PARTNERSTVÍ ŠKOL POKRAČUJE


Gymnázium Česká Třebová spolupracuje již od roku 2005 se Strednou odbornou školou ve Svitu na Slovensku. Loni na podzim absolvovaly na této škole dvě učitelky gymnázia stáže (tzv. shadowing). Letos v září přijelo do České Třebové na výměnný pobyt dvanáct slovenských žáků se dvěma pedagožkami. Náplní jejich návštěvy nebylo jenom poznávání partnerského města a gymnázia, ale i odborné exkurze.

Slovenští hosté obdrželi v městském muzeu Cestovní pas České Třebové a opravdu jej hojně využili. Prohlédli si pod vedením lektorky Mgr. R. Urbánkové všechny expozice, se studentem Vojtěchem Johnem absolvovali prohlídku města a rotundy svaté Kateřiny, prohlédli si expozici Semanínská renesance. Velmi se jim líbila architektura a vybavení dopravního terminálu. Na náměstí se zúčastnili Světového dne první pomoci. Využili možnost vyzkoušet si svou zdatnost na lezecké stěně. Celkově měli slovenští přátelé z České Třebové velmi pěkný dojem, jistě i díky vlídnému přijetí v ekocentru Podorlicko, kde na ně čekaly i malé dárky od Města Česká Třebová.

Ledy mezi českými a slovenskými studenty roztály již při úvodním večeru, na který gymnazisté donesli z domova občerstvení. Vzniklo z toho zajímavé jazykové okénko. Ozývaly se dotazy: „A čo je to taký řízek? Ahá, rezeň. A sekaná – aj fašírka!“ Po seznámení došlo i na jiné dotazy: „A čo značí Ty vole? – aj! Ty kokso po našem. Hlemýžď je slovensky slimák? – A jak říkáte slimákovi? Jak říct líbíš se mi?“ …

Čeští studenti se slovenským partnerům věnovali při prohlídce školy, zasportovali si společně v tělocvičně a na bowlingu. Absolvovali spolu celodenní exkurzi. Při ní se v Semaníně a okolí seznámili nejenom s historií osídlení, ale i s historií využívání nerostných surovin a jejich zpracování. Na naučné Stezce ČSOP vyzkoušeli nové herní prvky a svoje znalosti zvířecích stop a trusu. V archeologické osadě Křivolík popsal studentům Tomáš Záruba výrobní postupy při zpracování pazourku, mědi, bronzu a železa. Při návratu údolím Křivolíku se žáci seznámili s protipovodňovými opatřeními v krajině. Večer v ekocentru byl věnován promítání filmu o ochraně přírody v České republice a povídání.

Součástí návštěvy Litomyšle byla i exkurze do odborných učeben Fakulty restaurování Univerzity Pardubice, kde jim byl zasvěceným průvodcem proděkan fakulty PhDr. Tomáš Kupka. Slovenské studenty, budoucí maturanty oboru biotechnologie a tiskaře, zaujaly nejenom pracovní postupy při záchraně starých tiskovin, ale i možnosti studia v Čechách.

Další velmi zajímavou a pro studenty přínosnou exkurzí byla návštěva vodárny, kde se jim věnoval jednatel společnosti ORVOS Ing. Jiří Šilar. Po týdnu čeští studenti doprovázeli slovenské partnery při odjezdu na nádraží a již se těší na další setkání. To proběhne v červnu 2017 ve Svitu, kam jsou gymnazisté pozváni na Den životního prostředí.

Hana Grundová