JEDNA Z NEJLEPŠÍCH ČESKÝCH TRIATLONISTEK JANA JIROUŠKOVÁ Z ČESKÉ TŘEBOVÉ NEOPOUŠTÍ STUPNĚ VÍTĚZŮ ANI LETOS


Mistrovství republiky Poslední červencový den proběhlo v jihočeském městě Tábor mistrovství republiky na tratích 750m plavání + 20km kolo + 5km běh. Počasí závodu nepřálo, bylo velmi chladno a deštivo. Jana Jiroušková přijela závodit s velkou podporou fanoušků v podobě kamarádek a jejich dětí ve vedení s dcerkou Terezkou a rodinným týmem.
Plavání se uskutečnilo v rybníce Jordán. Z vody vybíhala na šesté pozici a následoval velmi náročný výběh na náměstí. Jana jela ve druhém balíku, děvčata pravidelně spolupracovala a snažila se dojet první skupinu, ve které jely ruské závodnice (účastnice OH v Riu 2016). Na poslední disciplínu vybíhala Jana Jiroušková z osmé pozice. Pětikilometrový běh ji vyšel dobře. V cíli byla mezi českými děvčaty třetí a s bronzovou medailí z MČR v kategorii ŽENY ELITE byla velmi spokojená. V kategorii 30-39 let si odvezla stříbrnou medaili.  
LIPNO
V sobotu 20. srpna proběhl další závod Českého poháru v triatlonu na Lipně. Účastníky sprint triatlonu čekalo 750 metrů plavání, cyklistický okruh měřil 20km a závěrečný běh 5km.
Voda byla chladná a byly povoleny neopreny. Plavání bylo situováno do 2 okruhů a zpestřeno výběhem z vody. Startovní pole se roztrhalo jen nepatrně. Jana naskakovala na kolo po boku hlavních favoritek Rudolfové a Gajdošové. Cyklistika měla velmi těžký profil, v každém okruhu čekal na závodnice 2,5km dlouhý kopec a jeho závěrečný úsek byl obtížnější než kopec „na Hory“. Jana Jiroušková společně s  jmenovanými děvčaty pravidelně spolupracovala a jejich náskok postupně rostl. Na běh vybíhaly všechny naráz a skoro celý závod běžely jedna druhé po boku. Závěrečný finiš byl zdrcující. Sprintovalo se 200 metrů a Jana protnula cílovou pásku na 2. místě. Následné vyhlášení proběhlo v Marina Aréně, která byla uprostřed olympijského Rio parku 2016.
DECIMUŽ Cyklo Stratílek Sport Klub Litomyšl uspořádal 26. srpna 34. ročník velice populárního DECIMUŽE. Stovku závodníků čekala desetina trati „Železného muže“, tedy 400 metrů plavání v litomyšlském koupališti, osmnáct kilometrů cyklistiky přes Němčice a Sloupnici a na závěr 4,3 kilometru běhu na Černé hoře. To co předváděla českotřebovská triatlonová hvězda Jana Jiroušková, to pořadatelé v předcházejících ročnících ještě neviděli. Do sedla svého bicyklu nasedala s velkým náskokem, když „PÁNI TVORSRVA“ se kdesi v nedohlednu ještě cákali v místním bazénu. Jediný starosta Nové Paky Rudolf Cogan, mnohonásobný „železný muž“ ji dokázal předjet a do závěrečného běhu se vydal s malým náskokem. Do poslední disciplíny vybíhala Jana Jiroušková po boku svých kamarádů Josefa Dolečka a Pavla Münstera, kteří jí byli na kole velkou oporou. Pravidelným tempem se však i těmto borcům vzdálila. Za mohutného povzbuzování celé rodiny a všech fanoušků proběhla ruku v ruce s dcerkou Terezkou na druhém místě v absolutním pořadí. Pořadatelům spadl kámen ze srdce až to „žuchlo…“. Přes půl hodiny se domnívali, že budou nuceni letošní závod přejmenovat na „DECIŽENU“. Zvítězil Rudolf Cogan (Nová Paka) (55:29,9), před Janou Jirouškovou (RCR Bike Team Česká Třebová) (56:17,3), třetí doběhl Josef Doleček (FORT SMC Ústí nad Orlicí) (56:40,9). První sedmičku uzavíral Jan Havran (ISCAREX Česká Třebová) (59:22,3)  Milan Richter

Jana Jiroušková   Foto: Archív ČTřZ