Pohltí průmyslová oblast v Křivolíku území

určené pro sport a rekreaci?


Zachrání nás územní plán?

Na úvod dopis čtenáře, který následovala také řada telefonátů od lidí, kteří se měli možnost se záměrem seznámit:  Byli to zejména zahrádkáři z Křivolíku, ale nejen oni. Jedná se totiž o záměr rozšířit průmyslovou zónu v Křivolíku na úkor rozvojových ploch pro sport a rekreaci...

Jak dědeček měnil až vyměnil

Okolo České Třebové je mnoho pěkných míst k odpočinku jak pro lidi tak i klid pro různé živočichy.
Křivolik je jedno z nich. Rybník Panamák plný ryb, hned vedle na 120 vzrostlých olší křovin a potůčku kde žije ropucha, skokan hnědý a zelený, zmije a užovka, nemluvě o tom, že každý rok tam vyvede srnčí zvěř koloucha. Letos ho bohužel při sekání traktorem usmrtili.
Když je louka kolem vody posekaná je tam pěkná procházka, lidé tam věnčí a koupou své pejsky, do tohoto rybníka vtéká potok z Křivolíku.
Od roku 1979 mají na přilehlé stráni má spolek zahrádkářů své zahrádky a chatky, které jejich majitelé pracně vydupali z ničeho. A teď se dohodlo podle získaných informací dohodlo několik lidí z M.Ú., že se tato lokalita změní na továrnu na plasty. Rybník se zasype, stromy se pokácí (chce li někdo skácet strom nebo jen ořezat větve, tak ví jak se k tomu staví radnice.) Zanikne příjezdová cesta kudy mohou přijet hasiči nebo rychlá lékařská pomoc, pokud by se něco stalo na pozemcích zahrádkářů. Hlavně, že se pořád mluví o ochraně životního prostředí.
Ještě nedávno se mluvilo vybudování rybníčku na koupání se samočisticí schopností. BOHUŽEL kouzlo peněz mění všechny plány. J. Pop

Nebyl to jediný ohlas na skutečnost, která zatím teprve v jednání. Občané si zaslouží, aby se o tomto problému psalo a hovořilo veřejně, dotýká se vlastně celého města. Mohlo by to dopadnout i tak, že by se vše projednalo sice v souladu se zákonem, ale v časové tísni bez možnosti záměr podrobněji veřejně diskutovat. 

O jaký problém vlastně jde: Majitel průmyslového areál v Křivolíku  a také majitel zatím nevyužitého areálu bývalé Primony je v insolvenčním řízení, na jehož základě byla vyhlášena vynucená dražba jeho majetku. V prvním kole dražby se kupce najít nepodařilo, až  druhém kole, které proběhlo v nepříliš dávné době.  Obě průmyslové lokality byly prodávány jako jeden celek, jeden "balík". Novým  majitelem uvedených nemovitostí se stal Josef Škrkoň - Techplast a.s. Česká Třebová. Tuto skutečnost si může každý zjistit z veřejně přístupného katastru nemovitostí. 

Proč se tak stalo je samozřejmě věc nového majitele a nejsou k tomu žádné připomínky. Společnost Techplast má nyní většinu výroby v Benátkách, kde má omezen další rozvoj a kde dochází určitému střetu zájmů mezi průmyslovým využitím lokality a bydlením v těsné blízkosti, problémy jsou i s logistikou a zásobováním firmy vedené po místní komunikaci s malou kapacitou. Odkoupení nemovitostí v nucené dražbě nebývá tak finančně náročné. Vznikla ovšem povinnost brát buď všechno nebo nic. Při běžném způsobu nákupu nemovitosti si kupec vybírá to, co potřebuje a co už nechce, nebere.

A tak všichni, kteří zjistili, že koupě proběhla, se radovali, že konečně se podaří plně využít průmyslový areál bývalé Primony, i když je nyní v poslední verzi územního plánu veden jako smíšené území pro obchod a služby. Je to však v podstatě "brownfield", tedy nevyužité bývalé průmyslové území, zbořeniště, z dálky jsou vidět nezbourané průmyslové objekty bývalé přípravny a další.  Připomínají bombardované Drážďany po II. světové válce.  Podle dříve zveřejněných studií zde mohl být třeba hotel a bytová zóna. 

Zástupci developerů, kteří sem tam přijedou, by zde třeba rádi viděli další  "Dům s pečovatelskou službou", neboť na jeho postavení jsou státní dotace a také se jej většinou podaří dobře a rychle obsadit. O bytové objekty není (aspoň v České Třebové) zájem. Moc reálný není i ten hotel, snad najde li se nějaký budoucí nájemce či provozovatel. Nakonec současná obchodní zóna potřebuje nějakou návaznost.  Ale i průmyslové využití bývalé Primony by jistě nikomu nevadilo, výroba zde přece byla již posledních 150 let a nové moderní provozy nejsou vůbec šeredné stavby. Plocha má přímou závaznost na silnici I/14 a nebyla by tedy žádná velká překážka pro zásobování. Naproti  vjezdu do bývalé továrny je sice sídliště U Stadionu, bylo tam však již v době výroby v Primoně a díky Primoně vlastně vzniklo. 

Společnost Techplast má však zájem především o průmyslový areál v Křivolíku, kde má záměr nejen postavit novou halu, ale také administrativní centrum společnosti. To vyplynulo z jednání nového majitele nemovitostí se starostou města a také na odboru majetku. Zde se jedná  plochu určenou v územním plánu k průmyslové výrobě přímo napojenou na silnici II/358 také bez problémů se zásobováním výrobního procesu. Pro svůj další rozvoj však požaduje i další plochu směrem "dolů"  do města, na které je nyní už 15 let m.j. rybníček Panamák, vybudovaný v rámci protipovodňových opatření na Křivolickém potoce. Ten odvádí vodu ze svého povodí 5,8 km2 potrubím do Třebovky a při přívalových deštích je třeba vodu zadržet v soustavě rybníčků. Na jejich vytvoření byla poskytnuta dotace SFŽP. Na jednání zastupitelstva 11.8. starosta  města potvrdil, že dne 10. 8. obdrželo město žádost o výměnu pozemků v Primoně právě za pozemky v Křivolíku nad pivovarským rybníčkem.  Průmyslová oblast v Křivolíku, vytvořená při rozvoji dřívější Sigmy v 80. letech  "za komunistů", by se tedy podstatně rozrostla vlastně až k bývalému koupališti.  Město by bylo obklopeno velkou průmyslovou zónou i ze západního směru, kde se dosud v územním plánu počítá s rozvojovým územím pro sport a rekreaci, volně navazujícím na lesy a vybudované rekreační areály města. Proto se velmi zlobí také zahrádkáři, kteří zde působí, přišli by o přístupovou cestu i o klid a možnost relaxování v klidném prostředí.  Město při jednání se zahrádkáři oponuje sice tím, že cesta zde není  oficiálně zřízena, ale co s tou zónou pro rekreaci? Navrhnout změnu by znamenalo zavrhnout dlouholeté snahy o využití tohoto území už od čtyřicátých let! Byla by to změna o 180 stupňů.

Proč bychom  k ní měli přistoupit?

Jedno ze zdůvodnění je takové: město se tím vlastně zdarma dostane k celému zbytku Primony a bude zde (pomocí developerů) moci realizovat své sny o areálu služeb a obchodu.  Na skutečné reálné projekty však můžeme čekat třeba dalších deset let. (A i kdyby tady vznikl, bude to jen další rána pro stále opuštěnější centrum města.)  Rozhodují zase peníze.

Bylo by dobré vyčíslit o jak velké peníze jde.  Za kolik jsme mohli získat zmíněný areál Primony v případě našeho zájmu?  Zjistíme, že bychom museli oželet třeba jen tří až čtyřměsíční příjem z hracích automatů.  Za takovou cenu se chceme  zřeknout záměrů města v Křivolíku pro jiné rekreační využití?  Tady vidíme, jak velkou roli ve všem dnes hrají peníze, jak ovlivňují dřívější záměry, vytvořené už dlouho před námi předchozími generacemi, jak si jich nevážíme.

Nemyslím, že mám ve  všem pravdu. Snad aspoň v tom, že bychom měli o tak vážných věcech diskutovat s občany a ne jen realizovat uzavřenou  politiku v orgánech města za zdmi radnice. Sice s vyhlášením "záměrů města" podle všech pravidel na patřičné úřední desce, webové stránce atd. po stanovený počet dní, ale přesto bez toho, abychom se lidí zeptali, co si o tom myslí. 

Milan Mikolecký

Územní plán Křivolík a okolí

 Křivolík jeden ze záměrů realizace využití oblasti (z roku 2010) (Technická univerzita Liberec,Barbora Šímová) Více ZDE

Křivolík - jeden z plánků na využití oblasti v r. 2002 kdy se připravoval i záměr na výstavbu zimního stadionu

 

Křivolík - další varianta využití - návrh z roku 2010  (Technická univerzita Liberec)  - Lucie Němcová Více ZDE

Jsou i další návrhy na využití oblasti v archivu  MěÚ, odboru investic a rozvoje ěmsta....