Jsem velmi zklamaný přestavbou u kostelíčka....               

 

Jsem velmi zklamaný a nespokojený s přestavbou domu čp.254 u "Rotundy sv.Kateřiny" v České Třebové.    

Asi všichni víme,že se jedná o Rotundu,která je nejvýznamnější architektonicky-historická památka České Třebové a jediná dochovaná románská rotunda ve východních Čechách. Já osobně jsem k ní v mládí měl a doposud mám velmi vřelý i uznávaný vztah a každoročně tento kostelíček " Kateřinu" navštěvuji.

Jak tento problém vůbec mohl vzniknout ? Kam se poděla odborná stavební kultura u přestavby domu, který je součástí osídlení kolem této významné historické a krásné Rotundy ?

Z pohledu zásad územního rozvoje, stavebního řízení a projektové dokumentace došlo k hrubým omylům zodpovědných

úřadů a projektanta. Proč se hned na začátku odborně nerespektoval krajinný ráz a prostředí města v souladu s jeho územním

plánem hned v období zpracovávané  přípravné a projektové dokumentace ? Toto museli sledovat a odborně řídit zodpovědní zástupci města a ne normální obyvatelé města, kteří se na  " Kateřinu " patrioticky dívají celý jejich život.

Z toho co vidím a čtu, tak nebylo odborné zadání od odběratele - zadavatele akce včetně rizik s ohledem na přestavbu tohoto domu čp.254. Ani platné požadavky na architekturu dle ČKA (Česká komora architektů) se nerepektovaly a stále nerespektují.

Bylo by také zajímavé vědět, zda-li dokumentace současného stavu (před zahájením přestavby) a předmětná projektová dokumentace přestavby tohoto domu byla také projednávána  a schválena památkovým úřadem/památkáři . 

Odborný autorský dozor projektanta a odborné schvalování projekt.dokumentace před zahájením přestavby jsou pro mne také záhadou.Byl schválen "Investiční záměr" a následně projektová prováděcí dokumentace této akce v souladu s územním plánem města ? Přestavba tohoto domu je s ohledem na stávající " Rotundu" velmi závažná. 

Je pro mne nepochopitelné,že po všech úředních odborných schvalovacích posouzeních může vzniknout tento nepřijatelný vizualni pohled/výsledek.

Dne 19.11.2016 se bude opět konat Jabkancová pouť 2016, kdy si její návštěvníci budou moci tuto smutnou záležitost osobně prohlédnout a okomentovat.  

Předmětná památka "Rotunda sv.Kateřiny" nemůže být navždy "odhozena" do neviditelného budoucího pozadí v neprospěch historicky váženého a krásného panoramatu města Česká Třebova !

 

Ing.Josef Hendrych - Praha