00 do 17,00 výstava a program pro školy
Pátek 7.10.2016 od  18,00 Přednáška Michala Mikšíka „Jarní houby“
Sobota 8.10.2016 od 9,00 do 17,00 výstava  a poradna
Neděle 9.10.2016 od 9,00 do 15,00 výstava a poradna
Vstupné na výstavu: dospělí 20Kč, děti 10Kč, učitelé zdarma
 
Kadeti Sokola II. zahájili sezónu v extralize úspěšně

Po juniorech, kteří hrají I. ligu začala nová sezóna i extraligovým kadetům Sokola II, a to víkendovými kláními 1. kola, v našem případě ve Frýdku Místku. Soupeři českotřebovských sokolů byli TJ Slavia Hradec Králové, Happy Sport Opava a domácí družstvo Green volley Beskydy. V prvním utkání náš tým Sokola II poměřil síly s družstvem z Hradce Králové.  V poklidném tempu jsme zápas  dovedli do vítězného konce a kontrolovanou hrou zvítězili 3:0 po setech 25:18, 25:18, 25:13. V druhém sobotním utkání jsme nastoupili proti opavskému Happy Sportu. Soupeře jsme za necelou hodinu doslova smetli jako uragán 3:0 (25:14, 25:9, 25:13). Ve třetím (již nedělním utkání) nás čekal tým domácích a jasný favorit skupiny s výškovou, ale i silovou převahou. V každém případě ani za prohru 1:3, ale zejména za předvedený velmi kvalitní výkon se vůbec nemusíme stydět.
Sokol Česká Třebová II a město Česká Třebová úspěšně reprezentovali :   M. Blažek, D. Jaško, J. Jirásek, P. Kaška, T. Olejár, A. Olejár, V. Tecl, O. Unzeitig, R. Vovk. Trenér: Olejár M.
 
Sociální služby Česká Třebová-Domov pro seniory, příjmou zaměstnance na pozici Pracovních přímé obslužné péče- dobrý zdravotní stav, čistý trestný rejstřík, chuť pracovat s lidmi. Kurz Pracovníka v sociálních službách není podmínkou, zkušenost s péčí o seniory vítána. 12 hodinové směny, nepřetržitý provoz o SO, NE, svátcích.
 
Kulturní akce Svátek seniorů se letos uskuteční v třinácti městech České republiky  

Na 1. říjnový den připadá Mezinárodní svátek seniorů. V Jihomoravském kraji v agentuře Sun Drive Communications s.r.o. se před šesti lety zrodila myšlenka, jak Mezinárodní svátek seniorů společně oslavit. Cílem oslav Svátku seniorů v řadě českých a moravských měst je především vyjádření společné úcty, která seniorům právem patří, jako vděk za jejich lásku, péči a práci pro společnost. Ve spolupráci s dalšími organizátory, kterými jsou především krajské a městské úřady se uskuteční kulturní událost Svátek seniorů, která právě k příležitosti Mezinárodního dne seniorů přináším našim blízkým kulturní zážitek.
Letos se akce Svátek seniorů uskuteční v Hradci Králové, Pardubicích, Svitavách, Slavkově, Příbrami, Prostějově, Jeseníku, Ostravě, Šumperku a Žďáře nad Sázavou. Dalšími místy, kde jsou akce uspořádány v rámci projektu Senior Pasy, jsou města Olomouc, Most a Brno. Tato událost, na kterou je vstup zdarma, potrvá v odpoledních hodinách, většinou od 14.00 do 17.00 hod. Akce je určena všem seniorům jako poděkování za jejich celoživotní zásluhy pro rodinu a blízké. Organizátoři chtějí touto událostí také podpořit mezigenerační soužití.
Senioři se mohou těšit na moderovaná pódiová vystoupení a doprovodný program. Hlavní hvězdou letošního svátku bude Jiří Krampol. Mezi dalšími vystupujícími uvidíme například Vladimíra Hrona, Karla Bláhu, Jiřího Helána, Pavlínu Filipovskou, Jiřího Helekala nebo seniory oblíbeného Marcela Zmožka a mnoho dalších. V doprovodném programu se představí nejen seniorské organizace ale také knihovny, IFMSA Česká republika a městská policie, které bude poskytovat preventivní poradenství.  Za zmínku stojí další aktivity přímo v místě konání, kde si senioři kromě změření BMI mohou nechat vyšetřit zrak nebo přeměřit krevní tlak.
K Svátku seniorů se připojují také další instituce a organizace. Muzeum v Litomyšli poskytne volný vstup pro všechny seniory. Divadlo Studio Dva připravilo zvýhodněné vstupné na všechny odpolední představení ve všedních dnech v rámci sezony 2016 i 2017. Knihovna Jiřího Mahena v Brně organizuje již každoročně celodenní program nejen pro aktivní seniory. Zámek Slavkov poskytne 50 % slevu na vstupné a připraví další doprovodný program přímo pro seniory. Kino Scala bude za zvýhodněné vstupné 40 Kč promítat speciálně pro seniory snímek „Tohle je náš svět“. Další subjekty, které se zapojily poskytnutím mimořádných slev na svoje služby nebo zboží jsou zveřejněny na webu www.svateksenioru.cz.
Mezinárodní den seniorů u nás není příliš známý, ve většině zemí světa si jej však lidé připomínají již od roku 1998. Tento svátek nabízí nejen oficiální rámec pro zdůraznění vřelých vztahů dětí k vlastním prarodičům, ale zároveň také představuje příležitost pro naplňování myšlenky aktivního znovuzapojování seniorů do společenského dění. Asi každého napadne přinést ve sváteční den seniorce květinu, pozvat dědečka na skleničku, nabídnout prarodičům společnou návštěvu divadla, koncertu nebo výstavy. Neméně cenné ovšem může být z pohledu dříve narozených i prosté a zdánlivě obyčejné posezení u kávy v úzkém rodinném kruhu nebo příjemné kavárně či cukrárně.
Společné oslavy se letos uskuteční v těchto městech
22. 9. 2016 – Hradec Králové, Pivovarské náměstí, 12.30 – 16.30
25. 9. 2016 – Žďár nad Sázavou, Zámek Žďár n. S., 13.00 – 17.00
29. 9. 2016 – Pardubice, Palác Pardubice, 14.00 – 17.00
29. 9. 2016 – Olomouc, Výstaviště Flóra - pavilon A, 13.00 – 17.00
30. 9. 2016 – Svitavy, Nemocnice a Městské muzeum, 9.00 – 17.00
30. 9. 2016 – Hradec Králové, Masarykovo náměstí, 12.00 – 17.00
1. 10. 2016 – Most, 1. náměstí v Mostě, 13.00 – 17.00
1. 10. 2016 – Slavkov, Zámek Slavkov – Austerlitz, 10.00 – 16.00
1. 10. 2016 – Příbram, náměstí 17. Listopadu, 14.00 – 17.00
1. 10. 2016 – Ostrava, Planetárium Ostrava, 14.00 – 18.00
2. 10. 2016 – Brno, náměstí Svobody, 14.00 – 17.00
3. 10. 2016 – Jeseník, Lázně Jeseník, 14.00 – 17.00
4. 10. 2016 – Šumperk, Vlastivědné muzeum,14.00 – 17.00
6. 10. 2016 – Prostějov, KasCentrum, 14.00 – 17.00
 
Pardubický kraj spoluzpracuje s ZO KINOS Barrandov Studio

Pardubický kraj nabízí program na podporu audiovizuální tvorby, která je celá nebo alespoň částečně realizovaná na území Pardubického kraje. „Jsme první z krajů vyhlašujících filmový grant, kterým chceme podpořit filmové tvůrce, kteří zvažují výběr lokality pro natáčení. Vzhledem k rozmachu filmové turistiky, nám mohou natočené snímky pomoci v rozvoji cestovního ruchu. Navíc filmaři u nás v kraji utratí minimálně jeden a půl násobek částky, kterou od nás získají. Tím ekonomicky pomohou i jednotlivým oblastem, ve kterých budou natáčet,“ uvedl radní pro sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku René Živný. „Podpora je určena na tvorbu celovečerního nebo dokumentárního filmu, ale také televizního seriálu,“ upřesnil René Živný.
Pardubický kraj má předpoklady pro rozvoj cestovního ruchu - krásnou přírodu rovinného i horského charakteru, příznivé klima a množství příležitostí ke koupání, provozování vodních sportů, pro pěší turistiku, cykloturistiku a zimní sporty. Mezi jeho turistická centra patří i velmi navštěvovaná oblast - přírodní rezervace Toulovcovy Maštale. Na území Sdružení obcí Toulovcovy Maštale se nachází legendární barrandovský dětský tábor. Tábor Barrandov v Miřetíně mezi Prosečí a Skutčí je kultovní místo, na kterém vyrostly děti předních československých filmařů, např. režisérů Václava Vorlíčka, Juraje Jakubiska, Karla Smyczka, Františka Vláčila, Juraje Herze, Evalda Schorma, Marie Poledňákové, Miloslava Šmídmajera či scénáristů Zdeňka Svěráka, Jaroslava Dietla, Vladimíra Körnera, herců Heleny Růžičkové, Karla Augusty a dalších. Dnes již dospělý Honza Svěrák rád vzpomíná na své první dětské pusy s prázdninovou láskou Mariánkou, které se udály právě zde. Filmaři se v Miřetíně scházejí již od poloviny padesátých let dvacátého století. Tábor Barrandov je i oblíbeným výletním cílem – v roce 1990 natočil v reáliích tábora režisér Ondřej Trojan svůj první film Pějme píseň dohola. Scénář k němu napsali Jan Hřebejk a Petr Jarchovský. Pro všechny tři dnes vyhlášené tvůrce to byl jejich první celovečerní snímek. Na plátně kin se v něm také poprvé jako čtrnáctiletá objevila pozdější držitelka pěti Českých lvů herečka Anna Geislerová. „Protože jedním z projektů, na kterém se Pardubický kraj podílí, je projekt „Po stopách filmařů“, jehož posláním je zmapování a prezentace filmových míst Pardubického kraje, tak to přímo vybízelo k navázání užší spolupráce. Ta dnes získala oficiální podobu a to nás těší. V Pardubickém kraji se cítíme doma a rádi přispějeme k jeho rozvoji,“ říká Radan Kukal, místopředseda ZO KINOS Barrandov Studio.
Ve stylových prostorách Filmpointu Barrandov Studia a.s. smlouvu podepsali za Pardubický kraj člen Rady kraje René Živný zodpovědný za sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatiku a za ZO KINOS Barrandov Studio Pavel Kondraš a Radan Kukal. Podpisu se zúčastnili i starosta Města Proseče Jan Macháček a místostarosta Miloslav Hurych. Tábor Barrandov se nachází na území Města Proseč, které smlouvu o spolupráci s Táborem Barrandov uzavřelo, jako první, již letos v únoru. Na jejím základě se jim ZO KINOS Barrandov Studio snaží pomoci např. při rozšíření expozice prosečského Muzea dýmek o autentické dýmky významných osobností. Při podpisu smlouvy s Pardubickým krajem se zástupci Města Proseč setkali s režisérem Dušanem Kleinem a hercem, dabérem a režisérem dabingu Petrem Pospíchalem, kteří Proseči věnovali několik svých dýmek. Expozice o ně bude rozšířena příští rok (http://www.muzeumdymek.cz).

S
lavnostní otevření Regionální fotbalové akademie

slavnostní otevření Regionální fotbalové akademie (RFA) Pardubického kraje se uskuteční v pátek 30.9. v 10:00 v areálu Základní školy Pardubice-Ohrazenice, Trnovská 159. Slavnostního otevření se zúčastní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, primátor statutárního města Pardubice Martin charvát, a také představitelé FAČR.
Jako speciální hosté projektu akademií se ceremoniálu zúčastní také stříbrný medailista z ME 1996 Karel Poborský a společně s ním další osobnosti a trenéři mládežnických reprezentací ČR jako Luboš Kozel nebo Martin Svědík.  
 
Přínos bratrů Vokolkových připomenou výstavy i odborná konference

Pardubice (29. 9. 2016) – Společenské rehabilitace umělecké rodiny Vokolkových z Pardubic se na podnět Pardubického kraje chopily jeho kulturní instituce společně s Filozofickou fakultou Univerzity Pardubice a s Památníkem národního písemnictví. Pomáhá také Klub přátel Pardubicka. Veřejné akce jsou naplánovány na jaro příštího roku, expozice na Příhrádku bude otevřena po dokončení rekonstrukce v roce 2019.
„Podařilo se nám dát dohromady pracovní tým lidí zapálených pro věc, který přišel s řadou návrhů a nápadů.  Na jaře se ve Východočeské galerii uskuteční výstava Vojmíra Vokolka a 17. května uspořádá Univerzita Pardubice literární konferenci spojenou s panelovou výstavou v prostorách Východočeského muzea,“ uvedl iniciátor akcí, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Východočeská galerie chystá v rámci výstavy také komentované prohlídky kostelů, které svými epickými malbami vyzdobil Vojmír Vokolek. V našem kraji se nacházejí ve Dřítči, v Rozhovicích, v Hrbokově a v Mistrovicích. Vojmír Vokolek na jejich zdech pojal křesťanská témata velice současně, věnoval se sociální nerovnosti, chudobě či hladu. Často nebyl přijat s porozuměním, jakoby se minul se svou dobou, a doceňován je až dnes.
Publikační činností se na znovuobjevení bratrů Vokolkových podílejí i Klub přátel Pardubicka a Krajská knihovna. V knihovně vzniká také scénář uspořádání prostor komunitního centra na Přihrádku s grafickým ateliérem, které by mělo nést jméno Vokolkových.
S pomocnou rukou přišel i Památník národního písemnictví, kde je velká část pozůstalosti rodiny uložena, a také žijící potomci rodiny včetně spisovatele a výtvarníka Václava Vokolka, archeologa Víta Vokolka a dalších. Ke zhlédnutí bude také absolventský film FAMU Marka Tichého o Vojmíru Vokolkovi.
Vokolkovi: Otec bratrů Vokolkových, Václav, měl v Pardubicích tiskárnu pro komerční zakázky, ale na podnět svých vzdělaných synů a jejich přátel, začal ve 30. letech 20. století neziskově tisknout i krásnou literaturu, a to jak překladovou, tak i autorů meziválečné české umělecké avantgardy, včetně svých synů. Nejstarší Vlastimil měl převzít tiskárnu, prostřední Vojmír se stal výtvarníkem a nejmladší Vladimír spěl ke spisovatelskému řemeslu. Životní plány známé pardubické křesťanské rodiny zhatil nástup komunismu a perzekuce. A tak se s dílem bratrů Vokolkových seznamujeme až v posledních letech. V roce 2011 vyšla v nakladatelství Torst rozsáhlá dokumentární publikace s názvem Jméno Vokolek.