Pardubický kraj symbolicky otevřel dvě modernizované silnice u České Třebové
Česká Třebová, 20. září 2016 – Pardubický kraj v posledních dvou letech věnoval Českotřebovsku velkou pozornost a v regionu realizoval hned několik modernizací silnic a dalších dopravních staveb. Dvěma z nich byly opravy úseků silnic z České Třebové do Zhoře a z České Třebové do Skuhrova. Dnes tyto komunikace symbolicky předali do užívání řidičům představitelé Pardubického kraje i dodavatelů.

První jmenovaná stavba zahrnuje opravu silnice II/358 v úseku od podjezdu pod železniční tratí v České Třebové až po úsek již opravené silnice ve Zhoři. Do celkových oprav přibližně tři a půl kilometru dlouhého úseku komunikace Pardubický kraj díky dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury investoval téměř 28 milionů korun. „Je to pokračování investic v této lokalitě. Už před šesti lety jsme tu obnovili úsek silnice od Němčic po Zhoř včetně průtahu obcí, o rok později jsme modernizovali úsek silnic v intravilánu města Česká Třebová od křižovatky se silnicí I/14 až za železniční podjezd. Teď jsme projekt kompletně dokončili,“ připomněl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V rámci oprav silničáři odfrézovali živičné vrstvy, lokálně provedli sanace krajnic s následnou pokládkou nových povrchů a osadili svodidla. Nechybí ani nové dopravní značení a úpravy a vyčištění odvodňovacích příkopů a silničních propustků.

„Na stavební činnost navazujeme i v druhém případě dnes otevírané silnice. Před dvěma lety jsme opravili lesní úsek silnice III/31512 z České Třebové na Skuhrov, teď jsme pokračovali od konce zástavby směrem ke Skuhrovu. Tato stavba je také hrazena z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury, opravy nás přišly na přibližně 13 milionů korun,“ doplnil náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek. Silnice je sice už zprůjezdněna, úplně ji ale stavbaři dokončí až za měsíc. Musí totiž ještě opravit propust v horní části stavby. „Tímto propustem migrují živočichové, proto jsme opravu nemohli provést současně s opravou silnice. Ochránci přírody nám umožní propustek postavit až v říjnu,“ vysvětlil důvody ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Investice Pardubického kraje ocenil starosta města Česká Třebová Jaroslav Zedník. Vyjádřil poděkování Pardubickému kraji a jeho vedení. „Po dlouhých letech jsou opraveny dvě zásadní příjezdové komunikace do České Třebové. Pevně věřím, že budou sloužit nejen městu Česká Třebová, ale celému regionu nejméně 30 let. Abychom ale neusnuli na vavřínech – je potřeba připomenout, že jsou zde ještě další dvě klíčové komunikace ve vlastnictví Pardubického kraje,“ naznačil starosta Zedník potřebu dalších investic. „Jsem přesvědčen, že je kraj opraví v roce 2017 a my budeme moct Pardubický kraj velebit,“ dodal s úsměvem starosta České Třebové.

Na nové silnici jsou pro lepší odvod vody vyfrézované drážky. Tím se odvodňuje komunikace, která nemá dostatečný boční sklon. Zde (pod zatáčkou v Hliníkách) jej nemá proto, že by zvýšení bočního sklonu zvyšovalo celkový sklon komunikace ve stoupání. Max. stoupání zde nad zatáčkou přesahuje 12%.
Přípitek na závěr....