Českotřebovský deník 280/2017 (15/10)
Praktická Česká Třebová už  vlastně neexistuje

Na budově školy na náměstí 17. listopadu v Borku to je sice stále tabule "Základní škola praktická", existují také stále původní webové stránky školy, ale je skutečností, že  Základní škola Praktická Česká Třebová jako samostatný subjekt zanikla k 31. 8. 2017 a nyní funguje dále pouze jako odloučené pracoviště speciální školy v Ústí nad Orlicí. S rozhodnutím se dlouho čekalo, protože nebylo jasné, zda nová legislativa umožní jako v minulých letech zřídit při praktické ještě i předškolní třídu. Tato nejasnost se také podepsala na tom, že se opozdila i stavební příprava  nutná pro otevření zdejší odloučené třídy Mateřské školy Vinohrady. Kdyby byla možnost v\tvořit předškolní třídu, nebyla by možná mateřská škola zapotřebí. Při pohledu na zcela zaplněnou třídu mateřinky v Borku (s 27 dětmi a dalšími odmítnutými) tomu ovšem tak moc nevěřím. 
ZŠ praktickou (nebo to co z ní zbylo) nyní navštěvuje 17 žáků ze 3. - 9. třídy. Jsou rozděleni do dvou tříd, z té vyšší budou letos vycházet (někteří díky opakování ročníku třeba z nižší než deváté třídy). V příštím roce zde tedy zřejmě zbude již jen hrstka žáků, škola možná i zcela zanikne. Prostory školy jsou ovšem kapacitně určeny pro dobrých 100 žáků a jsou dobře vybavené, dostatek učeben včetně dílen, počítačové učebny, jídelny, výdejny stravy, klubovny, školní družiny, tělocvičny a venkovního hřiště. Byla by škoda tyto pro výuku vhodné vybavené prostory opustit, protože dětí je v Borku opravdu dostatek. A my je nyní nutíme dojíždět do města a způsobujeme tím jak dětem, tak jejich rodičům nemalé obtíže.
Nelogičnost současného řešenu mohu ukázat na výdej dovážené stravy. Pro 27 předškoláků se vozí strava ve varnicích z kuchyně v MŠ Vinohrady, zatímco pro 17 žáků praktické se vozí jiným autem jiná strava z jídelny Habrmanova, aby se pak všechno vydávalo ve stejné jídelně ze stejného okénka. Pro každou školu jsou jiné podmínky, jedna strava je dotovaná, druhá nikoliv. Chtěl bych to porovnat s tím, jak od 1. ledna letošního roku město (vlastně údajně Sociální služby) odmítlo vozit cca 20 obědů do domu s pečovatelskou službou (ačkoliv to bylo při cestě vozidla směr stacionář Lhotka). Nebylo to ekonomické, ač si dovážku zdejší obyvatelé zaplatili vysokou přirážkou k ceně. Zde v Borku se nic k ceně nepřidává a vozí se sem dvojí jídlo ze dvou  kuchyní do stejné jídelny. Nezdá se vám to jako v Kocourkově?
Logickým řešením, které by nahradilo současný těžkopádný systém "odloučených pracovišť" pro třídy praktické i nově zřízené mateřinky,  by bylo vytvoření "plnohodnotné a Česká Třebová Borek". Tuto školu by navštěvovaly děti předškolní (a ukazuje se že v dostatečném počtu) a také děti např. prvních tří nebo čtyř ročníků školy základní.  Na to má budova dost velkou kapacitu.
Situace se obrátila: Maminky dětí z Borku chtějí chodit do práce a zdejší mateřská škola musí jejich děti již odmítat  (musí jezdit do města). Také základní škola blízko bydliště by daleko lépe umožnila kontakt školy s rodiči, možnost využívat školní družinu a dále tím systematicky působit na děti. Zatímco rodiče děti z města vodí děti do školy a ze školy domů třeba i ve věku druhé třídy, tak malé děti z Borku mají všechno daleko složitější. Musí do školy a ze školy jezdit přeplněným autobusem, je problém děti ve škole či v družině ve městě vyzvednout, sledovat jejich prospěch a kontaktovat osobně vzdáleného učitele. Jen do první třídy by zde mělo v příštím školním roce nastoupit 19 prvňáčků! Město by takové řešení o mnoho více nestálo. Budovu školy v Borku by Město získalo zpět od Pardubického kraje bezplatně, muselo by zajistit jejich provoz a údržbu jako u jiných základek ve městě, učitele, vychovatele a asistenty platí Pardubický kraj.
Pro děti s problémy výuky a výchovy by v budově samozřejmě mohla zůstat např. jedna speciální třída tak jako nyní řízená speciální školou z Ústí nad Orlicí, pokud by to bylo potřeba. Zrovna tak by taková třída mohla být vytvořena i na jiné ZŠ ve městě (pokud by to bylo vhodnější), kde by na to byly prostorové podmínky. Milan Mikolecký
Fotografie: Budova, školní hřiště a učebna v praktické v pátek 13. října.2017....
Stříbro z bosenského Mostaru

VÝSLEDKY STRUČNĚ:  2. místo – Petra Vážková
V pátek 6. 10. 2017 v 6:30 ráno jsme se vydali se 7 judisty na dalekou cestu do bosenského Mostaru, kam jsme byli pozváni na místní mezinárodní turnaj v judu, kterého se letos účastnilo přes 1000 závodníků z 31 zemí včetně exotické Indie. Pokud bych popisoval samotný průběh cesty, tak by to vydalo na několikastránkový cestopis, a kdo by chtěl číst o našich zajížďkách, kdy se kocháte přírodou, ale již nekoukáte na směrové cedule J. V pátek po deštivém a velmi větrném příjezdu jsme se odvážili a ubytovali v jednom místním penzionu Hana a v sobotu ráno jsme se přesunuli do sportovní haly na samotný turnaj.
První se na tatami představily Martina Paarová a Petra Karastojanová ve váze do 36 kg. V pavouku o 20 děvčatech to byla opravdu velká konkurence. Martina bojovala velmi dobře v prvním zápase proti Rusce, ale bohužel se dostala do držení a z něho již neutekla. Nicméně jsme věřili, že jí Ruska vytáhne do oprav, a to se také stalo. V opravách bojovala proti Maďarce a ta jí po jedné drobné chybě hodila na waza-ari. Martina však bojovala až do konce zápasu jako lvice a bylo vidět, že chce vyhrát a že na soupeřku má. Nicméně zápas skončil bez dalšího bodového hodnocení a Martina tak v turnaji skončila.
Petra měla v první kole volný los a ve druhém narazila na soupeřku z Albánie, kterou na držení v časovém limitu porazila a ve čtvrtfinále ji čekala Britka, která Petru nepustila do úchopu a při úbytku sil stihla Petra nasbírat 3 tresty a musela tak do oprav. Tam narazila na Chorvatku, která Petru porazila na ippon a Petra se umístila na pěkném 9. místě.
Největším želízkem v ohni však byla Petra Vážková, která si ve své váze do 63 kg poradila postupně se soupeřkami z Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, opět z Chorvatska a ve finále ji čekala Turkyně. Po chybě Petry zakončila turecká závodnice zápas na ippon a Petra si tak odvezla stříbrnou medaili.  Poslední třebovskou judistkou na bosenském tatami byla Zuzka Gregarová, která ve váze do 57 kg nejprve neúspěšně bojovala proti velmi dobré Srbce a následně v opravách šla proti domácí závodnici, kde chyběl jenom kousek od úspěšného zakončení zápasu. Bohužel pro Zuzku pro ni turnaj skončil a odjela „pouze“ s velmi cennými zkušenostmi, které jistě zúročí v dalších letech.
Následně už nám na tatami konečně nastoupili i kluci. Nejdříve Lukáš Hübl ve váze do 46 kg narazil na velmi technicky vybaveného borce z Černé Hory a bylo vidět, že si s jeho bojem o úchop moc neví rady. Soupeř ho nakonec udolal na držení a Lukáš tak musel čekat na případné opravy. Černohorec však skončil ve čtvrtfinále a turnaj tak pro Lukáše skončil. Předposledním judistou byl Matěj Řezníček ve váze do 60 kg, který měl proti sobě Moldavana a jako trenér jsem si byl téměř jistý možností Matějova postupu, protože na svého soupeře měl jak technicky, tak i silově a byla vidět Matějova touha po úspěchu. V rozhodujících momentech však chyběl účinný úchop a Matěj tak musel čekat na opravy.
Stejnou trenérskou jistotu jsem měl i u Tomáše Rybky, který ve váze do 60 kg narazil na Holanďana a v jednom momentu ho měl téměř „na lopatě“. Bohužel však pustil soupeřovo kimono a chvat nedotáhl do vítězného konce. Po jedné chybě upadl na waza-ari a následně ho soupeř udržel na ippon a Tomáš také musel čekat na opravy. Bohužel se ani Matějův, ani Tomášův soupeř neprobojoval do semifinále a turnaj tak pro oba naše judisty skončil. Z Bosny si tak JUDO Česká Třebová odvezla 1 stříbrnou medaili a velmi cenné zkušenosti.
Ale aby to nebylo na konci tak pesimistické, tak to koupání v podzimním moři se dětem i trenérům moc líbilo. Co na tom, že to pisatel odnesl smrtelnou mužskou nemocí J. Ale to už je jiný příběh.  JUDU zdar!   Vlastimil Zemánek
 
Cyklus  přednášek k 500. výročí reformace 

Pořádá Česká křesťanská akademie, místní skupina Česká Třebová
Středy od 1.11. 2017 v posluchárně Městského muzea Česká Třebová v době od 17:00 - 18:30. 
Program:
1) 1.11. 2017 přednáška: Zadarmo, anebo nadarmo - Martin Luther včera, dnes a zítra 
přednáší: Mgr. Tomáš Matouš Živný, farář sboru Evangelické církve augsburského vyznání v Plzni
 
2) 8.11. 2017 přednáška: Bratrské a kališnické osobnosti rodu ze Semanína 
přednáší: Ing. David Smyčka, amatérský regionální historik 
 
3) 15.11. 2017 Tištěný text v období reformace  
přednáší: Mgr. Miloš Kolovratník, kněz řím.kat.farnosti v České Třebové
 
4) 22.11. 2017 Reformace zpívaná exkurze do dobového provozu liturgické hudby se živými hudebními ukázkami: 
přednáší a hrají: Tereza Haiflerová, Mgr. Milan Duspiva
 
5) 29. 11. 2017 přednáška: Martin Luther, muž, kterého doba potřebovala 
přednáší: Edvard Miškej, kazatel CASD, sbor Praha
Více ZDE
Velkou Pardubickou vyhrál absolvent kladrubské školy

Každoročně patří druhá říjnová neděle vrcholu dostihového sportu, který sledují ať už naživo, nebo u obrazovek miliony lidí. V pořadí již 127. Velkou pardubickou ovládl v letošních extrémních podmínkách šestadvacetiletý Jan Kratochvíl, absolvent Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem.  
Jsem potěšen, že absolvent školy zřizované Pardubickým krajem získal tak významné sportovní umístění, a velmi mu blahopřeji,“ řekl krajský radní pro školství Bohumil Bernášek. „Všechny zájemce o studium zveme na Den otřených dveří, který se uskuteční 8. prosince od 10 hodin. Vítáni jsou zejména chlapci, kterých je mezi jezdci trvalý nedostatek,“ uvedl radní Bernášek.
Byl to velmi skromný žák, který vždycky věděl, že chce jezdit dostihy. Proto stále cvičil a pracoval na své fyzičce,“ vzpomíná na Jana Kratochvíla vedoucí učitelka odborného výcviku kladrubské Střední školy chovu koní a jezdectví Jana Cincibuchová. Nynější držitel titulu zde studoval mezi lety 2006–2009. Svým vítězstvím se zařadil k dalším pěti absolventům této školy, kteří prestižní závod vyhráli. Dalšími byli Pavel Liebich, který zvítězil dokonce třikrát, František Zobal, Petr Vozáb, Libor Štencl a Pavel Kašný. „Úspěšní absolventi se čas od času jezdí k nám do školy podívat nebo je zveme na besedy,“ doplňuje vedoucí učitelka odborného výcviku.
Studentům kladrubské střední školy se po týdnu střídá teoretická výuka s praxí. Ta probíhá v Národním hřebčínu Kladruby na Labem. „Na praxi studenti nejen jezdí na koních, ale také se o ně starají. Čistí je, odvádějí do výběhu, krmí, uklízí stáje a chodí i k porodům,“ uvedla Jana Cincibuchová. Žákům, kteří preferují dostihy, škola nabízí praxi také ve sportovní a dostihové stáji Vasury Kolesa, kde mohou zkoušet jízdu na dostihových koních.
Důležité je nevzdat se
Na studium v kladrubské škole vzpomínám velmi rád. Myslím si, že je to nejlepší škola v oboru, která se studenty snaží seznámit s každým odvětvím tohoto sportu. Já sám jsem se tam naučil spoustu věcí od dostihů až ke kočárům, díky škole se tak orientuji ve všem, co se týká koní,“ zhodnotil svá studijní léta vítěz Velké pardubické Jan Kratochvíl. „Pokud chce však člověk něčeho dosáhnout, po dokončení školy na sobě musí dál pracovat, nepřestávat se zdokonalovat a využít každé šance, která ho posune vpřed,“ doplnil Jan Kratochvíl. „Současným studentům bych vzkázal, aby si věřili, že úspěch se jednou dostaví. A pokud se objeví neúspěchy, je potřeba bojovat dál a nevzdávat to,“ uzavřel žokej.  Foto Tomáš Kubelka
 
Stížnost stále považuji za neuzavřenou

Vážený pane starosto, rado města, zastupitelé města
Nesouhlasím s Vaší nic neříkající odpovědí na stížnost a hlavně aroganci, řvaní, urážky a impertinence ve Vaší přítomnosti a p. D. Keprta ze strany p. L. Vašiny.
HLUK: pokud to šlo v roce 2016, proč to nešlo v jiných letech? Jen úmyslná zlovůle! Poškození a znečištění majetku na akci uspořádané pod Vaší záštitou: odškodnění nula ??? 
Zjistila jsem, že o stížnosti nebylo informováno zastupitelstvo města ZM nejsou informováni o stížnosti a hulvátství p. Vašiny.
Překvapilo mě vysílání OIKTV, kdy  všichni, tedy  vy osobně, rada města a zastupitelstvo řeší hluk na Splavě. Stěžující občany chápu, bylo 13 podpisů. Stížnost - petice za hluk z veřejné produkce, způsobený špatnou prací neschopných zvukařů 28 podpisů, Vás nezajímal celé roky - PROČ?
Stížnost nepovažuji za uzavřenou  dokud nedostanu odpovědˇ na všechny připomínky v dopise ze dne 24. 9. 2017. Prosím přímé odpovědi na vše. Pane starosto, hulvátství, řvaní a impertinence ze strany p. Vašiny za přítomnosti starosty a místostarosty, - není to náhodou šikana občana ze strany zastupitele? Podívejte se na svůj předvolební baner TOP09 a text pod Vaším portrétem.
Ivana Vážková
 
I. volejbalová liga juniorů - výsledky ze soboty 14.10

5. kolo
17 14.10. 11:00 Pardubice - Šlapanice 3:0 (18,17,17)
18 14.10. 09:00 Havlíčkův Brod - Brno 0:3 (-14,-16,-21)
19 14.10. 10:00 Svitavy - Česká Třebová II 0:3 (-20,-23,-21)
20 14.10. 11:00 Drásov - Česká Třebová 3:2 (-17,16,-20,18,13)
  6. kolo
21 14.10. 15:00 Pardubice - Šlapanice 2:3 (23,-18,21,-21,-11)
22 14.10. 13:00 Havlíčkův Brod - Brno 3:2 (25,22,-21,-15,11)
23 14.10. 14:00 Svitavy - Česká Třebová II 1:3 (27,-18,-16,-26)
24 14.10. 15:00 Drásov - Česká Třebová 3:1 (-26,11,20,15)
1. liga junioři - skupina C
Tabulka U V P K S M B
1. TJ Sokol Brno I 6 5 1 0 17:3 483:341 16
2. TJ Sokol Česká Třebová II 6 5 1 0 15:4 473:375 15
3. TJ Svitavy 6 4 2 0 13:6 453:389 12
4. TJ Jiskra Havlíčkův Brod 6 4 2 0 12:8 436:434 11
5. INTERTECH VS Drásov 6 4 2 0 12:10 483:466 11
6. TJ Sokol Pardubice I. 6 1 5 0 5:15 350:461 4
7. TJ Sokol Šlapanice u Brna 6 1 5 0 4:17 408:497 2
8. TJ Sokol Česká Třebová 6 0 6 0 3:18 380:503 1
 
II. Hokejbalová liga

Hradec Králové B - Loko Č. Třebová 0:1 (0.1, 9:9, 9:9)  Střely 17 : 30

Tabulka - 2.Liga 2017-2018 - ČECHY VÝCHOD - Základní část

Poř.
Název týmu
Z
V
VP
R
P
Skóre
B
1. Chlumec n./C. 5 4 0 1 0 24:11 13
2. Autosklo PCE B 6 4 0 0 2 22:17 12
3. Č.Třebová 6 4 0 0 2 15:11 12
4. 1.HBC Svitavy 6 3 1 0 2 29:18 11
5. Ježci HM 6 3 0 0 3 15:17 9
6. Přelouč B 6 2 1 0 3 22:30 8
7. Žamberk 6 2 0 1 3 18:19 7
8. Rangers Opočno 5 2 0 0 3 22:24 6
9. H.Králové B 6 2 0 0 4 16:21 6
10. Svítkov Stars B 6 1 0 0 5 14:29 3



  •