Mariánský sloup na Starém náměstí opraven                     

  • V 310 let dlouhé historii českotřebovského Mariánského sloupu to byla nejméně šestá oprava
  • Od roku 1706 stojí na českotřebovském náměstí Mariánský sloup se sochou P. Marie (Immaculata). Je to kulturní památka s evidenčním rejstříkovým číslem 3841 a pochází od neznámého autora. V předu na podstavci má nápis
    INTERPE
    LLA PRO NO
    BIS O PIA O SAN
    CRISSIMA D
    EIPARA
    Socha P. Marie je kvalitní sochařské dílo, které lze zařadit mezi sochařské práce olomouckého sochaře Jana Sturmera,pochází zřejmě z jeho období, kdy působil ve Svitavách. Mariánský sloup prodělal za dobu své existence řadu oprav. O některých jsou záznamy. Na základě účtů lze doložit opravu v roce 1745-46. Další oprava je zaznamenána po r. 1833, kdy měla být zanedbaná a skoro sešlá socha  opravena obecním nákladem. K opravě celého sloupu došlo během let 1836-37 celkovým nákladem 100 zlatých a 22 krejcarů, dle vyúčtování se podílel Franz Melnitzky a kameník ze Skuhrova, kovář Jan Broulík, Wenzl Springr (kamení), Mates Syrový, zedník a další. Oprava byla hrazena z poplatků odváděných při obdržení městského práva.
    Další oprava je datována do roku 1870 (nové pozlacení sochy P. Marie), nově upravená socha pak byla 10. července posvěcena tehdejším kaplanem Josefem Ledrem. Podobně posvětil sochu po další opravě v roce 1902 farář Jan Matějka.
    Po tzv. "státním převratu" v roce 1918 byla před vánočními svátky začaly vlivné osoby propagovat stržení sloupu z nově pojmenovaného Masarykova náměstí, neboť údajně mimo písmene M nemá Masaryk a P. Marie nic společného. Takové názory propagoval i tisk. Naštěstí se podařilo zakročením u památkového úřadu i upozorněním představitelů města zabránit vandalskému činu.
    Sloup vydržel bez velkých oprav dlouhé období, v roce 1950 je ve zprávě konzervátora státní památkové péče Jindřicha Nigrýna konstatováno, že sloup je v dobrém stavu. O opravě se pak začalo uvažovat v roce 1992 dle návrhu PhDr. Václava Paukrta z Památkového ústavu v Pardubicích. Hlavice, nesoucí vrcholovou figuru byla prasklá. Restaurování v letech 1995 a 1996 prováděli akademičtí sochaři - restaurátoři Karel Krátký a Stanislav Malý z Pardubic. Při rozebírání sloupu se tehdy hlavice rozsypala. Byla proto vyrobena nová z hořického pískovce, která byla na povrchu patinována "v barvě starého kamene" Ostatní části statue byly restaurovány. Písmo a lem roucha P. Marie byly pozlaceny.

    Letos s oprava Mariánského sloupu prováděla tedy již po 20 letech a to za využití prostředků z programu podpory stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru v Pardubickém kraji. Práci v hodnotě 192 tis. Kč provedl Marek Běťák z Němčic.  Z této částky  bylo 100 tis. Kč hrazeno z výše uvedené dotace. Demontáž sloupu byla provedena v pátek 8. července 2016 v dopoledních hodinách, zpětná instalace pak byla prováděna nadvakrát: v pátek 26. 8. byla provedena montáž sloupu a v pondělí 29. srpna byla na sloup umístěna socha P. Marie. Oprava se dokončuje, finalizuje, ke sloupu bude instalováno ještě litinové zábradlí, které pak projde důkladným restaurováním ještě v příštím roce.  Nově opravený Mariánský sloup bude dle tradice opět posvěcen.  (mm)

    Zdroj: Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v okrese Ústí n.O., Státní ústav památkové péče Praha 1998