POZVÁNKY NA ŘÍJEN                                                      
Jazz&Blues on the Rails

Od září v Malé scéně opět funguje abonmá jazzových koncertů, které v uplynulé sezóně oslovilo stovku předplatitelů a celkem na koncertech téměř 1500 lidí. Úspěch tohoto cyklu nás moc těší, proto jsme na novou sezónu nachystali opět pestrý program.
Ten začal v září koncertem brazilského kytaristy Adriana Trindade – a pokračuje již 3. října koncertem Izraelky Inbar Fridman. Ale to není ani zdaleka všechno! V říjnu se totiž v programu sešly také hned dva mimořádné jazzové koncerty, na které mají abonenti tohoto cyklu 50% slevu.
Prvním z nich je koncert vynikajícího českého kontrabasisty, rodáka z Ústí nad Orlicí, Františka Uhlíře, který k nám zavítá společně s italským pianistou Robertem Magris v úterý 11. října. Druhým potom koncert amerického zpěváka a bubeníka Chucka Wansleyho v úterý 25. října.
Všechny srdečně zveme, vstupné je přívětivé, pro nedržitele abonentních průkazů je to 100,- Kč.
 
Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka

Již v sobotu 1. října začíná 12. ročník varhanního festivalu, který má i letos pět koncertů. Toho zahajovacího se ujme vynikající lucemburský varhaník Paul Kayser, kterého potom vždy každou sobotu vystřídají další mimořádní interpeti. Dramaturgie celého festivalu se i letos ujal Jan Lorenc. Ten do programu zařadil například koncert Františka Vaníčka (8/10) nebo studentů Univerzity Hradec Králové, kteří celý festival zakončí v sobotu 29/10.
I letos se bude konat externí koncert. Letos to bude koncert v Třebovicích, kde je v kostele sv. Jiří nádherný nástroj, který nutně potřebuje restaurovat. Na opravu tohoto nástroje budou moci návštěvníci festivalu přispět. Koncert v Třebovicích provedou Václav Uhlíř (varhany) a Jiří Stivín (flétna).
Novinkou letošního ročníku je koncert v Litomyšli, který proběhne v sobotu 22/10 v klášterním kostele. Provedou ho Drahomíra Matznerová (varhany) a Barbora Polášková (zpěv). Tento koncert je zařazen díky velké shodě náhod, díky Bohu za ně. A my doufáme, že si díky němu najdou cestu na náš festival i Litomyšláci.
Všechny koncerty v České Třebové se letos konají v kostele sv. Jakuba Většího. A na všechny, včetně externích, je vstupné opět velmi vstřícné: 100,- Kč. (Držitelé abonentních průkazů KPH mají 50% slevu.)
 
Poslední recitál Marty Kubišové

Bylo mým přáním, když jsem nastoupil do funkce ředitele KC, abychom u nás uspořádali koncert zpěvačky, které si velmi vážím, Marty Kubišové. A hned vloni na jaře jsme o něm začali vyjednávat. Byli jsme úspěšní, nalezli jsme termín a vystoupení dohodli. Na 13. října 2016.
V době, kdy jsme podepisovali smlouvu, jsme neměli tušení, že se bude jednat o jeden z posledních koncertů Marty Kubišové vůbec.
Tato výjimečná zpěvačka byla postižena bolševikem jako málokdo jiný, přes dvacet let nesměla zpívat. Po listopadu 1989 přišel její velký návrat. Jak uvádí server Českého rozhlasu, je symbolem odvahy, vnitřní síly a člověkem, který si dokázal nezadat.
„Jeden den mi lidé po koncertu říkají – z vás prýští ta síla – ale já se druhý den cítím jako vyždímaný hadr. To jsem dřív neměla. Člověk musí znát své síly a hlavně nesmí sám sobě něco nalhávat. A já jsem toho názoru, že bych neměla vyvolávat na jevišti soucit. V nejlepším se má přestat,“ řekla Kubišová, proč se rozhodla skončit s kariérou.
Na koncert Vás srdečně zveme. Lístky v předprodeji již od 15/9.
 
TRIARIUS a jejich slavné Rozhovory

Na pátek 7. října připravil Modrý trpaslík malý bonbónek. TRIARIUS tu odehraje představení podle Alexandra Vveděnského: Jistý počet rozhovorů čili Úplně předělaný snář! Důvodem znovuuvedení této hry je fakt, že jejím uvedením před deseti lety začal Modrý trpaslík fungovat.
TRIARIUS hru přezkoušel a dodal jí novou tvář. Obsazení však zůstalo stejné, těšit se můžete na Lenku Špaisovou, Jiřího Duchoně, Ivoše Soukupa a Josefa Jana Kopeckého. První premiéru měla hra v podání TRIARIA již 16/6 2001, slaví tedy také malé výročí, již je jí v triariovském provedení 15 let.
V pořadí již třetí (druhá obnovená) premiéra Rozhovorů začíná ve 20.00 hod. Vstupné 60,- Kč. Díky novému kabátu je ovšem hrána pouze pro omezený počet lidí – proto si, pros