Českotřebovský deník  252/2016 (30/9)
Budou krajské volby - Kdy končí pravomoci současného vedení kraje?

Volebním období 2012–2016 zaniká mandát člena zastupitelstva kraje v sobotu dne 8. 10. ve 14:00 hodin.
 Dosavadní rada vykonává své pravomoci podle zákona o krajích až do zvolení nové rady, to je při jednání ustavujícího zasedání Zastupitelstva Pardubického kraje
 
Potřebujeme ve městě herny?  Nepotřebujeme, zhoršují bezpečnost ve městě.

Stop hazardu - to byla iniciativa Koalice pro Českou Třebovou, v zastupitelstvu města se se její zastupitelé snažili prosadit přijetí obecně závazné vyhlášky o zrušení hazardu v České Třebové, neboť jde o živel škodlivý, lákající mládež a také sociálně problémové skupiny tam, kde bychom si přáli něco jiného. Přijetí  vyhláška se nepodařilo prosadit.  Ukázalo se, že peníze z hazardu nutně do městského rozpočtu potřebujeme radniční většina se bez těchto prostředků neobejde.  Je třeba však stále poukazovat na rub tohoto rozhodnutí, tedy to, že herny ve městě lákají problémové jednotlivce i z širokého okolí a s tím  se zhoršuje bezpečnost ve městě.  Potvrzením tohoto tvrzení je událost popsaná na webové stránce města - hlášení naší Petra Baláže, zástupce velitele naší městské policie o akci z 27. září, které dále mirorujeme:
"Do herny přišel ozbrojen, odešel v doprovodu policie. Oznámení, které přijal dozorčí na tísňové lince 158 v úterý před 17. hodinou, doslova „zvedlo“ všechny policejní složky ve městě. Řidička projíždějící po ulici Pražského totiž zaregistrovala chodce, který na chodníku manipuloval se střelnou zbraní. Strážníci i policisté proto okamžitě zahájili pátrací akci, jejímž výsledkem bylo zadržení podezřelé osoby v herně na Hýblově ul. U muže (nar.1980) byly nalezeny dvě plynové zbraně, dechovou zkoušku odmítl, orientační test na omamné látky byl pozitivní. Policie ČR si jej převzala k dalšímu šetření." 
MĚSÍC (FOTBALOVÝCH)  NÁBORŮ

Ve středu 21.9.2016 proběhl v areálu fotbalového hřiště Pod Jelenicí v České Třebové „Měsíc náborů – září 2016“. Tato akce je součástí projektu „Můj první gól“, do kterého se zapojil i místní fotbalový klub. Ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky (FAČR), Pardubickým krajským fotbalovým svazem a Okresním fotbalovým svazem Ústí nad Orlicí bylo na fotbalovém hřišti připraveno 11 stanovišť, na kterých si 270 dětí vyzkoušelo různé pohybové činnosti. Do areálu zavítaly všechny českotřebovské mateřské školky se svými předškoláky a základní školy s prvňáčky. Děti si vyzkoušely řadu sportovních disciplín a zajímavých her. To vše probíhalo pod dohledem organizátorů - patronů, jimiž byli trenéři a hráči místního fotbalového klubu. Ten připravil nejen fotbalové dovednosti, ale také např. přetahování lanem, skákání v pytlích, opičí dráhy a jiné různé pohybové činnosti. Po absolvování všech stanovišť dostali všichni chlapci a děvčata odměnu v podobě sladkostí a propagačních předmětů. Všechny děti si s chutí zasportovaly, zasoutěžily a odcházely spokojené, což byla pro organizátory ta největší odměna. Poděkování patří všem, kteří se podíleli na tomto příjemném dopoledni a věřme, že i tato akce pomůže přivést naše ratolesti nejen k fotbalu, ale celkově ke sportu. (webFK)
Každý může být reprezentant

Ve čtvrtek 22. 9. 2016 pořádala KM PKFS již třetí setkání u příležitosti akce ,,Každý může být reprezentant". Tentokráte se projekt přesunul do České Třebové, kde nám místní klub poskytl veškeré zázemí. Akce se zúčastnil plný počet 32 mladých fotbalistů z kategorií U13 a U12 z různých oddílů našeho kraje.
Hráči si během akce mohli vyzkoušet pestrý trénink vedený, jako již tradičně, profesionálními trenéry FK Pardubice Miroslavem Štichauerem, Miroslavem Jirkou a Ondřejem Tichým. Trenérský tým doplnil trenér Aleš Majvald z Letohradu. Domácí klub reprezentoval trenér starších žáků Jan Marek, při ruce všem trenérům byl Jan Nikodém, hráč FK Pardubice a reprezentant ČR U19. Trénink brankářů měl pod taktovkou Martin Shejbal, který je šéftrenérem brankářů FK Pardubice a zároveň trenérem brankářů reprezentace U20. Při brankářském tréninku mu zdárně sekundoval odchovanec Pardubického fotbalu Jiří Letáček, který na reprezentační úrovni hájí branku reprezentačního výběru U18 a má za sebou např. i stáž v klubu anglické Premier league Norwich City F.C. Po krátké pauze přišel vrchol fotbalového odpoledne, a to vzájemné utkání. Utkání mělo svoji kvalitu a všichni hráči nám ukázali, že nám v Pardubickém  kraji rostou nadaní hráči, kteří můžou náš kraj jednou vzorně reprezentovat.
Po utkání přišlo na řadu vyhodnocení celé akce. Nejdříve se vyhlašovaly individuální ceny, a to za nejlepší hráče v utkání.
Cenu za červený tým si svým výkonem vysloužil Tomáš Macháček z Lanškrouna a v bílém týmu získal ocenění Miroslav Solnička, který je hráčem FK Pardubice. Své první fotbalové krůčky dělal v klubu FC Hlinsko.
Nemůžeme zapomenout na snahu všech kluků, kteří se zapojili do akce.
Ceny předával místostarosta města Česká Třebová a dlouholetý funkcionář klubu FK Česká Třebová Dobromil Keprt, Grassroots manažer PKFS Jiří Kovárník, předseda  komise mládeže PKFS Jindřich Novotný a předseda komise mládeže OFS Ústí n. Orlicí a klíčová osoba v činnosti mládeže v celém okrese Ústí n. Orlicí Oldřich Skalický. (podle webu FK)
Horská služba v Čenkovicích se pyšní novou stanicí. Kraj na ni přidal 500 tisíc korun

Za účasti ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického byla dnes 30/9 2016 v Čenkovicích slavnostně otevřena nová stanice zdejší horské služby. Stavba za šest milionů korun zcela nahradila původní budovu, která již byla pro horské záchranáře nedostačující. Pardubický kraj pomohl stavbě částkou 500 tisíc korun.
„Jedná se o výrazné rozšíření oproti původní budově, která byla kompletně zbourána a na jejím místě postavena nová. Stavba navazuje na rekonstrukce budov horské služby po celé České republice a Čenkovice jsou další v pořadí,“ uvedl Martin Netolický. „Vzhledem k narůstajícímu počtu návštěvníků hor je nezbytné, aby měli horští záchranáři zázemí odpovídající 21. století, což původní budova nesplňovala. Abychom napomohli celé stavbě, uvolnili jsme z krajského rozpočtu mimořádně 500 tisíc korun nad rámec tradiční každoroční podpory na věcné vybavení,“ sdělil hejtman Netolický.
Práci horské služby uznala také ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. „Záchranáři horské služby jsou zejména v zimním období velmi vytíženi. Nové zázemí usnadní jejich práci a zkrátí dobu dojezdu k případným úrazům, kterých, doufám, bude co nejméně,“ uvedla ministryně Šlechtová.
Pardubický kraj podporuje činnost horské služby dlouhodobě. „V minulosti jsme například zakoupili defibrilátory či víceúčelová nosítka, která poslouží nejen v zimě, ale díky přídavnému kolečku také ve složitém terénu v letních měsících. Dále jsme předali terénní čtyřkolku, která napomáhá nejen při monitoringu okolí, ale také při samotných záchranných akcích,“ vyjmenoval hejtman Netolický, který je zároveň členem správní rady Horské služby ČR.
Pravidelné finanční pomoci z krajského rozpočtu si váží také náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. „Jsem velice vděčný za každou nejen finanční pomoc a jsem rád, že pan hejtman se o naši činnost aktivně zajímá a pomáhá nám. Podpora Pardubického kraje totiž patří v rámci celé České republiky mezi nejsilnější, a to nejen po finanční stránce, ale také formou pravidelných školení záchranářů pro práci s GPS systémy,“ uvedl Jiří Brožek.
 
Vyhledávací studie brownfieldů Pardubického kraje zpracována

Na základě memoranda uzavřeného mezi Pardubickým krajem a agenturou CzechInvest zpracovala Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje vyhledávací studii brownfieldů na území Pardubického kraje. Získaná data byla zpracována a v těchto dnech Pardubický kraj spustil veřejně přístupnou databázi na adrese www.brownfieldy-pk.cz.
„Po podpisu memoranda byla na konci roku 2015 zahájena vyhledávací studie koordinovaná naší agenturou, ze které vychází prezentované řešení databáze brownfieldů. Nemovitosti uveřejněné v této databázi jsou také provázány s Národní databází brownfieldů, kterou provozuje a spravuje agentura CzechInvest,“ uvedl ředitel Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje Richard Červenka.
„Kromě klasické webové aplikace, kterou má většina ostatních krajů, jsme se rozhodli zpracovat lokality brownfieldů ve formě tzv. chytré mapy, která všem zájemcům o konkrétní lokalitu poskytne daleko větší množství užitečných souvisejících informací. Jedná se například o údaje o obyvatelstvu, dopravní infrastruktuře, obchodním potenciálu dané lokality a mnoho dalších,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Cílem projektu bylo vytvořit webovou platformu, která umožní investorům, ale i široké veřejnosti získat množství utříděných informací o nevyužívaných lokalitách v Pardubickém kraji, které již neplní svůj původní účel a jsou určeny k prodeji, případně k pronájmu. „Koncept chytré mapy prezentuje data v prostorových souvislostech a představuje tak užitečný analytický nástroj pro výběr vhodné lokality pro různé záměry,“ řekla radní pro investice a majetek Ludmila Navrátilová.
„Jsem přesvědčen, že investor, který se bude zajímat o lokalitu na území Pardubického kraje, získá prostřednictvím chytré mapy mnoho potřebných informací na jednom místě. Může si tak vybrat nejvhodnější lokalitu s ohledem na její plánované budoucí využití, což je základní předpoklad pro další jednání o jeho případné investici,“ uvedl Jan Sirotek, ředitel společnosti Clever Maps a.s., která řešení chytré mapy dodala.
Na příslušném odkaze se můžete přesvědčit, jaké že máme u nás v České Třebové volné plochy k investování nebo i jiné brownfields. Jsou údajně jen dvě (?). První je plocha proti  novému závodu Koradu  o velikosti 6800 m2, určená pro služby a druhá plocha v Borku u Semanínské ulice má velikost 3,5 ha a vznikla po navážce zeminy z dopravního terminálu a je určena pro průmysl.  Ani slovíčko o zbytkovém území Primony, podle zmíněného webu to je asi "rajská zahrada" a nestojí za řeč. Problém je, že nejde o majetek města a insolvenční správce neměl na nahlášení lokality do databáze asi zájem nebo čas (nebo obojí).
 
Pardubický kraj osmým centrem fotbalových akademií

Od začátku nového školního roku funguje v různých krajích České republiky osm Regionálních fotbalových akademií (RFA). V období od 2. do 30. září představilo své zázemí 6 nových center pro talentovanou mládež. Poslední z plánovaných osmi akademií oficiálně zahájila své fungování v Pardubicích.
Po pilotních projektech v Plzni a Jihlavě se podařilo během krátké doby připravit realizaci center pro talentované fotbalisty v dalších 6 krajích a celkově se tak počet fungujících akademií přiblížil původnímu plánu.
Pardubický kraj může díky své poloze koncentrovat talenty z poměrně velkého území. Udržet chce ale především ty, kteří z regionu pocházejí.Přál bych si, aby se fotbal dostal na takovou úroveň, jako byl za dob Karla Poborského a mluvilo se o něm jako v roce 1996. Věřím, že díky akademii se nám podaří vychovat nové reprezentanty. Pro nás se jedná o završení několikaleté spolupráce mezi krajem a fotbalovou asociací, kterou jsme začali rozvíjet nejprve pomocí projektu Bezpečné branky, na který v letošním roce navazují další a další projekty,“ řekl hejtman Martin Netolický.
V pardubické RFA se od začátku září věnuje kolektiv trenérů a vychovatelů 47 hráčům ve dvou kategoriích U14 a U15.
Regionální fotbalové akademie FAČR
Akademie pro hráče do 14 a 15 let si kladou za cíl sjednocení výchovy nejtalentovanějších hráčů v dané lokalitě a zahájení jejich systematické práce pod dohledem špičkových odborníků. V akademiích jsou pak pro hráče zajištěny společné tréninkové a vzdělávací procesy od pondělí do pátku, preventivní programy péče o zdraví s důrazem na komplexní rozvoj mladého člověka jako hráče i osobnosti.
Samozřejmostí na půdě akademií je servis v podobě stravovacího a pitného režimu, v případě potřeby také ubytování internátního typu. Právě každodenní možnost porovnání se s nejlepšími vrstevníky a zdravá rivalita v akademiích, může hráče posunout v jejich vývoji dál. Hráči se po týdnu stráveném v akademii vrací zpět do svých klubů, v nichž absolvují soutěžní zápasy.
Na území ČR fungují od loňského roku zatím RFA v Plzni a na Vysočině v Jihlavě. V průběhu roku 2016 pak byla podepsána také memoranda o vzniku RFA v Jihočeském, Olomouckém, Ústeckém, Pardubickém, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Se začátkem školního roku 2016/17 tak bude v provozu již osm akademií. Ty fungují díky vzájemné spolupráci FAČR, krajských a městských samospráv a také místních fotbalových klubů.
 
Sociální služby Česká Třebová - Domov pro seniory, přijmou zaměstnance na pozici Pracovních přímé obslužné péče - dobrý zdravotní stav, čistý trestný rejstřík, chuť pracovat s lidmi. Kurz Pracovníka v sociálních službách není podmínkou, zkušenost s péčí o seniory vítána. 12 hodinové směny ,nepřetržitý provoz o SO, NE, svátcích.

Pardubický kraj navštívila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Pardubice (30. 9. 2016) – Na jednodenní návštěvu Pardubického kraje dorazila v pátek ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, kterou v doprovodu hejtmana Martina Netolického čeká velmi bohatý program. Během dne se potká s mladými fotbalisty, ale i třeba se zaměstnanci horské služby.

 

„S paní ministryní jsme diskutovali především o tom, jak budou v příštím období nastaveny dotační tituly pro čerpání evropských peněz. Probrali jsme také problematiku rekonstrukce Evropského domu  v Pardubickích a na závěr první části programu se paní ministryně setkala se zaměstnanci Centra pro regionální rozvoj v čele s generálním ředitelem Zdeňkem Vašákem,“ uvedl hejtman Martin Netolický

Lékařská fakulta v Hradci Králové navýší počty studentů v angličtině o třetinu

Zájem zahraničních studentů o studium na Lékařské fakultě UK v Hradci Králové oproti minulému akademickému roku vzrostl a univerzita jich v letošním roce také o tři desítky více přijme. Jde o výuku v angličtině, kde si studenti plně hradí školné. „Nejen že nás těší  zvýšený zájem o studium a reflektujeme tak kvalitu naší výuky, ale je to pro naši fakultu také významný zdroj příjmu. Dotujeme jím schodek v rozpočtu univerzity pro české studenty,“ říká Prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc., dlouholetý univerzitní pedagog, lékařský náměstek FN HK a senátor. 
Posluchárny v novém akademickém roce naplní zhruba 190 nových studentů všeobecného lékařství, 40 zubního lékařství a 25 budoucích všeobecných sester. Počet českých mediků se pohybuje v posledních čtyřech letech v podobném rozmezí, počet zahraničních studentů v angličtině se zvyšuje z loňských zhruba 60 na 90. Do dalšího ročníku postoupí zpravidla o 20% studentů méně.
Z historie Národního registru lékařů vyplývá, že při současných celkových počtech univerzitami produkovaných lékařů, kteří skutečně nastoupí do praxe, se obsadí zhruba 850 plných úvazků ročně. Již nyní jich ale v našem zdravotnictví chybí podle analýzy Ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických služeb a statistiky zhruba 1.700. V některých specializacích se tak po odchodu stávajících lékařů do důchodu projeví problém již po roce 2018 a v lůžkové části pak do tří až čtyř let. Tato oblast se přitom regionálně potýká s nedostatkem lékařů již dnes a služby zajišťuje jen díky velkému přesčasu doktorů.
„Vnímám volání České lékařské komory a Ministerstva zdravotnictví po zvýšené produkci lékařů fakultami. Výuka budoucích lékařů je ale vysoce provázaným systémem. Nejde kapacitně jen o prostory učeben, ale i o to, kolik studentů jsme schopni odučit na klinice a skloubit to s prací. S případným přijetím dalších studentů by se pravděpodobně ukázalo, že bychom potřebovali nejen novou budovu, ale i posilu ohledně vyučujících kolegů. A ty k tomuto účelu připravit je daleko náročnější než příprava studentů. Kdyby to také mělo být na úkor přijímání zahraničních studentů, bylo by navíc potřeba ten schodek dorovnat z rozpočtu,“ ilustruje situaci profesor Jaroslav Malý.
Vysokému zájmu veřejnosti se také těší Univerzita třetího věku, kterou fakulta nabízí. Kapacita kurzu byla proto navýšena na 80 posluchačů. Výuka je tu rozdělena do dvou semestrů po deseti tříhodinových blocích a zabývá se zdravým stárnutím. Obsáhne patologické aspekty stárnutí, doporučení, jak předcházet rizikovým faktorům vedoucím k onemocnění, prevenci snížené soběstačnosti i socioekonomické souvislosti stárnutí. Průměrný věk posluchačů byl v minulém akademickém roce 69 let, třem nejstarším účastnicím bylo 83 let. Studium zakončilo úspěšně písemným testem 67 z 80 posluchačů a osvědčení převzali ve Velké aule pražského Karolina. O tom, že byla pro své absolventy prestižní a sociálně přínosnou záležitostí, svědčí i to,  že byli v aule přítomni také rodinní příslušníci a přátelé absolventů.
Královéhradecká lékařská fakulta pořádá každoročně rovněž zlatou promoci, při níž se setkávají absolventi LF UK, kteří promovali před padesáti lety. Mnozí se tu od skončení fakulty setkávají poprvé. Posluchárny se v novém akademickém roce poprvé otevřou všem studentům v pondělí 3. října.