250 druhů hub, raritou je hřib královský                             

Pozvánka na 15. Mykologické dny

Tradiční výstava hub v ekocentru Podorlicko v Podbranské ulici se koná letos již po patnácté. Výstava má vždy tradiční úvod, tedy mykologickou vycházku, kdy je třeba  v našem okolí nasbírat co nejrozmanitější houbařský úlovek, roztřídit, připravit ho pro  výstavu, rozmístit na výstavní plochu, napsat potřebné popisky, pokud možno krasopisně. Letošní podzim je houbařsky příznivý, proto je úlovek z našich lesů a bučin bohatý a pestrý, mnohem pestřejší než v posledních letech, kdy počasí houbám tolik nepřálo.  Českotřebovský mykolog Martin Mička si úrodu hub v letošním roce velmi pochvaluje: "  Největší raritou naší výstavy bude hřib královský, ten jsme tady ještě neměli". V době mé návštěvy jsem jej ještě ne,mohl spatřit, musím počkat do zítřka, kdy se ráno výstava otevírá.  jsou zde ovšem i jiné zajímavosti, např velmi široký   výběr hvězdovek, které prezentují na dalších obrázcích.   "Nejsou jedlé, ale v lese je kumšt je najít, normále na ně nenarazíte. jsou ale krásné, říká mykolog a při pozvání na výstavu nezapomene zmínit, že zde ke shlédnutí budou i všechny významné jedovaté houby, které je třeba znát a při sběru hub je nechat v lese na pokoji.
Letošní Mykologické dny jsou jubilejní a také mezinárodní. Dnes večer přijela do České Třebové výprava italských mykologům kteří se ubytovali na internátě na Skalce. Ochránci přírody z ČSOP Podorlicko pro ně připravili zajímavý program. Díky deštivému počasí jej bude třeba poněkud upravit, ale s tím se musí v podzimním období počítat.  Zítřejší den plný hub vyvrcholí večerní přednáškou pražského uznávaného mykologa (a geologa) Mgr. Jana Borovičky a ožehavé téma "Arsén v houbách". V sobotu 7.10. bude italská delegace vylákána na výlet do Toulovcových maštalí  a Pasiček, na závěr sobotního výstavního dne se v ekocentru uskuteční italsko-česká přednáška  dott. Giampaolo Somonini na téma Hřiby (tlumočená též do češtiny).
Na dalších fotografiích je možné nahlédnout "do kuchyně" mykologických dnů, na rozpracovanou přípravu  výstavy tak jak byla ve čtvrtek odpoledne kolem 16 hodiny.  Výstavu rozhodně stojí za to navštívil, stejně jako avizované přednášky. Přednáškový sál ekocentra je již připraven. Je zde mimo jiné také instalována zajímavá výstava fotografií, samozřejmě na téma houby.... (mm)