Nová 55. sezóna Kruhu přátel hudby

zahájena pěveckým koncertem


V e čtvrtek 15. září 2016  zahájil novou 55. sezónu Kruhu přítel hudby pěvecký koncert, na kterém vystoupily dva špičkové pěvecké sbory z našeho kraje, smíšený sbor Salvator z Chrudimi a  VUS Pardubice.   V úvodním vystoupení předseda Kruhu přátel hudby přivítal posluchače  a vysvětlil  záměry pro novou sezónu. Stejně jako  loni je zařazen jeden koncert, na kterém vystoupí umělec s vazbou na naše město, což byl právě (stejně jako loni) úvodní koncert sezóny, na kterém jsme přivítali v roli dirigenta (sbormistra) Janu Mimrovou. Opět je také zařazen koncert z Listiny mladých umělců ČHF a po dohodě s ředitelem Kulturního centra Mgr. J. Kopeckým  se v sezóně objeví poprvé autorský koncert. Mimo koncerty v rámci abonomá mají členové KPH  možnost návštěvy všech koncertů v rámci českotřebovských festivalů s 50% slevou. Kruh přátel hudby v České Třebové má velkou tradici a také nový ročník má proti jiným městům v našem kraji velký počet předplatitelů.
Úvodní koncert sezóny 2016/2017  měl název "Koncert k výročí narození Karla IV. a to také určovalo program koncertu. Koncert uváděl MgA. Tomáš Žídek (*1981), chrudimský regenschori,  který je absolventem dirigování na Konzervatoři Pardubice a na HAMU Praha. Představil se jako velký znalec duchovní hudby a také jako autor, zazněla např.  jeho úprava písně Ej lásko, lásko.
Smíšený sbor Salvátor
Založil jej MgA. Tomáš Žídek v roce 1999, původně jako mládežnické pěvecké těleso, dlouhou dobu složené takřka výhradně z řad středoškoláků a vysokoškoláků, pocházejících z Chrudimi a okolí. Svým názvem se sbor hrdě hlásí k chrudimské duchovní tradici - uctívání Spasitele skrze milostný obraz nejsv. Salvátora, který je umístěn na hlavním oltáři arciděkanského chrámu. Těleso se repertoárově orientuje převážně na duchovní hudbu. Soubor absolvoval více než 200 koncertů a zúčastnil se několika mezinárodních soutěží. Po pravidelné úspěšné spolupráci se v lednu 2015 stala druhým dirigentem sboru Jana Mimrová, posluchačka dirigentského oddělení Hudební fakulty AMU v Praze. Její práce s tímto sborem byla těžištěm koncertu v Malé scéně.
Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice (VUS)
Hudební těleso zbylo založeno v roce 1950 doc. Ing. Vlastislavem Novákem, CSc. Soubor se pod jeho vedením řadil mezi přední česká vokální tělesa. Vletech 1994 - 2007 VUS řídil jeho žák, dnes varhaník a pedagod Jiří Kožnar a další tři roky pak MgA. Ondřej Tajovský z Bma. Od července 2010 je šéfdirigentem Tomáš Židek. VUS obdržel za rok 2011 cenu SBOR ROKU ČR a jeho šéfdirigent cenu SBORMISTR JUNIOR ČR 2014. V soutěžích Akademické Banské Bystrice 2013 získal VUS dvě zlatá pásma, jednu kategorii vyhrál a obdržel další tri mimořádné ceny, v roce 2015 se na ABB umístil 2x ve zlatém pásmu s jedou mimořádnou cenou. Na Mezinárodním festivalu sborového  umění Jihlava 2013 byl druhý ve zlatém pásmu v mezinárodní soutěži komorních sborů, v roce 2014 byl na prvním místě v kategorii smíšených sborů a v roce 2015 byl do Jihlavy pozván jako laureát tohoto festivalu. V roce 2014 na MF Rybnický sborový podzim v Polsku vyhrál kategorii smíšených sborů a zúčastnil se italského festivalu Polifonico Guido ďArezzo. V červnu 2016 se zúčastnil třech soutěží na 44. ročníku Svátky písní Olomouc a obdržel tri zlaté medaile. Pravidelně se účastní a zdárně se umísťuje v soutěžích v Pardubicích na Mezinárodním festivalu akademických sborů IFAS, který VUS v časech pod vedením svého zakladatele doc. Nováka pořádal.  O prázdninách 2015 a 2016 se účastnil týdenních projektů Wroclawské filharmonie Singing Europe (Zpívající Evropa) v polské Wroclawi, kde účinkoval s předními akademickými sbory k oslavě titulu Evropské hlavní město kultury 2016.