Diskuze k problematice domu u rotundy stále neutichá 

Po přečtení příspěvku pana D. Smyčky mám dojem, že problém je daleko větší, než jsme ho doposud  viděli.
Stavební povolení z r. 2013 bylo na přestavbu rodinného domku. Dnes zázemí pro kapličku a ještě pro co?
Není to snad také komerční? O pár metrů dál je chalupa, která mnoho let potřeby pro Jabkancovou pouť plní velmi dobře. Myslím,že uspořádat svatbu, křtiny by nebyl problém. Je to všechno pohromadě. Sirotčinec byl dlouhá léta domovem pro rodiny i s dětmi, vím že to nebyl  žádný přepych, ale střecha nad hlavou svůj účel plnila. Střízlivá přestavba by určitě splnila Vámi zmiňované zázemí a nebudila by rozruch. Ovšem když jsou peníze od dárců, proč se nezviditelnit. A hlavně vše tajně, ať ostatní ziraji.
Domky pod kostelíčkem jsou stejné řadu let ( a pamatuji již dost). Možná nová fasáda, větší okno. Jiná úprava byla stavebním odborem zamítnuta. Ale nebylo to tak razantní jako nyní v domečku ( francouzská okna, mega arkýře zářící do dálky). Ano, dělaly se dříve stavební chyby, ale to neznamená, že v nich musíme pokračovat. A názor, že by bylo nefér vůči dárcům teď udělat úpravy  je také v rozporu se zdravým rozumem. Když má někdo peníze na takový sponzorský dar, nemá nouzi,  na rozdíl od mnoha obyvatel našeho města. A ti se na to bohatství budou po zbytek života dívat. Nevážíme  si dědictví našich předků, děláme nenapravitelné škody  s požehnáním úřadu.
Pan Smyčka také píše, že budova bude sloužit na veřejně prospěšný dobrovolnicky sponzorovaný stávající záměr. To je co ? Pokud tam má vzniknout jakási škola modlitby a evangelizace, která nabízí mladým lidem roční formační pobyt, neměla by opravdu být na klidnějším místě a v přírodě tak, jak je tomu ve Francii ?  Na WC pro průvodce je totiž budova opravdu poněkud větších rozměrů. Jsou místa, kde je rekonstrukce citlivá i když původní devastace byla horší než  u budovy sirotčince. Nemusíme chodit daleko - Neratov. Tam je vidět skromnost, pokora a hlavně  CIT. Dominantou tu je kostel, nikoli zázemí, které je ve Třebové bohužel příliš blízko rotundy.                                                                                                                        J. Vondráčková