Z Občanské poradny: LED žárovky jako dárek pro nové zákazníky                    

Podomní prodejci vynalezli nové triky, jak vyzrát nad spotřebiteli.

Jedním z nich je „darování“ LED žárovek při uzavření nové smlouvy na dodávku elektřiny. Z „darování“ se vyklube kupní smlouva. Pokud se spotřebitel rozhodne zůstat u svého původního dodavatele a novou smlouvu předčasně ukončit, může se dostat do nepříjemné pasti.

I v naší občanské poradně jsme se s tímto případem setkali. Rádi bychom se s Vámi podělili o zkušenost našeho klienta.

Podomní prodejce společnosti Bohemia Energy navštívil klienta a nalákal ho na dárek 5 ks úsporných moderních žárovek, pokud změní dodavatele elektřiny a uzavře s ním novou smlouvu. Klientovi byly nabídnuty výrazně výhodnější podmínky, a proto se změnou dodavatele souhlasil. Po několika dnech navštívil svého stávajícího dodavatele a se svou nedávnou zkušeností se mu svěřil. Stávající dodavatel o svého klienta nechtěl přijít, proto mu nabídl ještě lepší podmínky, než Bohemia Energy. Klient proto souhlasil. Svému stávajícímu dodavateli udělil plnou moc, aby za něho nové smlouvy zrušil. Za několik dní byl však klient nepříjemně překvapen, když ve své poštovní schránce našel dopis. Psalo se v něm, že sice od nové smlouvy na elektřinu odstoupil, ale „darované“ žárovky vlastně nebyly dárek, a proto je má buď vrátit, nebo zaplatit jejich kupní cenu v řádu několika tisíc korun.

Klient vedle nové smlouvy na dodávku elektřiny podepsal také kupní smlouvu na 5 ks LED žárovek, všechny za pouhou 1 Kč. Tuto korunu po klientovi však nikdo nechtěl… „Vždyť je to dárek!“ Ve smlouvě bylo také uvedeno, že pokud by chtěl klient od smlouvy odstoupit, nezaplatí 1 Kč, ale 2.000 Kč, protože taková je údajně běžná kupní cena 5 ks nových LED žárovek.

Klient od nové smlouvy na dodávky elektřiny odstoupil správně a včas, a tedy i kupní smlouva na LED žárovky je tím pádem zrušena. Podle evropské směrnice se nejedná o dvě samostatné smlouvy, jedná se o smlouvy spolu související, označované jako smlouvy doplňkové.

Klientovi jsme doporučili obrátit se s dotazem na spotřebitelskou poradnu dTest a na základě jejich návrhu jsme klientovi pomohli sepsat odpověď na výzvu k vrácení nebo zaplacení LED žárovek. Klient v odpovědi Bohemia Energy informuje, že je schopen vrátit pouze 3 ks LED žárovek, protože zbylé již použil. Za tyto použité 2 ks LED žárovek však nabízí kupní cenu běžnou na trhu, která se pohybuje kolem 150 Kč za kus.

Klient v současné době čeká na vyjádření Bohemia Energy. Pokud neuspěje, další kroky by poté bylo vhodné řešit s advokátem. Je možné, že bude klient nucen obrátit se na soud.

Pokud se i Vy setkáte s podobným problémem, rádi Vám v občanské poradně pomůžeme.

Kontaktní místo OP v České Třebové je otevřeno každé pondělí od 9 do 12 hod. v budově Městského úřadu, Staré nám. 77.

Info: www.uo.charita.cz, tel. 465 520 520 nebo 734 281 415, e-mail: poradna@orlicko.cz.

                                               Pracovníci občanské poradny