Řetůvanka jako absolutní vítěz

XI. Wrzesiński Festiwal Orkiestr Dętych!

Na jaře letošního roku dostala Dechová hudba Řetůvanka jako jediný zástupce České republiky pozvání k účasti na mezinárodním soutěžním festivalu dechových orchestrů ve městě Września v Polsku. A protože se taková příležitost neodmítá, přijali jsme ji a začali jsme pravidelně zkoušet soutěžní program, který se skládal z koncertních skladeb, klasické dechovky a promenádních pochodů v doprovodu mažoretek.  Po téměř půlročním trénování nadešel očekávaný pátek 26. srpna, kdy dechová hudba Řetůvanka ve velkém složení dechového orchestru v počtu 40 hudebníků a 12 mažoretek vyrazila vstříc novým zážitkům a předvést vše, co je v nich.
První soutěžní disciplína všech zúčastněných orchestrů nás čekala v sobotu. To byl průvod městem, kde se hodnotilo jak provedení pochodů po stránce hudební, tak styl pochodování, soulad bicí sekce s orchestrem a celkový dojem formace tělesa. V této disciplíně byl náš orchestr bezkonkurenčně nejlepší. Zakončením této části bylo shromáždění všech kapel na náměstí, kde zazněl společný pochod Happy Marching Band.   V podvečer nás čekal ještě společný koncert s maďarským orchestrem v Starém Městě, z kterého byli polští posluchači velmi nadšeni.
V neděli 28. srpna nadešel den D, kdy nás čekala druhá soutěžní disciplína, a to 30 minutový koncert, který byl součástí více než čtyřhodinového koncertu, kde se představilo se svým soutěžním repertoárem 7 orchestrů z Polska, Ukrajiny, Maďarska a Čech. Náš repertoár byl jedním z nejpestřejších, který mohli diváci slyšet. Program naší produkce byl složen z vážné, swingové, populární i dechové hudby. Pěveckými výkony zaujali porotu kapelník Jiří Zeman a Kateřina Tyllichová. Při závěrečném hodnocení a vyhlašování výsledků asi nikdo z nás nečekal, že bychom mohli mezi tak velkou konkurencí uspět na tom nejlepším místě. Dechová hudba Řetůvanka byla vyhodnocena jako absolutní vítěz s nejvyšším oceněním Grand Prix.  Pro našeho kapelníka bylo toto ocenění tím nejlepším dárkem k desetiletému výročí od založení hudby. Zúročil se tak jeho poctivý a náročný přístup k vedení Řetůvanky a k muzikantům samotným.
Na našem vítězství se určitě podíleli i skvělé výkony mažoretek z Lačnova, které pod vedením paní Věry Betlachové předvedly krásné sestavy a byly ozdobou dechové hudby Řetůvanky.  
Poděkování patří Pardubickému kraji, městu Česká Třebová, obci  Řetůvka a obci Pustina za jejich finanční příspěvky a dále všem, kteří se nějakým způsobem podíleli na přípravě a samotné realizaci tohoto zájezdu.
Poděkování zaslouží jak kmenoví členové Řetůvanky, tak i přizvaní hostující muzikanti za jejich společný zodpovědný přístup a výborný hudební výkon. Největší dík však patří našemu kapelníkovi Jiřímu Zemanovi za celou organizaci zájezdu a jeho manželce za obětavou pomoc v přípravných pracích.
A co říci na závěr?  Velice mile nás překvapil vřelý přístup polských pořadatelů, perfektní zázemí, co se týče ubytování a stravování a především pro nás nezvykle pohodová atmosféra mezi všemi zúčastněnými orchestry, kde vůbec nepanovala nějaká rivalita a závist, naopak všichni muzikanti se navzájem podporovali ve svých hudebních výkonech.
Za dechovou hudbu Řetůvanka
Magda Frišová, Michal Zeman a Alois Vyroubal