Mariánský sloup na náměstí opět na svém místě                
Z programu podpory stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru v Pardubickém kraji bylo letos provedeno restaurování Mariánského sloupu na Starém náměstí. Právě v roce, kdytgento m,ariánský slopup slavbí svoje 310. narozeniny. Práci v hodnotě 192 tis. Kč provede Marek Běťák z Němčic.
Demontáž  byla provedena v pátek 8. července 2016 v dopoledních hodinách.  viz ZDE. 
Během dalších dnů se na restaurování pilně pracovalo nejen v dílně v Němčicích, ale také na podstavci na Starém náměstí.  V pátek 26. 8. byla provedena montáž sloupu a v pondělí 29. srpna byla na sloup umístěna socha P. Marie. Fotoreportáž uvádím až se zpožděním, fakt bylo málo času. Je zde zachycena ta nejsložitější část, tedy vyzdvižení a upevnění sochy P. Marie na předem instalovaný opravený sloup ve výšce nad Starým náměstím.  Myslím, žře se renovace instalace dobře povedla, dělali to opravdoví odborníci a dělali to poctivě.
Podle informace starosty města  z 5.9. bude restaurovaný Mariánský sloup ještě znovu opatřen dosud chybějícím zábradlím, které však bude ještě v příštím roce sejmuto a projde také  odbornou renovací.  (mm)