MĚSTSKÁ KNIHOVNA    ŘÍJEN  2016     


Změny v otevírací době
Upozorňujeme všechny návštěvníky, že v pondělí 10.10. bude na pobočce Parník oddělení pro dospělé otevřeno pouze do 16 hodin. V pátek 28.10. a v sobotu 29.10. budou všechna oddělení zavřena. Děkujeme za pochopení.
 
Pokud je knihovna zavřená, je možné vracet knihy do samoobslužného biblioboxu ve Smetanově ulici. Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/, psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz.
 
Výstava Fletters
Na začátku října v prostorách městské knihovny představí výtvarná skupina Maxmilián Česká Třebová výstavu svých děl na téma květiny a písmo pod názvem FLETTERS. Členky skupiny se nechaly inspirovat květy a květenou, které pojaly jak čistě realisticky, tak i abstraktně, v detailu i s nadhledem, barevně i černobíle. Dalším tématem, které ztvárnily ve svých pracech, je téma písmo. Každá z maxmiliánek vytvořila svým vlastním fantazijním písmem celou abecedu, případně jedno písmeno. Výtvarné techniky, které můžete na výstavě shlédnout jsou především pastel, tužka a pastelka.
 
Matyldino pohádkohraní 4. října od 16 hodin, dětské oddělení
Každé první úterý v měsíci probíhá od 16 hod na dětském oddělení Matyldino pohádkohraní. Pro děti  ve věku od 4 do 9 let je připravené vyprávění pohádek a příběhů s otevřeným koncem, který si zkusí samy domýšlet. Mohou se nechat unést svou fantazií, probudit představivost, naučí se lépe vyjadřovat a třeba se u toho i společně zasmějeme. Zkusíme si k danému příběhu něco vyrobit a samozřejmě nebude chybět nějaká ta dobrota. Těšíme se 4. října. Vstupné dobrovolné.
 
Knihožrouti 12. října od 16 hodin, dětské oddělení
Každou druhou středu v měsíci se v knihovně objevují KNIHOŽROUTI! Milují knihy a tahle vášeň je velmi nakažlivá! Mezi varovné příznaky onemocnění patří: láska ke knihám a čtení. Pokud na sobě tyto příznaky pozorujete, přijďte k nám. Vstup zdarma. Vhodné pro děti 6 až 11 let. Knihožroutským světem vás od 16 hodin na dětském oddělení provede Lenka Špaisová. Těšíme se 12. října.
 
Představení projektů Digitální knihovna a Osobnosti regionu  6. října od 18 hodin, oddělení Teenspace
Představení projektů knihovny pro širokou veřejnost proběhne 6. října od 18 hodin na oddělení Teenspace. Digitální knihovna zpřístupňuje obsah regionální periodik, Českotřebovského zpravodaje a Českotřebovských novin. Představte si, že potřebujete vyhledat informace o tom, co se dělo v našem městě před 7 lety. Dříve to znamenalo dlouhé hodiny listovat papírovým vydáním. Dnes stačí vybrat rok nebo zadat do vyhledávacího pole výraz a systém vám nabídne odpovídající stránky. Ty můžete prohlížet, označovat a sdílet odkudkoli na počítači, tabletu nebo telefonu z www.digiknihovna.cz. Osobnosti regionu je databáze osobností zejména z oblasti Českotřebovska a Orlickoústecka. Aktuálně nabízí přes 1600 osobností, které mají nějakou vazbu na náš region. Vyhledávat můžete na www.osobnostiregionu.cz. Oba projekty formou praktických ukázek představí Mgr. Michal Denár.
 
Setkání s Vlastimilem Vondruškou 14. října od 18 hodin, velký sál Kulturního centra
Přijměte pozvání na setkání se spisovatelem a historikem Vlastimilem Vondruškou, s názvem Oldřich z Chlumu - román a skutečnost. Nepůjde o klasickou besedou, není to ani přednáška, ale jak sám říká, jde o talk-show, ve které se pokouší zábavně vyprávět o životě, své literární tvorbě a také o životě našich předků. Akce se bude konat v pátek 14. října ve velkém sále Kulturního centra, začátek je plánovaný na 18 hodin. Vstupné 50,- Kč. Vstupenky si můžete koupit v předprodeji v Městské knihovně, na oddělení pro dospělé v 1. patře, nebo přes začátkem na místě.
 
Dva literární večery v městské knihovně
Autorské čtení – Blanka Kostřicová: Lyžařské povídky (s komentářem Jana Balabána)
10. října od 19 hodin, I. patro, dospělé oddělení
Další díl cyklu druhých čtení, na nichž českotřebovská prozaička podruhé představuje ty svoje knihy, z nichž už ve zdejší knihovně jednou četla. Čtení je doplněno – tentokrát naposled – komentářem blízkého přítele Blanky Kostřicové, prozaika Jana Balabána, který nedlouho poté, co se vyjádřil k Lyžařským povídkám, náhle zemřel. Stručný Balabánův text přečte Bedřich Ducháček. Autorské čtení se koná v pondělí 10. října v 19.00 v Městské knihovně (oddělení pro dospělé).
 
Cyklus Blanka Kostřicová uvádí – Romana Křenková: Peřiny a chléb 24. října od 18 hodin, I. patro, dospělé oddělení
Pražská prozaička Romana Křenková (1955) loni knižně debutovala tímto románem, který měl značný a zasloužený ohlas. Autobiografická výpověď provází čtenáře jak osobními osudy (za normalizace „nepřizpůsobivá“ studentka, poté jakožto žena evangelického faráře pradlena nemocničního prádla, uklízečka na ubytovně atd., po listopadu 1989 sekretářka na ministerstvu), tak i „velkými dějinami“ od šedesátých let po současnost.
Romana Křenková má českotřebovské kořeny: její matka z našeho města pocházela, autorka sem v dětství často jezdívala k babičce. Dědeček, pokrývač Josef Bittner ze Sadové ulice, spoluzaložil firmu Baumer a Bittner, která se zabývala výrobou střešních krytin.
Na Českou Třebovou vzpomíná Romana Křenková takto: „Jezdila jsem za babičkou jako dítě do šesti let, kdy babička umřela. Na Třebovou si ale pamatuji dobře a cítím k tomu městu – k náměstí, kde jsem poprvé zcela fascinována viděla nad ním chodit provazochodce, ke hřbitovu na kopečku, Církvi bratrské, kam jsme s babičkou chodili a smáli se kazateli, jenž měl dlouhý vous – velkou něhu. Třebová je pro mne místo magické, vykreslené dětskou fantazií.“
Blanka Kostřicová přečte v úvodu svou recenzi prezentované knihy, která byla publikována v pražské revui pro literaturu a kulturu Souvislosti. Poté bude následovat autorské čtení.
Večer se koná v pondělí 24. října v Městské knihovně (oddělení pro dospělé) již v 18.00(!!).
 
Akce na oddělení Teenspace
PLAYING DAY – odpoledne plné her  3. října od 15 do 18 hodin, oddělení Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily a zahrajeme si různé deskové hry, např. Ubongo, Česko junior, Tik Ťak Bum, Activity a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. V pondělí 3. října na Teenspace od 15 do 18 hod.
 
ROBO KROUŽEK  12. října od 15 hodin,  oddělení Teenspace
Chceš se naučit sestavit a naprogramovat LEGO ROBOTA a vyzkoušet si práci v týmu? Přijď na první informační schůzku 12. října v 15 hodin, ať se dozvíš více informací. Kroužek je vhodný jak pro holky tak i pro kluky, pro začátečníky i pro pokročilé, starší 10 let. Kapacita omezena. Kroužek bude probíhat každou středu od 15 do 17 hodin na oddělení Teenspace. Těšíme se na Tebe! Více info: adela.voclova@ceska-trebova.cz
 
ZAPAŘ SI S KNIHOVNICÍ  6., 13. a 27. října  od 15 do 18 hodin, oddělení Teenspace
Předveď ostatním svou oblíbenou hru na X-boxu, třeba Minecraft nebo Dance, ale také na compu a nauč ji knihovnici. Tento měsíc můžeš přijít pařit hry s knihovnicí ve čtvrtek 6., 13. a 27. října v době od 15 do 18 hodin.
 
CHALLENGE SIAMSKÁ DVOJČATA  20. října od 15 do 17 hodin, oddělení Teenspace
Chceš vyzkoušet další výzvu? Na nic nečekej a doraz na oddělení Teenspace s kámošem nebo sourozencem, ať máš dvojici. V challenge Siamská dvojčata si užijeme spoustu legrace. Akce se koná 20. října od 15 do 17 hodin. Více info: adela.voclova@ceska-trebova.cz