Láska má naději

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn se nedávno vyjádřil na adresu některých evropských politiků - Robera Fica, Geerta Wilderse a Miloše Zemana, a též republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa,  že mají společné rysy jako takzvaný Islámský stát. „Populisté využívají polopravdy a přílišné zjednodušování, což jsou dva skalpely největších propagandistů,” řekl Husajn s tím, že perfektním prostorem jsou pro ně internet a sociální média.

„Všichni se v určité míře snaží obnovit minulost, zlaté časy, idylu, kdy lidé žili v čisté formě na prosluněných polích, sjednoceni etnicitou či náboženstvím – žili v míru a izolaci, byli strůjci svého osudu, bez zločinnosti, zahraničních vlivů či válek. Hovoří o minulosti, která se ale v reálu zcela určitě nikde nekonala. Minulost Evropy je, jak všichni víme, všechno možné, jen ne to."  Cožpak nezažila Evropa v minulém století dvě světové války, světovou krizi a čtyřicet let totalitních režimů? Na čem stojí tvrzení některých lidí, že dříve bylo lépe?

Postup, jak druhé zmanipulovat, je jednoduchý. Ty, kdo v sobě nosí nervozitu a strach, vyděsíte pomocí lži nebo polopravdy a přesvědčíte je, že za všechno může jedna skupina. Pak jim dopřejete úlevu: nabídnete řešení, které je pro ně snem a ulehčením, ale pro jiné velikou nespravedlností.   V tomto procesu mnohokrát opakovaném se úzkost a strach postupně promění v nenávist. 

Kdo je pozorný,  jistě si všiml, jak právě v období voleb se mnozí snaží oslovit a získat druhé lidi prostřednictvím jejich strachů a úzkostí  a nabídnutím jistot.

Nemusíme chodit daleko. Před druhou světovou válkou žila v naší zemi společně tři etnika – Češi, Němci a Židé, a to i v České Třebové. Dnes tu dvě z těchto skupin nejsou. Je snadné lidi rozdělovat - dávat je dohromady je ale mnohem, mnohem těžší.

Skutečná naděje je zaměřená do budoucnosti a je jí zapotřebí obzvláště v těžkých chvílích. Nemá-li být laciná typu: „bude líp“ nebo „to nic není, to přejde“,  vyžaduje poctivé úsilí poznat dobro, které je v druhém člověku - a tato dobra jednotlivých lidí navzájem propojovat.

Jen tato pravdivá a poměrně náročná láska dává opravdovou naději do budoucnosti.

Miloš Kolovratník