Bývalý sirotčinec po odstranění lešení                                  
Ráda bych se podělila se svými spoluobčany o dojmy, které mám po odstranění lešení u domu čp. 254 bývalého sirotčince.
V článku českotřebovského internetového  zpravodaje, který byl zveřejněn 23.6. 2016 -  161/2016 - Vyjádření majitele a investora - paní Johnová  mimo jiné píše, cituji:
"Názory a námitky některých občanů na přestavbu domu č.p. 254 v blízkosti rotundy sv. Kateřiny chápeme, nicméně je třeba říci, že na aktuální vzhled objektu registrujeme i názory pozitivní - nikdy se nelze zavděčit vkusu všech okolo a každý má právo na svůj názor.  Zároveň rozumíme problému tak, že názory se různí i kvůli tomu, že je přihlížejícími nyní hodnocena zatím ještě rozestavěná stavba (hrubá stavba v zástavbě okolních domů nyní logicky přitahuje pozornost). Po dokončení (osazení krytinou, výplněmi, po odstranění lešení atd.) nabude objekt plánovaného vzhledu, který nebude výrazným způsobem vybočovat z okolní zástavby."
Musím tedy říci, že v jediné věci měla paní H. Johnová pravdu. Že je potřeba si s úsudkem počkat, až bude odstraněno lešení. Teď teprve je přestavba  vidět  v celé své „kráse“.
Ty černé hranaté „kurníky“ připomínající přepravní kontejnery a zvláště ten největší, jsou opravdu „stylové“ a do celé starobylé čtvrti se dokonale nehodí.
Doufám, že i ti, co byli dosud na vážkách a uchovali si alespoň zbytky zdravého rozumu, musí uznat, že toto je přehmat století v dějinách stavitelství v České Třebové. Docela by mne zajímalo, na jaké prestižní škole pan projektant Dan studoval.  Taková změť k sobě se nehodících architektonických prvků se jen tak nevidí. 
Ta necitlivost a komerčnost s jakou bylo k celému projektu přistupováno, je víc než nešťastná .
Dana Svatošová
Fotografie objektu po odhalení, tedy odstranění lešení: