Obviňování investora za jeho záměr nikam nepovede      
Obviňování investora, že chce větší stavbu, než lokalita snese, nikam nepovede. Diskuze tímto směrem již není moc platná.  Obraťme pozornost k tomu, že tady byl někdo, kdo tuto stavbu umožnil, i když věděl, že jde proti ostrému nedoporučení odborníků národního památkového ústavu.  A byli jsme to my Třebováci.

Tady je zakopaný pes. Nakonec to je vidět i na poslední diskuzi o tom, že další stavby v okolí musí projekty i několikrát měnit, upravovat (přesto že k nim žádné stanovisko památkářů nebylo vydáno),  aby tady nakonec dne 13.6. 2013 vzniklo závazné stanovisko orgánu státní památkové péče vydané Městským úřadem v České Třebové, odborem rozvoje města a investic, které "důrazné nedoporučení" památkářů obrací a uvádí, že lze považovat stavbu za přípustnou. Aby mohl toto závazné stanovisko odbor vydat, projednal se investiční záměr v komisi městského architekta  a její členové s projektem, byť s několika podmínkami, souhlasili.
Složení devítičlenné komise městského architekta včetně kontaktů najdete ZDE
Investor -  spolek a jeho příznivci se pustili do práce s vervou, neměli zajištěnou žádnou dotaci.  Nyní se obhajují. Spolek sám nic nezavinil, jeho pohnutky ke stavbě jsou dobré a stavba je užitečná. Jeho roli mu nezávidím. Mrzí mne, že se nenašel kompromis, nabídky byly poctivé. Škoda, že na straně investora chyběla dobrá vůle. O to víc mě mrzí, že nyní prosakuji i úvahy o ústupu spolku Přátelé Jeunesse Lumiere od sv. Kateřiny. Bylo by to nanejvýš mrzuté a nepřál bych si to. Podstatná část užitečného záměru by vzala za své. Věřím, že se to nakonec vysvětlí, situace se uklidní.
Aby se tak stalo, tak je třeba aby se pozornost veřejnosti upřela jiným směrem. Tím, kdo by se měl obhajovat je někdo jiný, tedy komise městského architekta, která umožnila odboru rozvoje města a investic jako orgánu státní památkové péče zmíněné závazné stanovisko vydat. Nyní jen zástupci města tvrdí, že nic s úpravou projektu už nemohou udělat, že to jen na investorovi a tím posílají "míček" na jeho stranu hřiště. Míček však patří jinam, naznačuje to již stanovisko hejtmana Martina Netolického, který pro  budoucnost požaduje nutnost vytvoření ochranného pásma kulturní památky. Připomínky památkářů skutečně nejsou zcela závazné, ale pak by měl být někdo, kdo by neakceptování jejich "důrazného nedoporučení" veřejně obhájil. Místo toho je tu hra na schovávanou.  Milan Mikolecký
 
Netolický: Rotundu svaté Kateřiny je nutné chránit. Vytvořme ochranné pásmo.

V souvislosti s diskusemi a petičními akcemi, které již řadu měsíců probíhají v našem městě, budu prostřednictvím krajského úřadu navrhovat vyhlášení okolí rotundy svaté Kateřiny v České Třebové ochranným pásmem dle zákona o státní památkové péči. Do budoucna tak zamezí případným stavebním pracím v jejím blízkém okolí.
Vzhledem k tomu, že rotunda je nejstarší stavbou ve městě a zároveň jedinou dochovanou románskou rotundou ve východních Čechách, měla by tomu odpovídat její ochrana a zajištění blízkého okolí. Považuji za nezbytné reagovat na petiční akci a diskuse ve městě, které je potřeba utišit. K návrhu, který podám krajskému úřadu, se bude následně vyjadřovat Národní památkový ústav. Po jeho kladném stanovisku by měl městský úřad v České Třebové ochranné pásmo vyhlásit. Nemá to však vliv na současnou situaci, ale zabrání se něčemu podobnému do budoucna. Bohužel již v minulosti mohlo k podobnému kroku dojít a významná památka našeho města by již nyní byla chráněna zákonem.  Martin Netolický
 
Počkejme na vyřešení petice.....