Akce 2016 – Hrady a zámky Pardubický kraj                   

Státní hrad Kunětická hora

·         30. dubna: státní hrad Kunětická hora – Let čarodějnic. Tradiční pálení čarodějnic a zábavní program v amfiteátru pod hradem. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         7. května: státní hrad Kunětická hora – Velký střelecký den. Ukázky palných zbraní od středověku po současnost s SHŠ Corporal. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         14. května: státní hrad Kunětická hora – Festival malých pivovarů. Premiérový ročník.
·         23.–27. května: státní hrad Kunětická hora – Jak se peče písnička. Pohádkový program pro nasmlouvané MŠ z tvůrčí dílny Marka Dobrodinského. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         26. května – 26. června: státní hrad Kunětická hora – Letní divadelní scéna VČD Pardubice. Na rondelu pod věží. Kráska a zvíře (premiéra), Limonádový Joe. 90 minut před každým představením večerní prohlídka kaple a paláce, sraz zájemců u hradní brány. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         31. května – 3. června: státní hrad Kunětická hora – Armentum. Hraný výukový program pro ZŠ spojený s prohlídkou hradu. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         26. června: státní hrad Kunětická hora – Sokolnictví. Celodenní výstava dravých ptáků s ukázkami výcviku v 11, 14 a 16 hodin. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         10. července: státní hrad Kunětická hora – Hrad řemeslníků. Festival tradičních lidových řemesel, velký prodejní trh na nádvoří i v interiérech hradního paláce.
·         17. července: státní hrad Kunětická hora – Král na hradě. Návštěva krále Vladislava Jagellonského na Kunětické hoře (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         22.–23. července: státní hrad Kunětická hora – Festival České hrady.CZ Multižánrový hudební festival v podhradí. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         3. srpna: státní hrad Kunětická hora – Michal Hromek Consort. Koncert irské a skotské hudby v Rytířském sále hradního paláce. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         6. srpna: státní hrad Kunětická hora – Takovej barevnej vocas letící komety. Projekce dokumentu o Filipu Topolovi na hradním nádvoří + koncert kapely Cheveyo.
·         21. srpna: státní hrad Kunětická hora – Dětský den na hradě. Spousta zábavy na konec prázdnin s SHŠ Corporal. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         27. srpna: státní hrad Kunětická hora – Hradozámecká noc + Lampionový průvod. Noční prohlídky s doprovodným programem a lampionovým průvodem v 20 hodin.
·         4. září: státní hrad Kunětická hora – Dny evropského dědictví. Bezplatné zpřístupnění pernštejnských sklepení pod hradním nádvořím spojené s ochutnávkou vín.
·         17. září: státní hrad Kunětická hora – Kunětické vinobraní. Celodenní degustace vybraných vín a doprovodný kulturní program pro celou rodinu. (www.hrad-kunetickahora.cz)
·         2. října: státní hrad Kunětická hora – Od parforsních honů k Velké pardubické. Vystoupení trubačů s výkladem o parforsních honech a vzniku slavných koňských dostihů.
 
Státní hrad Litice

·         10 září: státní hrad Litice – Na cestách s Karlem IV. Vychutnejte si hrad jako místo ve středověku pulsující rušným životem. V dopoledních a odpoledních hodinách jsme pro vás připravili zajímavé workshopy – budete vtaženi do víru středověkého života a život člena císařské družiny si vyzkoušíte na vlastní kůži. Dozvíte se, jak se cestovalo za dob Karla IV., ale také si ověříte svoje dovednosti při praktických činnostech spojených s životem ve středověku. Večer budete společně se studenty JAMU řešit v divadelní performanci otázku, zda by se Karlu IV. líbil dnešní stav jeho panství, a na závěr večera je pro vás připraven netradiční vizuální zážitek vytvořený videomappingem vyrobeným přímo na míru hradu Litice. (www.hrad-litice.cz)
 
Státní zámek Litomyšl

·         25.–28. března: státní zámek Litomyšl – velikonoce s květinovou výzdobou. Pokračování výstavy Květina, ozdoba plesů a slavností.(www.zamek-litomysl.cz)
·         16.–17. dubna: státní zámek Litomyšl – Svatební veletrh na zámku v Litomyšli. Přijďte se podívat, kde všude můžete mít na Litomyšli svatbu, čekají vás módní přehlídky šatů, péče stylistky, líčení, ochutnávky vín a svatebních dobrot, limuzína a jiná lákadla. Vstupné zdarma. (www.zamek-litomysl.cz)
·         30. dubna – 1. května: státní zámek Litomyšl – Lázeňské prohlídky. Prohlídky zámku s průvodci v kostýmech v rámci Litomyšlské lázeňské sezóny – Lázně ducha. (www.zamek-litomysl.cz)
·         9. června: státní zámek Litomyšl – Smetanova Litomyšl. Zahajovací koncert. (www.zamek-litomysl.cz)
·         5. července – 31. srpna: státní zámek Litomyšl – zkrácené prohlídky pro děti Letní pozastavení. Od úterý do pátku vždy v 11 a ve 14 hodin. (www.zamek-litomysl.cz)
·         3. července: státní zámek Litomyšl – Smetanova Litomyšl. Závěrečný koncert. (www.zamek-litomysl.cz)
·         5. července – 31. srpna: státní zámek Litomyšl – zkrácené prohlídky pro děti Letní pozastavení. Od úterý do pátku vždy v 11 a ve 14 hodin. (www.zamek-litomysl.cz)
·         12.–14. srpna: státní zámek Litomyšl – Celorepublikový sjezd automobilových veteránů. (www.zamek-litomysl.cz)
·         27. srpna: státní zámek Litomyšl – Hradozámecká noc.
·         3. nebo 4. září: státní zámek Litomyšl – Dny evropského dědictví. Přednáška O zámeckém divadle v zámeckém divadle. Přednáší: Jiří Bláha. Datum bude upřesněno. (www.zamek-litomysl.cz)
·         28. října: státní zámek Litomyšl – Kastelánské prohlídky s kaplí a historickým mezipatrem. (www.zamek-litomysl.cz)
 
Státní zámek Slatiňany

·         25.–28. března: státní zámek Slatiňany – Příběh velkého vítězství. Navštivte v těchto dnech hipologickou expozici slatiňanského zámku a vyslechněte si příběh českého šlechtice Karla Kinského, který se stal prvním zahraničním vítězem Velké národní liverpoolské. V rámci prohlídky výjimečně spatříte vzácnou relikvii – kopyto klisny Zoedony, se kterou hrabě Kinský nejprestižnější světový dostih v roce 1883 vyhrál. Prohlídky se uskuteční v 11, 13 a 15 hodin. Rezervace není nutná.
·         17. dubna: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         1. května: státní zámek Slatiňany – Májový koncert Jany Sychrovské. Pěvecké vystoupení mezzosopranistky Jany Sychrovské a jejích hostů v působivém prostředí zámecké knihovny. Začátek v 17 hodin. Rezervace a předprodej vstupenek v Infocentru Slatiňany na čísle 469 660 239. (www.zamek-slatinany.cz)
·         8. května: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         21.–22. května: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         21. května: státní zámek Slatiňany – Den koní a Slatiňanské pozastavení. Tradiční kulturní akce pořádaná ve spolupráci s městem Slatiňany a Národním hřebčínem v Kladrubech nad Labem. Den plný hudby, tance a her pro děti i dospělé v atraktivním prostředí zámeckého parku s možností prohlídky slatiňanského hřebčína.
·         28. května: státní zámek Slatiňany – Koncert Ivy Ryzové. Pěvecké vystoupení sopranistky Ivy Ryzové a jejích hostů v atraktivním prostředí slatiňanské zámecké knihovny. Rezervace a předprodej vstupenek v Infocentru Slatiňany na čísle 469 660 239. (www.zamek-slatinany.cz)
·         5. června: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         19. června: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         24. června: státní zámek Slatiňany – Chrudimská komorní filharmonie na zámku. Tradiční koncert filharmonické hudby pod širým nebem. Chrudimská komorní filharmonie pod taktovkou dirigenta Martina Profouse vystoupí na nádvoří slatiňanského zámku. Koncert se koná pouze za příznivého počasí. Začátek v 18 hodin. Vstupné dobrovolné. (www.zamek-slatinany.cz)
·         1. července – 31. srpna: státní zámek Slatiňany – prohlídky se žokejkou Latou. Interaktivní zážitková prohlídka pro rodiny s dětmi vedená kostýmovanou průvodkyní. Žokejka klade při prohlídce otázky, které si návštěvníci zapisují do křížovky. Děti se dozví řadu zajímavostí ze světa koní a jako odměnu za správné vyluštění tajenky získají jeden z klíčů od tajemné třinácté komnaty. Prohlídky s žokejkou Latou jsou o hlavních prázdninách realizovány v úterý, čtvrtek, sobotu a neděli. Dále v nabídce zkrácená interaktivní prohlídka pro nejmenší - Hračky princezny Charlotty. (www.zamek-slatinany.cz)
·         1.–3. července: státní zámek Slatiňany – Zámek svatební. Květinová výzdoba a floristická aranžmá na téma „Svatba v proměnách času“ zaplní honosné a bohatě zařízené historické interiéry zámku. (www.zamek-slatinany.cz)
·         10. července: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         17. července: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         24. července: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         31. července: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         7. srpna: státní zámek Slatiňany – Dámský den. Národní hřebčín Kladruby nad Labem ve spolupráci se státním zámkem Slatiňany pořádá tradiční celodenní akci zasvěcenou koním a dámskému jezdectví. Program se uskuteční v atraktivním prostředí zámeckého parku. (www.zamek-slatinany.cz)
·         7. srpna: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         14. srpna: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         21. srpna: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         28. srpna: státní zámek Slatiňany – Hradozámecká noc – noční prohlídky. Program bude upřesněn. (www.zamek-slatinany.cz)
·         18. září: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš!. Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112.(www.zamek-slatinany.cz)
·         20. září – 2. října: státní zámek Slatiňany – Všechny krásy podzimu. Pestré barvy podzimu bude možné obdivovat v přepychově zařízených komnatách slatiňanského zámku. Výstava pozoruhodných květinových vazeb a aranží bude součástí prohlídky zámecké expozice, kde budou jednotlivé dekorace i jejich propracované soubory vkusně doplňovat vybrané prostory bývalého knížecího apartmá.(www.zamek-slatinany.cz)
·         9. října: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš!. Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
·         10. prosince: státní zámek Slatiňany – Vánoční jarmark. Město Slatiňany a Státní zámek Slatiňany pro Vás i letos připravily Vánoční jarmark v prostorách nádvoří a kuchyně slatiňanského zámku. Těšit se můžete na velký vánoční strom v nádvoří, možnost nákupu vánočních dárků, sladkých i slaných dobrot, několik hudebních vystoupení i prohlídku vánočně vyzdobených zámeckých pokojů.
·         17.–18. prosince: státní zámek Slatiňany – mimořádné zimní prohlídky - Kouzlo vánočního zámku. Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře slatiňanského zámku. Přepychově zařízené zámecké interiéry se Vám během šesti prosincových dnů představí v nevídané kráse; v jídelně bude bohatě prostřený stůl očekávat návštěvu vzácných hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp. Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé.
·         22.–26. prosince: státní zámek Slatiňany – mimořádné zimní prohlídky - Kouzlo vánočního zámku. Zapomeňte na předvánoční stres a shon a přijďte podlehnout kouzelné zimní atmosféře slatiňanského zámku. Přepychově zařízené zámecké interiéry se Vám během šesti prosincových dnů představí v nevídané kráse; v jídelně bude bohatě prostřený stůl očekávat návštěvu vzácných hostů, pod vánočním stromem najdete štědrou nadílku pro velké i malé obyvatele zámku a reprezentační salóny zazáří v působivém světle lustrů a lamp. Půlhodinová procházka vánočním zámkem vyvrcholí v knihovně, která bude zařízena tak, jak si ji pamatovali poslední majitelé.
 
 Soubor lidových staveb Vysočina Veselý Kopec

·         23. dubna: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Veselý Kopec se otevírá – slavnostní zahájení sezóny. Ochutnávka letošních programů, tvořivé dílny, ukázky řemesel, kulturní program od 10 do 15 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
·         14. května: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Hrnčířská sobota. Ukázky výroby, prodej, kulturní program od 9 do 16 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
·         1. červen – 30. září: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec - Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům. Veselý Kopec patří dětem a jejich rodičům, tedy rodinám, které si chtějí společně hrát a prožít příjemné chvíle v zajímavém prostředí expozice lidového stavitelství v přírodě. Takové rodiny mají možnost získat v prodejně upomínkových předmětů dva různé herní plány, podle nichž mohou samostatně procházet mezi roubenými chaloupkami, hledat odpovědi na otázky, které je dovedou k rozluštění tajenky a získání malé odměny (úterý – neděle). O víkendech navíc mohou sledovat při práci různé řemeslníky, dozvědět se od nich mnoho zajímavého, něco si vyzkoušet a odnést domů. (www.vesely-kopec.eu)
·         11. června: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Z kovu zrozené. Program věnovaný řemeslníkům pracujícím se železem, s kovem a plechem. Od 9 do 16 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
·         16.–17. července: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Veselokopecký jarmark. Prodej výrobků lidových výrobců, kulturní program od 9 do 16 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
·         13. srpna: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Vezmi cep, pojď na mlat. Program věnovaný tradičnímu hospodaření, ukázky zpracování plodin. Od 9 do 17 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
·         3. září: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec - Posvícení. Tradiční pečivo, ochutnávky, bohatý kulturní program. Od 10 do 15 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
·         1. října: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Bramborová sobota. Příležitost k ochutnání tradičních bramborových jídel a dozvědět se vše o pěstování, použití i uskladnění brambor. Od 10 do 15 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
·         3. až 11. prosince: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Vánoce na Veselém Kopci. Výstava ve všech objektech přibližující lidové zvyky, dárky, ozdoby, pečivo. Každý den ukázky výroby vánočních předmětů, o víkendech kulturní program. Od 9 do 16 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
·         11. prosince: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec – Předvánoční jarmark. Prodej výrobků lidových výrobců. Od 9 do 15 hodin. (www.vesely-kopec.eu)
 
Betlém Hlinsko

·         leden – prosinec: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Živá historie. Speciální programy pro školy i veřejnost. Podrovná nabídka na www.betlem-hlinsko.cz Je nutné objednat se předem. (www.betlem-hlinsko.cz)
·         19. března – 10. dubna: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Velikonoce na Betlémě. Výstava ve všech roubených objektech, která přiblíží tradiční lidové zvyky. Ukázky výroby velikonočních předmětů. Prodej dárečků. (www.betlem-hlinsko.cz)
·         28. dubna – 29. května: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – výstava prací Výtvarného oboru ZUŠ Hlinsko. Výstava v domku č. p. 178. (www.betlem-hlinsko.cz)
·         5. července – 28. srpna: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – výstava fotografií. Výstava fotografií členů Fotoklubu Městského kulturního klubu Hlinečan Hlinsko. Výstava v domku č. p. 178. (www.betlem-hlinsko.cz)
·         17. září – 6. listopadu: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Střípky z historie. Výstava v Pickově domě č. p. 178 přibližující osudy obyvatel hlineckého Betléma. (www.betlem-hlinsko.cz)
·         13. prosince – 8. ledna 2017: Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko – Betlém vánoční. Výstava ve všech roubených objektech, lidové betlémy, unikátní mechanický betlém R. Frinty. (www.betlem-hlinsko.cz)