Nejsilnější atletické týmy změří síly v Ústí nad Orlici        


 Již po jednašedesáté si to rozdají nejsilnější atletická družstva o mistrovské tituly. Tentokrát se domácí špička sejde na stadionu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí a nebude chybět ani většina olympioniků z Ria.

 Dukla obhajuje svou dominanci

Historicky nejúspěšnějším mužským týmem je Dukla Praha, která má na svém kontě již pětapadesát titulů. Pouze v pěti případech ji o nejcennější vavřín připravily jiné týmy. Třikrát se to podařilo Kroměříží a dvakrát Olympu Praha. I letos je armádní klub největším favoritem. Však v jeho barvách nastoupí řada úspěšných reprezentantů, včetně olympioniků.

Například v tyči mužů nastoupí oba finalisté z nedávných olympijských her, tedy čtvrtý Jan Kudlička i sedmý Michal Balner. Ve výškařském sektoru bude největší oporou další úspěšný olympionik Jaroslav Bába. Stovku a dvoustovku poběží vícemistr Evropy Pavel Maslák a na trojce se představí Jakub Holuša. Dukla má tradičně silné i vrhy. V kouli bude hlavním favoritem Tomáš Staněk, který si před pár dny ve Varšavě vylepšil sezónní maximum a v kladivu bude jen těžko hledat přemožitele Lukáš Melich.

Silnou sestavu bude mít i Olymp Praha. Tým ze Stromovky se bude opírat hlavně o vícebojařský kvartet v čele se stříbrným medailistou z ME Adamem Sebastianem Helceletem, kterého doplní další olympionik Jiří Sýkora, účastník mistrovství Evropy Marek Lukáš i nadějný Jan Doležal. Tradiční oporou je překážkář Petr Svoboda a plný bodový zisk se očekává od čtvrtého muže evropského šampionátu v dálce Radka Jušky. Olymp má též velmi kvalitní sprintery jako jsou Jan Jirka, Jan Tesař nebo Michal Desenský.

Vítězem základní části extraligy byla Univerzita Brno, která má jistě také medailové ambice. Jednou z hlavních opor bude semifinalista evropského šampionátu na čtvrtce překážek Martin Kučera. Brněnskou jistotou jsou pak zkušení vrhači Jan Marcell a Igor Gondor a pravidelným sběratelem nemalých bodových zisků je běžec Lukáš Olejníček.

Každoročním účastníkem je i Slavie, kde budou největšími nadějemi například půlkař Filip Šnejdr, stýplař Michal Šmahel nebo sprinter Marcel Kadlec. Tým z pražského Edenu bude též spoléhat na překážkáře Václava Baráka, který navíc zavzpomíná na své vícebojařské časy a měl by startovat i v tyči.

Loni stříbrná Hvězda Pardubice má ve svých řadách Filipa Sasínka. Ten poběží půlku i patnáctku. Dalším kvalitním běžcem v modrém dresu bude Jan Janů. Ve vrhačských disciplínách budou pardubičtí spoléhat zejména na Martina Staška.

Také Vítkovice v minulém ročníku vybojovaly umístění na stupních vítězů. Významný bodový zisk se očekává od trojskokanů Lukáše Kunce a Bohumila Bětuňáka či výškaře Martina Heindla. Nejvyšší umístění získávají i vítkovičtí běžci v čele s Jakubem Zemaníkem. Sprinterskou oporou bude Zdeněk Stromšík.  

USK nebo někdo jiný?

Hlavními adeptkami na prvenství v soutěži žen jsou atlety USK Praha. Vysokoškolský klub bude mít velmi silné obsazení v tyči, kde bude startovat duo olympioniček Jiřina Ptáčníková a Romana Maláčová, které ještě doplní talentovaná Amálie Švábíková. Běžkyně specialistky bude chtít na trojce potrápit Anežka Drahotová, další běžeckou oporou bude Lucie Sekanová. V dálce a nad krátkými překážkami by se měla představit šestá vícebojařka z evropského šampionátu Kateřina Cachová. USK má ve svých řadách také naší současnou nejlepší sprinterku Barboru Procházkovou a nebude chybět ani překážkářka Denisa Rosolová.

Silným konkurentem bude Olymp Brno, který bude spoléhat v běžeckých disciplínách na Evu Vrabcovou, jelikož poběží patnáctku i pětku. Na hladkých sprintech bude hlavní nadějí účastnice ME v Amsterdamu Marcela Pírková. Na krátkých překážkách bude usilovat o prvenství Lucie Koudelová a na těch dlouhých se pokusí posbírat co nejvíce bodů slovenská posila Michaela Pešková. V tyčkařském sektoru nastoupí Rebeka Šilhanová.

Bronzovou pozici obhajuje Olymp Praha, v jehož sestavě figurují například na sestry Velďákovi, které nastoupí do dálky i trojskoku. Stovku a dvoustovku poběží bronzová medailistka z ME do 17 let Nikola Bendová. Ta před pár dny vylepšila dorostenecký národní rekord na dvoustovce. Na středních tratích budou startovat Lenka Masná a Diana Mezuliániková a ve výšce bude jednou z favoritek Nikola Strachová.

Dvojnásobná mistryně republiky na 1500 a 5000 metrů Simona Vrzalová je sestavě Vítkovic. Ostravský klub bude stavět také na sprinterce Janě Slaninové nebo oštěpařce Nikole Ogrodníkové.

Pardubice mají největší naději v Kristiině Mäki, která poběží půlku a patnáctku. Své zkušenosti bude chtít zúročit i koulařka Jana Kárníková.

V základní části extraligy si velmi zdatně vedly i ženy z Kolína v sestavě kladivářkou Kateřinou Šafránkovou, finalistkou evropského šampionátu a účastnicí olympijských her nebo slovenskou sprinterkou Ivetou Putalovou.

TEPO Kladno bude spoléhat na diskařku Elišku Staňkovou nebo oštěpařku Jarmilu Jurkovičovou. Obě startovaly na mistrovství Evropy v Amsterdamu, Staňková je dokonce finalistkou z tohoto šampionátu.

Mistrovství České republiky družstev na dráze odstartuje na stationu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí v neděli 4. září v 10:30 hod. závodem v chůzi na 5000 metrů mužů a dálkou žen.

Účastníci MČR družstev

Muži: Dukla Praha, VSK Univerzita Brno, PSK Olymp Praha, AK Olomouc, ASK Slavia Praha, Hvězda Pardubice, SSK Vítkovice, AK Škoda Plzeň, TJ Sokol Opava, SK Nové Město nad Metují

Ženy: USK Praha, AK Olymp Brno, PSK Olymp Praha, SSK Vítkovice, TJ Sokol Kolín, TEPO Kladno, AK Škoda Plzeň, ASK Slavia Praha, Hvězda Pardubice, TJ Sokol Opava.