Přehlídka středních škol na Skalce
pomáhá při výběru po volání 

Desítky tříd žáků, kteří se rozhodují, jakým směrem se bude dál ubírat jejich vzdělání, přivítala Vyšší odborná škola a Střední škola technická v České Třebové. Od včerejška do dnešního odpoledne se tam totiž koná přehlídka středních škol a zaměstnavatelů v Pardubickém kraji. Jejího zahájení se zúčastnil také radní pro školství Bohumil Bernášek. Ti, kteří nestihli přehlídku škol v České Třebové, zoufat nemusejí. Do konce roku se v Pardubickém kraji koná ještě řada podobných akcí.
Žákům, kteří váhají, bych doporučil vybrat si takovou školu, která má návaznost na výrobní sféru a jejíž studenti absolvují praxi nebo odborný výcvik přímo v podniku. To jim zaručí, že tak nejlépe udrží kontakt s vývojem, přizpůsobí se revoluci 4.0 a do života budou dobře vybaveni,“ řekl Bohumil Bernášek s tím, že je také důležité, aby studium žáky bavilo a naplňovalo. „Školám, které se prezentují, bych rád popřál, aby zaujaly co nejvíce žáků, a to zejména v oborech, kde studenti chybí a ve kterých průmyslové podniky zoufale hledají pracovní síly,“ dodal radní Bernášek.
Věřím, že jako zástupci středních škol v Pardubickém kraji máme se zaměstnavateli společný cíl, a to je prosadit lepší a kvalitnější vzdělávání a nabídnout co nejatraktivnější obory,“ uvedl při zahájení přehlídky ředitel VOŠ a SŠ technické Česká Třebová Jan Kovář.
Pomohou i TECHNOhrátky nebo Atlas
Žáci, kteří nestihli navštívit Českou Třebovou, mají ještě několik příležitostí zúčastnit se podobných akcí. Přehlídka středních škol se bude konat také 19. října v Multifunkčním centru Fabrika ve Svitavách nebo 24. října ve Velkém sálu Muzea v Chrudimi. V pátek 1. prosince se pak na pracovišti Úřadu práce ČR v Pardubicích uskuteční XXI. školská výstava odborných učilišť a praktických škol východočeského regionu. Další možností, která může pomoci se rozhodnout, jsou TECHNOhrátky. Ty se do konce roku budou konat ještě 18. října na Střední škole zahradnické a technické v Litomyšli, 8. listopadu na Středním odborném učilišti ve Svitavách a 22. listopadu na Vyšší odborné škole stavební a Střední škole stavební ve Vysokém Mýtě.
Pardubický kraj ve spolupráci s Úřadem práce ČR a nakladatelstvím  P. F. art připravil pro lepší orientaci v nabídce středních škol také Atlas školství v Pardubickém kraji, který obdrží každý žák posledního ročníku základní školy. „Atlas obsahuje informace o nabídce oborů středních škol, konzervatoře a vyšších odborných škol v kraji, počtech přijímaných žáků a studentů, dnech otevřených dveří jednotlivých škol, vyučovaných cizích jazycích či možnostech ubytování a stravování,“ informoval Bohumil Bernášek.
Aktuální informace k přijímacímu řízení i prospěchovým stipendiím, které Pardubický kraj poskytuje, jsou průběžně zveřejňovány na Školském portálu Pardubického kraje www.klickevzdelani.cz a na webových stránkách Pardubického kraje www.pardubickykraj.cz.