Předseda Senátu ČR navštívil  českotřebovskou společnost SINTEX


Ve středu 21.9.2016 navštívil Českou Třebovou předseda Horní komory Parlamentu ČR - Senátu pan Milan Štěch. Spolu s kandidátem do Senátu panem Daliborem Zeleným zavítali do českotřebovské společnosti SINTEX, a. s.

Představitelé firmy ředitel Jan Kráčala a ředitel výzkumu a vývoje Jiří Procházka seznámili předsedu Senátu s výrobkovým portfoliem a výzkumně-vývojovými projekty. Z výrobků Sintexu předseda Senátu ocenil sportovní funkční úplety, ze kterých dostal na olympiádě v Riu od našich sportovců triko, které si nemůže vynachválit. Dále ocenil jako bývalý šéf odborů speciální ochranné pracovní oblečení – nehořlavé, antielektrostatické, antireflexní či neprořezné, které SINTEX exportuje do mnoha zemí Evropy i do tuzemska.

Milan Štěch se zajímal zejména o špičkový textilní vývoj, na kterém SINTEX spolupracuje s předními výzkumnými pracovišti vysokých škol a ústavů, jako je například aplikace nanovláken pro kapalinové a vzduchové filtrace, nebo extrémně stínící textilie pohlcující vlnové záření. Nejvíce jej však zaujaly vzorky distančních textilií (3D), určené k bezdrátovému  přenosu informací o životních funkcích člověka v dopravním prostředku (letadlo, automobil) nebo na nemocničním lůžku. Pomocí frekvenčního přenosu mezi čidlem umístěným v 3D textili a vyhodnocovacím přístrojem se budou moci sledovat údaje o teplotě, krevním tlaku, vlhkosti, ospalosti a dalších funkcích lidského organizmu.

Po diskuzi pak pokračoval Milan Štěch v návštěvě CZ LOKO a DEPA.  (Sintex)