Českotřebovský deník 285/2017 (20/10)
Volby zahájeny v 17 volebních okrscích města 

Po 14. hodině přicházeli do volebních místností první voliči. Podle prvního zdání byl o volby zatím dost velký zájem. Kéž bychom to mohli napsat i po jejich skončení v sobotu večer. Po 15. hodině volil ve volebním okrsku č. 7 také hetman Pardubického kraje Martin Netolický. Jeho okamžiky volby zachytil i redakční fotoaparát... K probíhajícím parlamentním volbám řekl: "Předvolební diskuze i předvolební dění ukazuje, že jsme si velmi zvykli na to, že žijeme v demokratickém státě. Přitom se je s podivem, že se alespoň podle výsledků průzkumů začalo dařit právě stranám tzv. "vůdcovského typu" a populistům všeho druhu. Měli bychom si připomenout stav naší společnosti před 28 lety, také principy, o které se bojovalo. Proto předpokládám že demokratický právní stát je jedinou volbou do naší budoucnosti, je to silnější myšlenka než osobní či  skupinové zájmy vůdců některých stran. Proto doufám, že výsledkem voleb bude vláda, která bude právě demokratické principy svého působení upřednostňovat."
 
Modrý trpaslík do konce října

22. 10. 2017 koncert  20 h.  /  jízdné 100   Echo & Tito (Izrael)
je jedna z nejpopulárnějších a jedinečných hudebních skupin v moderním izraelské alternativní, popové and hip-hopové hudební scéně. Producent Tito a zpěvačka MC Echo sbírali zvuky a vlivy z odlišných kultur během cestování po celém světě. Jejich mix s elektronickými basovými linkami, dub a hip hopem tvoří jedinečný zvuk – a to je Echo & Tito!
28. 10. 2017 divadlo 20 h.  /  jízdné 80wPa.Le.Ťác.I.
Jedinečná divadelní show v podání improvizační skupiny Paleťáci. Krátké improvizace, písně, básně nebo dabing na vaše téma a bez přípravy. Vše se vzniká a současně zaniká teď a tady. SHOW PLNÁ SMÍCHU, O KTERÉ ROZHODUJÍ DIVÁCI
 

C í r k e v  č e s k o s l o v e n s k á   h u s i t s k á

zve zvídavé cestovatele na popovídání a promítání

O D  T Ř E B O V K Y   K   B A L T U - vlakem přes Polsko

očekáváme Vás s poutníkem Petrem Hurychem 13.listopadu v 16.30 h ve sboru CČSH Mlýnská 900


 
AKCE POŘÁDANÉ V LISTOPADU 2017 V EKOCENTRU PODORLICKO

DNY ITALSKÉHO FILMU 6.- 8.11. 2017
Pořadatel LINGVIA Group, o. s. Podrobnosti na plakátech.
 
VÝSTAVA ČAJOVÝCH PŘEBALŮ A SBĚRATELSKÁ VÝMĚNNÁ BURZA“
Sobota 18. 11. a neděle 19.11.2017 vždy  od 9 do 17,00
Uvidíte více než 15000 čajových přebalů ze všech koutů světa, ukázku ze sbírky čajových visaček a krabiček, vyzkoušíte si teabags folding  - čajové skládání, objevíte drobnosti spojené se sběratelstvím.
Pořadatel ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.
 
 „AMERIKA – 20 DNÍ V AUTĚ“
Pátek 24.11. 2017 od 17,00
Vyprávění Lukáše Gerly, který se rozhodl, že stráví celé léto na severoamerickém kontinentě. Nejprve si zajistil práci v kempu, vydělal nějaké peníze a poté dvacet dní cestoval. O svých nejen cestovních zážitcích rád povypráví.
Pořadatel ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.
 
„CO PRO SEBE MOHU UDĚLAT V ZIMĚ (labyrint světa a ráj srdce)“ Dílna nejen pro ženy
Čtvrtek 30.11. 2017 od 17,30
Pod vedením zkušené lektorky Mgr. Lenky Svobodové zjistíte, které orgány jsou oslabené v zimě, jak oslabení předcházet, jaké jsou vhodné potraviny a cviky, objevíte kouzlo afirmací a zklidnění a další tipy na šťastně prožitou zimu.
Cena: 250,- Kč. V ceně jsou materiály dílny a nápoje.
Na dílnu potřebujeme pohodlné oblečení, podložku na cvičení, případně lehkou svačinku.  Pořadatel Lenka Svobodová 
Přihlášky na e-mail lenka6311@seznam.cz nebo telefon 776 035 864 do 23.11.2017
 
PERNÍKOVÝ ADVENT
Sobota 2. 12. 2017 v časovém rozmezí 14,00 – 16,00
Tradiční předvánoční akce. Můžete si přijít postavit z perníku voňavou chaloupku nebo betlém, nazdobit si drobné perníkové ozdoby. Perníky budou připraveny pro přihlášené.
Co je třeba udělat:
do 19.11.2017 se přihlaste na e-mailové adrese  pernicky.csop@seznam.cz, nahlaste počet účastníků,  pro které organizátoři napečou díly na chaloupky a betlémy.
Co si přinést s sebou: podložku z kartonu obalenou pečícím papírem (nebude k dispozici) a barevné zdobení (lentilky, perličky atd.). K dispozici bude poleva na ozdobení a slepení perníků. Příspěvek na materiál – medovné je 60 Kč. Podpořeno Městem Česká Třebová
 
Českotřebovské komunitní centrum Petrklíč oceňuje vzdělávací program v Pardubicích

Dne 17. 10. 2017 se naši pracovníci zúčastnili v Pardubicích akreditovaného vzdělávacího programu s názvem "Edukace neformálních pečujících prostřednictvím pečovatelských služeb, který pod záštitou náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Jany Hanzlíkové, pořádala Česká asociace pečovatelských služeb.
Účast na tomto setkání byla velice podnětná, neboť my pracovníci v přímé terénní péči máme nejblíže k neformálním pečujícím – rodinným příslušníkům, kteří mnohdy nesou celou péči o svoji milovanou osobu sami, a tak jim můžeme pomoci nejenom radou, ale i prakticky.
Těšíme se na další podnětná setkání.
Komunitní centrum Petrklíč, z.s.
 
Vyhlášen nový ročník soutěže Zelený ParDoubek

Už tradiční Konferenci a školení pro koordinátory environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty uspořádalo tento týden Ekoncetrum PALETA ve spolupráci s Pardubickým krajem. Při příležitosti akce byl také vyhlášen nový ročník soutěže Zelený ParDoubek. Setkání se zúčastnil také krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Je dobře, že lidé, kteří se zabývají ekologickou výchovou a ovlivňují děti a mladé v jejich přístupu k přírodě, mají chuť se dále vzdělávat a čerpat nové vědomosti. Za jejich práci a přístup jim patří velký dík,“ řekl radní Václav Kroutil. Dodal také, že i Pardubický kraj pravidelně přispívá na programy environmentálního vzdělávání pro školy na svém území.
Kromě prezentací nebo zhodnocení uplynulého roku a aktuální situace ekoporadenství, byly součástí konference i praktické dílny a semináře. Účastníci si tak vyzkoušeli, jak s minimálními náklady s dětmi vyrobit prolézačku nebo houpačku ze dřeva, nebo se mohli zúčastnit exkurze s názvem „Je naše město bezpečné pro ptáky?“. Hosté se seznámili také s novou publikací „Zahrada, která učí“ a vyzkoušeli si interaktivní prvky pro školní zahrady, které má pardubický Natura Park k dispozici.
 
Česko slaví Den stromů. Lidé je mohou podpořit nominací v anketě Alej roku

Na mnoha místech České republiky si 20. října lidé připomínají Den stromů. Oslavit je mohou také nominací do ankety Alej roku, kterou vyhlašuje spolek Arnika. V sedmém ročníku o přízeň veřejnosti usiluje zatím 33 adeptek ze 13 krajů České republiky. Dosud chybí zástupkyně jen ze Zlínského kraje. Stačí přitom, když lidé u příležitosti oslav Dne stromů pořídí alespoň jednu fotografii aleje a nominují na webu www.alejroku.cz.
V Česku připadá Den stromů na 20. října. Lidé si jej mohou připomenout přihlášením oblíbeného stromořadí do soutěžní ankety Alej roku. Nominace končí posledním říjnovým dnem, poté se nominační fáze překlene do samotného hlasování.
„Konec října zbarvuje vzrostlé stromy do nádherných podzimních barev a naskytují pohled plný úžasu. Už jen kvůli tomu pohledu stojí za to si Den stromů připomínat, abychom o ně dobře pečovali a chránili,“ říká Natálie Pivoňka Faltýnová, koordinátorka ankety a dodává: „Při této příležitosti mohou lidé podpořit nejkrásnější stromořadí ve svém okolí a nominovat je na titul Alej roku.“
Letos dosud získalo nominaci více než 30 alejí z 13 krajů České republiky. V Pardubickém kraji o titul bojuje Alej filozofů v Litomyšli a nově také starobylá alej z Vysokého Mýta k místí části Vinice oblíbená mezi Kujebáky pro nedělní procházky do výletní restaurace.
Mezinárodní svátek stromů se slaví ve více než 40 zemích světa už od 19. století. Den stromů se v Česku slaví koncem října, kdy nastává ideální období pro výsadbu stromů.
 
Transformace má první výsledky, pět dětí z dětského domova bydlí v bytě

Všechny dětské domovy a dětská centra v Pardubickém kraji mají od loňského roku zpracované transformační plány. Finančně méně náročná opatření už začínají postupně uplatňovat. Radní Pardubického kraje a člen Řídícího transformačního týmu Pavel Šotola se tento týden osobně přesvědčil o prvních výsledcích v Dětském domově v Poličce.
„Tady je na první pohled vidět hodně změn, a to jak stavebních, tak provozních. Mám velkou radost z toho, jak dobře spolupracuje Dětský domov s městem Polička, od kterého dostal do pronájmu pěkný byt v domku, kde sídlí Městské lesy ve vedlejší obci Pomezí. Prvních pět dětí se tam mohlo už přestěhovat a celá skupina tam spolu s pracovníky Domova hospodaří jako rodina,“ řekl Pavel Šotola po návštěvě budovy Domova a potom i bytu.
Také v samotném Domově to už vypadá trochu jinak. „Předělali jsme jednotlivé místnosti v přízemí a v prvním patře na dvě bytové jednotky. Dole máme cvičné kuchyňky a obývací kouty a nahoře ložnice. Zrušili jsme dlouhou chodbu, která připomínala ústav, dnes jsou byty s více ložnicemi a sociálním zařízením odděleny příčkami a mají vlastní vstupy,“ vysvětlila ředitelka Domova Miroslava Přiklopilová.
Na rekonstrukci sociálního zařízení přispěl v loňském roce i Pardubický kraj. V obci Pomezí, kde bydlí děti v bytě v takzvané hájence, panovaly zpočátku ze společného soužití obavy. Ty se však brzy rozplynuly, k žádným konfliktům zde nedochází. „Myslím, že tady pracovníci postupovali velmi citlivě. Hned po nastěhování s dětmi připravili malé občerstvení a šli se představit všem sousedům. Kdo chtěl, tak je mohl poznat, a to ne jako děti z děcáku, ale jako sousedy, kteří mohou v případě potřeby i pomoct. Jednou třeba soused potřeboval před deštěm narychlo shrabat seno, tak přišly děti na pomoc a dostaly malou sladkou odměnu, jindy jim sousedka přinesla velikonočního beránka. Tak se buduje vzájemná důvěra. Doufám, že se to podaří i na dalších místech v kraji,“ dodal Pavel Šotola.

Jak zdokumentovat tradiční lidové zvyky nebo řemesla v kraji pro další generace?

Na pozvání Pardubického kraje a Souboru lidových staveb Vysočina se zástupci většiny muzeí v Pardubickém kraji sešli v krásném prostředí Hernychovy vily, tedy v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Tématem byla podpora tradiční lidové kultury a možné zapojení jednotlivých muzeí do její dokumentace a propagace.
„V Pardubickém kraji jsme pověřili koordinací péče o tradiční lidovou kulturu  Soubor lidových staveb Vysočina a finančně na to přispíváme,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek a pokračoval: „Od roku 2013 společně tvoříme krajský seznam statků nemateriální kultury a od roku 2015 udělujeme titul Nositel tradice. Nominace z řad odborníků i veřejnosti posuzuje odborná komise a jednou ročně je vyhlašujeme na Pardubickém kraji. Letos byla například na seznam zapsána ruční výroba žinilkových textilií v Hlinsku, ale je tam i tradiční výroba dýmek, loutkářství, masopustní obchůzky a další stále živé zvyky jako stínání kohouta nebo velikonoční věnečky.“
Cílem setkání bylo oslovit pracovníky muzeí, ale i místních samospráv, zda vědí ve svém okolí o dalších kandidátech na zapsání do seznamu statků nemateriální kultury nebo o řemeslnících, kteří pokračují v nějaké tradiční výrobě. V současné době je v této oblasti více zastoupena západní část kraje. V té východní, jak se ukázalo v debatě se zástupci muzeí, byly často lidové tradice přerušeny buď výměnou obyvatelstva v Sudetech, nebo rozvojem průmyslu. Přesto je stále ještě pár tradičních výrobců, kteří by mohli na titul Nositel tradice aspirovat a někde se na venkově vracejí i ke starým zvykům, které by stálo za to zdokumentovat.
„Přidanou hodnotou Nositelů tradice je oficiální visačka, kterou mohou dávat na své výrobky a která je dokladem tradičních lidových postupů. Výrobci navíc mohou předvádět své umění na našich akcích na Veselém kopci,“ dodala vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.
Pardubický kraj v letošním roce podpořil také putovní výstavu Mozaika tradiční lidové kultury Pardubického kraje, která bude postupně doplňována. Je možné si ji objednat na pracovišti Souboru lidových staveb Vysočina v Hlinsku. PhDr. Zuzana Nováková